Autor Wątek: olejki - sprzęt do destylacji  (Przeczytany 190351 razy)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: olejki - sprzęt do destylacji
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 03, 2013, 12:44:04 »
obniżyłbym ciśnienie destylacji za pomocą inżektorka wodnego( http://www.e-laboratoria.pl/pompki-wodne-strumienice.html) wtedy aromaty szybciej by się uwalniały, żywica by nie smaliła instalacji gdyż wraz z obniżeniem ciśnienia spada temperatura wrzenia (parowania) substancji ogólnie przyjętych za lotne. Nie koniecznie trzeba kupować specjalne kolby....

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 03, 2013, 12:46:26 »
No tak - ale obrywanie zbyt wielkiej ilości młodych pędów może podpadać pod niszczenie zieleni - i odpowiednie paragrafy. Z drugiej strony o ile nie utniemy szczytu, to zieleni faktycznie nie "niszczymy" - a tylko "pożyczamy" sobie od niej to i owo ;)
Tak czy inaczej te młode pedy mogą być równie trudnym surowcem do pozyskania olejku. Może Inez i Docent to obadają w dwóch konkurencyjnych projektach ;)
Nie nastraszajcie się na docenta, on z pewnością nie miał niczego złego na myśli - łatwo wyolbrzymić czyjąś drobną niezręczność, jak się go bliżej nie zna. Po prostu nie ciągniemy wątku tej maleńkiej zniewagi ;D

PS. O, widzę że w międzyczasie docent podpowiada coś praktycznego ;)
Różnice, głupcze!

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 03, 2013, 12:56:13 »
przepraszam jak ktokolwiek się poczuł urażony

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 03, 2013, 12:57:37 »
Z kolei Alchemik zaleca kawałki drewna.

Nie gniewam się za to dziewczę, bardziej chodzi o podważanie zasadności prostej destylacji na jedną kolbę. Jest to jedna z procedur rozrysowanych na stronie podlinkowanej przez Docenta, więc nie ma co upierać się, że to technika zła. Alchemik, czyli Wojtek, stosuje ją również w swojej wytwórni olejków.

Prosta aparatura to dobry wstęp do przygody z destylacją. Nie piszę artykułów dla chemików i nie dążę (chwilowo) do najdoskonalszych wyników z możliwych. Ma być przystępnie i motywująco. Z szacunkiem dla autorów rysunków technicznych - takie coś nie motywuje, raczej poraża ilością szczegółów. Podtrzymuje wrażenie, że destylacja to tylko dla profesjonalistów.

Technika z obniżonym ciśnieniem bardzo mi się podoba i jest według wielu osób najbardziej efektywna, nie "rozpracowałam" jej jednak do tej pory na tyle, żeby zastosować w swoim labie.

Termometr jest mocowany w silikonowej obejmie? przecież trzeba uszczelnić otwór, termometr jest cienką rurką.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 03, 2013, 13:01:31 »
żartowałam z tym Mistrzu, mam na imię Inez.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 03, 2013, 13:04:48 »
Docent, napisz proszę tak prostym językiem, gdzie przyłącza się taką pompę próżniową.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 03, 2013, 13:08:28 »
Termometr jest mocowany w silikonowej obejmie? przecież trzeba uszczelnić otwór, termometr jest cienką rurką.
oj tam zaraz silikony....korek zwykły przewiercić wiertłem lub wykroić cienką rurką o średnicy termometru, używam do tego rurki od parasola tylko naostrzonej po obwodzie wkręconej w wiertarkę zamiast wiertła, gładkie cięcie i równy otwór pełna szczelność

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 03, 2013, 13:11:56 »
A czy uzupełniasz wodę w kolbie?

dot.  zmniejszonego ciśnienia:
Z rysunku zrozumiałam, że do wylotu chłodnicy (tam , skąd kapią krople na moich rysunkach) trzeba przyczepić drugą nasadkę destylacyjną i połączyć ją szczelnie z kolejną kolbą, do której będzie skapywać płyn.

Trzecim otworkiem poprowadzić rurkę do naczynia (kolby) w którym będzie wytworzone niskie ciśnienie. Dobrze czytam?

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 03, 2013, 13:13:12 »
Docent, napisz proszę tak prostym językiem, gdzie przyłącza się taką pompę próżniową.

zacząć trzeba od tego, że cała instalka musi być szczelna, czyli wypływ destylatu odbywa się nie do otwartego naczynia jak to w przypadku destylacji prostej tylko jest połączony szczelnie z odbieralnikiem do którego jest również podłączony przewód ssący od pompki, czyli za chłodnicą. Jak zamontujesz przed chłodnicą to pompka wyssie z układu opary olejku przed skropleniem i diabli to poniosą cały efekt

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 03, 2013, 13:14:56 »
Z rysunku zrozumiałam,.... Dobrze czytam?
dokładnie jak rozumiesz

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 03, 2013, 13:27:04 »
Fajnie. Dalej: Basia podpowiadała mi kiedyś, że ta pompa to może być taka zwykła, tania pompka z allegro, nie wypasiona, laboratoryjna, firmowa i pewnie droga. To był wydatek 40 - 50 zł. Jaka to ma być pompka? Możesz podlinkować takie z allegro? czy sklepu z cenami?

No i jakie ciśnienie ma pokazywać manometr?

Super, dzięki Docentowi w końcu mam jasne wyobrażenie o destylacji z obniżonym ciśnieniem. Widzę, jak to zrobić.  :)

A ludzie myślą, że chemia nie jest pasjonująca...

« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2013, 13:32:04 wysłana przez ineslik »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 03, 2013, 13:54:29 »
http://allegro.pl/pompka-wodna-prozniowa-alvergnata-szklana-i3706114252.html na początek i na Twój lab dobra będzie taka. Manometr nie jest konieczny ( prawidłowo to nie o manometr ale o wakuometr chodzi, bo manometr to pokazuje nadciśnienie względem atmosferycznego). Można go w sumie wykonać samemu, jak zajdzie taka potrzeba

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 03, 2013, 13:59:43 »
Śliczna. Wcale nie rozumiem co to jest.  :-\ ani jak działa i o co chodzi.

Jakąś pompkę do akwarium sobie wyobrazilam.  A ta szklana ma jakaś gumową gruszkę do zasysania ?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2013, 14:06:07 wysłana przez ineslik »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 03, 2013, 14:17:24 »
 hehe prawie jak mówisz  ;) tylko że odwrotnie, tutaj słowo ,,pompka" jest raczej umowne. Jest to w sumie krótko opisane tutaj, bo rysunkami :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pompka_wodna
 na czerwono masz zaznaczone, że strumień wody porywa ,zasysa powietrze i jak podłączysz to do swojej instalacji, która będzie szczelna to w ten sposób wytworzy się podciśnienie  :)

żadnych gruch do ssania , odkręcasz kran i ssie samo

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 03, 2013, 14:28:00 »
Można to z powodzeniem wykorzystać do filtrowania przez ceramiki porowate, pamiętam z laborek. To akurat przydałoby się dosłownie każdemu zielarzowi - choćby do szybkiego cedzenia nalewek "na klar" ;)
Różnice, głupcze!