General Category > Sprzęt i urządzenia do przyrzadzania leków

olejki - sprzęt do destylacji

<< < (68/69) > >>

Abrakadabra:
A czy da się wydestylować olejek z robinii, bzu, piwonii, ruty? Bo ja bardziej w kierunku perfumeryjnym idę. Polecacie jakieś fora czy stronki? Bo sezon na kwiaty się zaczął i ręce mnie świeżbią....

docent:
forów i stronki nie polecę niestety ale powiem, że się da

Alchemik:
Do takich kwiatów o wiele praktyczniejsza może być metoda enfleurage. Od razu zakonserwuje zapach, by się nie zepsuł.
Ligustr pięknie pachnie, ale destylat z parą wodną pleśnieje i gnije po ok 1,5 miesiącu.

wzuo:
Czy destylował ktoś skórki cytrusów? Jeżeli tak, to jaką osiągaliście wydajność? I oczywiście ważne pytanie: czy można użyć skórki takie prosto ze sklepu, czy jednak tylko te nie pryskane wchodzą w grę? Ostatnio mam tego dosyć sporo i zastanawiam się, czy można jakoś dać drugie życie tym skórkom :-)

docent:
W przypadku cytryny to jeśli cytrynę myjesz przed użyciem to spoko, nadają się. Destylacja z parą wodną to jakieś 0,5 ml z 200 g skórek, przynajmniej tyle mi około wychodziło. Jak to z materiałem biologicznym bywa wydajność zależy od wielu czynników a najbardziej chyba od warunków przechowywania. Po mojemu to z mandaryn i pomarańczy wyciśniesz najwięcej w stosunku do masy surowca ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej