Autor Wątek: olejki - sprzęt do destylacji  (Przeczytany 164020 razy)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
Odp: olejki - sprzęt do destylacji
« Odpowiedź #330 dnia: Kwietnia 16, 2018, 22:06:06 »
upierdliwie lepiący się

Dziwne, mi się nigdy nie lepił. Proponuję używać czystego szkła. Myć wodą destylowaną i dobrym detergentem.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #331 dnia: Kwietnia 16, 2018, 22:50:39 »
A może to sprawa odmiany rumianku lub układu chmur na niebie nad polem?

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #332 dnia: Kwietnia 16, 2018, 23:48:02 »
upierdliwie lepiący się

Dziwne, mi się nigdy nie lepił. Proponuję używać czystego szkła. Myć wodą destylowaną i dobrym detergentem.

Tak to by się wszystko i zawsze lepiło gdyby rozwiązaniem było brudne szkło.
Jaką metodą destylowałeś?
:-)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #333 dnia: Kwietnia 17, 2018, 07:45:14 »
rozumiem, że próbowano wydzielić olejek eteryczny z rumianku na drodze destylacji. adampupka czy możesz opisać jak destylowałeś? (temperatura, odmiana destylacji oraz ilości substratów). Nie rozumiem
a dzięki mieszaniu się mocno utracił tę nieporządna lepkość

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #334 dnia: Kwietnia 17, 2018, 11:49:27 »

Jaką metodą destylowałeś?

Na Clevengerze. Zawsze elegancko gromadził się w wyznaczonym miejscu, bez problemu można było go ściągnąć kranikiem.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Abrakadabra

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #335 dnia: Kwietnia 27, 2018, 09:20:41 »
A czy da się wydestylować olejek z robinii, bzu, piwonii, ruty? Bo ja bardziej w kierunku perfumeryjnym idę. Polecacie jakieś fora czy stronki? Bo sezon na kwiaty się zaczął i ręce mnie świeżbią....

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #336 dnia: Kwietnia 27, 2018, 13:27:31 »
forów i stronki nie polecę niestety ale powiem, że się da

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #337 dnia: Maja 14, 2018, 11:10:59 »
Do takich kwiatów o wiele praktyczniejsza może być metoda enfleurage. Od razu zakonserwuje zapach, by się nie zepsuł.
Ligustr pięknie pachnie, ale destylat z parą wodną pleśnieje i gnije po ok 1,5 miesiącu.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #338 dnia: Czerwca 13, 2018, 14:00:41 »
Czy destylował ktoś skórki cytrusów? Jeżeli tak, to jaką osiągaliście wydajność? I oczywiście ważne pytanie: czy można użyć skórki takie prosto ze sklepu, czy jednak tylko te nie pryskane wchodzą w grę? Ostatnio mam tego dosyć sporo i zastanawiam się, czy można jakoś dać drugie życie tym skórkom :-)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #339 dnia: Czerwca 14, 2018, 08:31:19 »
W przypadku cytryny to jeśli cytrynę myjesz przed użyciem to spoko, nadają się. Destylacja z parą wodną to jakieś 0,5 ml z 200 g skórek, przynajmniej tyle mi około wychodziło. Jak to z materiałem biologicznym bywa wydajność zależy od wielu czynników a najbardziej chyba od warunków przechowywania. Po mojemu to z mandaryn i pomarańczy wyciśniesz najwięcej w stosunku do masy surowca ;)

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #340 dnia: Czerwca 14, 2018, 10:28:30 »
W przypadku cytryny to jeśli cytrynę myjesz przed użyciem to spoko, nadają się. Destylacja z parą wodną to jakieś 0,5 ml z 200 g skórek, przynajmniej tyle mi około wychodziło. Jak to z materiałem biologicznym bywa wydajność zależy od wielu czynników a najbardziej chyba od warunków przechowywania. Po mojemu to z mandaryn i pomarańczy wyciśniesz najwięcej w stosunku do masy surowca ;)

Mam sporo grejfruta. Może warto przed destylacją przemrozić surowiec? Jak myślisz?

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #341 dnia: Czerwca 14, 2018, 11:55:54 »
myślę że nie jest to konieczne, w trakcie destylacji i tak to wszystko odpowiednio zmieknie, z samo mrożenie tez zuboży surowiec w olejek

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #342 dnia: Lipca 16, 2019, 22:27:21 »
może alkohol ,,nieklepiący" chyba Optimus kiedyś mi radził przejść na glicerynę, może da rade zrobić tak, że mieszasz ekstrakt alkoholowy z gliceryną a póżniej jeszcze raz na destylarkę i odpędzasz alkohol, wtedy masz to co chciałeś ale w glicerynie. Tak ktoś tu proponował wytwarzać olej z dziurawca :D

Czy taka elektryczna destylarka się do tego sprawdzi ?
https://allegro.pl/oferta/destylator-destylarka-do-wody-kbe-promocja-nowa-7282177483

nada się taka do destylacji olejków?
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Panoramiks

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #343 dnia: Maja 13, 2022, 11:13:02 »
Cześć. Jaka jest praktyczna różnica między a) destylatorem zrobionym na szybkowarze, b) aparatem dwukolbowym, takim jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=tC_NG25yYIw
oraz c) takim samym aparatem, tylko że z jedną kolbą (dolną) w której jest jednocześnie wrząca woda oraz ziele? Proszę o odpowiedź :-))

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #344 dnia: Maja 27, 2022, 22:57:19 »
Cześć. Jaka jest praktyczna różnica między a) destylatorem zrobionym na szybkowarze, b) aparatem dwukolbowym, takim jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=tC_NG25yYIw
oraz c) takim samym aparatem, tylko że z jedną kolbą (dolną) w której jest jednocześnie wrząca woda oraz ziele? Proszę o odpowiedź :-))

Ostatnio, na tegorocznym zlocie w Międzybrodziu przyjechali ludzie ze sprzętem do destylacji z pojemnikami około 100 litrów, dzięki czemu mogliśmy popatrzeć i wysłuchać opowieści teoretycznych i praktycznych.

Gotowanie w szybkowarze podnosi nam temperaturę wrzenia, dlatego możliwe, że polecą z parą składniki, które normalnie by tego nie zrobiły. Uzyskany destylat będzie mieć nieco inny skład.

Gotowanie surowca w kolbie, a nie na parze da więcej destylatu, ale z mniejszą procentową zawartość olejku. Jeśli chcesz mieć płyn do kąpieli, czy dodatek do szamponu lub picia przy jakiejś kuracji (na przykład destylat z sosny z miodem da świetny syrop),  to zupełnie wystarczy. 

Nasi destylatorzy przez cały dzień z gałązek i szyszek sosny, kosodrzewiny, tataraku i czeremchy nadestylowali wiele litrów płynu - hydrolatu, ale widać było, że ilość skondensowanego olejku jest niewielka, nie wiem, czy promil by się znalazł - wątpię.

Wniosek: destylacja to fajna rzecz, pozwala na uzyskanie fajnych preparatów, ale trzeba dużo przepuścić surowca i energii, zanim się uzbiera buteleczkę olejku. Podobno destylarnie jakoś kondensują jeszcze olejek z hydrolatu. Jeśli to jest podobny proces do oddzielania ropy z wody, na przykład przy rozlewie, to też wymaga technologii, sam czas nie wystarczy.

Pozdrowienia :-)