Autor Wątek: olejki - sprzęt do destylacji  (Przeczytany 168736 razy)

Offline wzuo

• Więcej Pisze
Odp: olejki - sprzęt do destylacji
« Odpowiedź #315 dnia: Stycznia 22, 2018, 14:28:25 »
Wpadłem na taki pomysł po prostu ze zwykłej oszczędności - z tego co czytam, to aby uzyskać trochę olejku trzeba dosyć dużo surowca i po prostu głupio tak wyrzucić surowiec, który jeszcze do czegoś mógłby się nadać. Zwłaszcza, że nie zawsze ma się wystarczającą ilość. Jak wy gospodarujecie odpadkami? Nadają się takie zużyte zioła po ekstrakcji np. na nawóz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #316 dnia: Stycznia 22, 2018, 14:32:32 »
Może jakimś robalkom się humor poprawi?
Na nawóz, oczywiście, że tak, chyba, że ekstrahent jest toksyczny, to trzeba się zastanowić, czy jednak nie lepiej to spalić przy okazji palenia gałęzi.

Pozdrowienia :-)

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #317 dnia: Stycznia 22, 2018, 14:36:32 »
Na razie tylko alkohol, ale szukam nowych metod bo nie chcę popaść w alkoholizm ;) Poza tym dla kierowców jest to czasem uciążliwe :(

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #318 dnia: Stycznia 26, 2018, 09:11:13 »
może alkohol ,,nieklepiący" chyba Optimus kiedyś mi radził przejść na glicerynę, może da rade zrobić tak, że mieszasz ekstrakt alkoholowy z gliceryną a póżniej jeszcze raz na destylarkę i odpędzasz alkohol, wtedy masz to co chciałeś ale w glicerynie. Tak ktoś tu proponował wytwarzać olej z dziurawca :D

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #319 dnia: Stycznia 26, 2018, 17:44:07 »
może alkohol ,,nieklepiący" chyba Optimus kiedyś mi radził przejść na glicerynę, może da rade zrobić tak, że mieszasz ekstrakt alkoholowy z gliceryną a póżniej jeszcze raz na destylarkę i odpędzasz alkohol, wtedy masz to co chciałeś ale w glicerynie. Tak ktoś tu proponował wytwarzać olej z dziurawca :D
a gliceryna nie będzie miała jakiś negatywnych skutków dla zdrowia? no i skąd wziąć glicerynę? czytałem, że te odczynniki chemiczne nie bardzo się nadają bo śmierdzą :D

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #320 dnia: Stycznia 26, 2018, 19:16:02 »
Docencie, gliceryna ma o wiele większą temperaturę wrzenia niż metanol i etanol. Nie nadaje się do takich celów.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #321 dnia: Stycznia 26, 2018, 20:17:28 »
I słodkie to jest do porzygania... :o ta gliceryna. Dla zaburzonych cukrowo nie nada.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #322 dnia: Stycznia 27, 2018, 18:00:41 »
Docencie, gliceryna ma o wiele większą temperaturę wrzenia niż metanol i etanol. Nie nadaje się do takich celów.

Ale czy nie o to przecież chodzi żeby odpędzić etanol tak aby związki czynne zostały zawieszone na pozostałej glicerynie która nie jest w stanie odparować? I wtedy produkt ostateczny mamy nie w nakapanym urobku tylko w kolbie w której była materia poddana destylacji?

Ja tak robię wyciągi do maści (to zresztą metoda kaminskainena) nalewkę mieszam z gliceryną, na blachę i do uchylonego piekarnika. Alkohol pięknie odparowuje a ekstrakt zostaje na glicerolu. Nawet nie trzeba ogromnych temperatur i czasów przy odpowiedniej powierzchni parowania. Do surowców typu glistnik jest super, ale nawet do takich bardziej olejkowych nie jest bezużyteczne.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #323 dnia: Stycznia 29, 2018, 09:34:30 »
widzę że adampupka napisał wytłumaczenie za mnie, dziękuję :) ale fakt słodkie do povomitowania, co do jakości cz.d.a i że się nie nadaje, bo rzekomo śmierdzą :D jako stary chemik to powiem Ci, że niby etanol jako odczynnik też powinien śmierdzieć a jednak ktoś akcyzę ponaklejał :D co do efektów to nie widziałem różnicy w działaniu ;D

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #324 dnia: Stycznia 30, 2018, 00:24:45 »
widzę że adampupka napisał wytłumaczenie za mnie, dziękuję :) ale fakt słodkie do povomitowania, co do jakości cz.d.a i że się nie nadaje, bo rzekomo śmierdzą :D jako stary chemik to powiem Ci, że niby etanol jako odczynnik też powinien śmierdzieć a jednak ktoś akcyzę ponaklejał :D co do efektów to nie widziałem różnicy w działaniu ;D

super! a jeszcze zapytam przy okazji: jak wygląda sprawa z odczynnikami typu kwas octowy 80%, kwas mlekowy 80%, solny itp.? stosuję część w piwowarstwie domowym, ale to głównie do poprawy pH czy składu wody i przy minimalnej ilości raczej nie ma to negatywnego wpływu na zdrowie. A jak to wygląda w większych ilościach? Nie potruje się? :)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #325 dnia: Stycznia 30, 2018, 09:09:16 »
to zależy ile tego zamierzasz wytrąbić :D i w jakim stężeniu

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #326 dnia: Stycznia 30, 2018, 11:04:34 »
to zależy ile tego zamierzasz wytrąbić :D i w jakim stężeniu

Skromnie, w stężeniach odpowiednio rozcieńczonych. Martwią mnie natomiast jakieś zanieczyszczenia na etapie produkcji, np. metalami ciężkimi i innymi szkodliwymi związkami.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #327 dnia: Stycznia 30, 2018, 12:54:05 »
oj tam, kwas octowy i mlekowy to ogólnie słabe kwasy i jak nie będziesz grzał, gotował to stal inox czy podobne nie powinno być problemu nawet do 40 %, co do hcl to ogólnie powyżej 1-2% bym nie skakał. Jednak to kwas mocny i może cos tam rozpuszczać zwłaszcza w wysokiej temperaturze. Ale dalej nie wiem po co Ci te wieści? Bedziesz robił roztwory i je popijał czy jak?bo to szkoda zębów a i z drugiej strony to może płomień buchnąć :D

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #328 dnia: Lutego 08, 2018, 09:19:49 »
Nie od dziś wiadomo, że do zastosowań zielarsko-medycznych odczynniki chemiczne muszą mieć czystość minimum cz.d.a. - do analiz.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #329 dnia: Kwietnia 16, 2018, 20:42:09 »
Destylacja rumianku bywa frustrująca. Olejk choć piękny niebieski to w małych ilościach i upierdliwie lepiący się do szkła laboratoryjnego. Wobec małej ilości z jednej destylacji praktycznie nie do rozdzielenia bez płukania spirytusem.
Dziś destylowałem mieszankę koper rumianek i olejek wyszedł też zdrowo niebieski a dzięki mieszaniu się mocno utracił tę nieporządna lepkość. Myślę że łączenie z goździkiem w jednym wsadzie też ma sens. Generalnei to mzoę być sposób na rośliny olejkowe jednak nie mające 3, 5 lub 10% olejku tylko np. 0,1 lub 0,3%. Mozna zatem robić mieszanki tataraków, arcydzięgli, melisy z surowcem bazowym - wysokolejkowym i śmiało destylować :-)

Pozdrawiam,
A.
:-)