Autor Wątek: olejki - sprzęt do destylacji  (Przeczytany 174854 razy)

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
Odp: olejki - sprzęt do destylacji
« Odpowiedź #300 dnia: Listopada 15, 2017, 10:02:03 »
Skoro preferujesz Alchemiku papier, nic nie stoi na przeszkodzie ściągnięty plik sobie puścić na kolorową drukarkę, nawet kolor starego papieru zachowuje .

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #301 dnia: Listopada 15, 2017, 10:27:03 »
Co do olejków - dla destylujących - polecam kolumnę rektyfikacyjną i zblendowane skórki cytrusów. Wydajność olejku wzrosła mi o ok. 30% :)
czyżbyś odkrył rozwinięcie powierzchni wymiany masy? nie mniej jednak w tym co podał kardamonek jest opisane, że wkład do kotła jest w koszu...
ja dalej bawię się w destylację mikrofalową, niestety dużo mniejsza wydajność z kolumny rektyfikacyjnej jednak mniej hydrolatu, myślę z czego wykonać deflegmator....

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #302 dnia: Listopada 16, 2017, 09:35:24 »
Nie, nic nie odkryłem. W sumie to nie miałem czym przedłuzyć wysokości odprowadzenia do chłodnicy, bo rozdzielacz jest dość spory, no to myk z kolumną rektyfikacyjną. Dotychczas uzywałem kolby przepustowej, gdzie była biomasa (skórki itp) ale olejku wcale dużo nie było. Teraz nagle taaaka ilość.
Niestety, jedną kolbę musiałem wyrzucić, bo pękła - za dużo gęstej masy i się przypaliło, powodując pęknięcie dna :o
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #303 dnia: Listopada 16, 2017, 09:49:56 »
Niestety, jedną kolbę musiałem wyrzucić, bo pękła - za dużo gęstej masy i się przypaliło, powodując pęknięcie dna :o
woda uciekła :D u mnie jedna dziołcha tak kolbę załatwiła w kombinacie

Offline vibana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #304 dnia: Listopada 16, 2017, 14:25:19 »

Produkcja własnych olejków stała się faktem, kuchenka elektryczna, kolba stożkowa 5000ml, nasadka destylacyjna z termometrem, chłodnica liebiega (bodajże 40), śliczny rozdzielacz, jeszcze tylko musimy kupić wylew i ładną zlewkę zamiast słoika ;) 
Olejek cytrynowy i koprowy już gotowe, goździkowy niebawem.
Radocha 1 klasa :D.

P.S. Na zdjęciach destylacja olejku koprowego z 1 kg zmielonego surowca.

pozdrawiam!
A.

Tez tak chcę :D!.Adam, czy namaczałeś koper dużo wcześniej i jaką ilością wody, a i zastosowanie olejku koprowego proszę :D Już dużo czasu minęło od pierwszej destylacji, więc masz już rozeznanie :D

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #305 dnia: Grudnia 18, 2017, 08:59:14 »
Ja przy takiej hydrodestylacji zwykle namaczam wcześniej suchy surowiec. Ułatwia to wyodrębnianie olejku z głębszych partii surowca.
No i ważne jest rozdrobnienie.
Ostatnio robiłem tatarakowy destylacją z parą wodną u kolegi na pracowni. Dwa razy destylowałem bo dużo olejku zostaje. Jedna książka z 1957 roku nt. tego olejku podaje, że warto go destylować nawet do 10 godzin.  :-\
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #306 dnia: Grudnia 18, 2017, 13:39:13 »

Produkcja własnych olejków stała się faktem, kuchenka elektryczna, kolba stożkowa 5000ml, nasadka destylacyjna z termometrem, chłodnica liebiega (bodajże 40), śliczny rozdzielacz, jeszcze tylko musimy kupić wylew i ładną zlewkę zamiast słoika ;) 
Olejek cytrynowy i koprowy już gotowe, goździkowy niebawem.
Radocha 1 klasa :D.

P.S. Na zdjęciach destylacja olejku koprowego z 1 kg zmielonego surowca.

pozdrawiam!
A.

Tez tak chcę :D!.Adam, czy namaczałeś koper dużo wcześniej i jaką ilością wody, a i zastosowanie olejku koprowego proszę :D Już dużo czasu minęło od pierwszej destylacji, więc masz już rozeznanie :D

Ja zalewałem wodą od razu po zmieleniu. Trudno podać proporcje ile wody na ile surowca to zależy co się destyluje, w praktyce na oko tak żeby było sporo ponad surowiec. O olejku koprowym odsyłam do publikacji Doktora (nr.11): http://www.rozanski.ch/oleum.htm

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #307 dnia: Grudnia 19, 2017, 08:55:03 »
a podasz jaki uzysk olejku miałeś z masy? i co dokładnie było surowcem, może małe zawody? :)przepuściłbym to samo przez swój sprzęt i porównamy ilość hydrolatu w stosunku do olejku oraz czas destylacji ;D

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #308 dnia: Grudnia 19, 2017, 10:39:10 »
Rekordowy wynik to było 1kg zmielonego owocu kopru włoskiego (stąd: http://ziolazkurpi.com/pl/glowna/222-koper-wloski-foeniculum-vulgare-50g.html) zalane wodą nie pamiętam ile to był 2015 rok, no ale pewnie gdzieś ze 3 litry? Olejku uzyskałem 30ml, hydrolatu nie pamiętam pewnie gdzieś koło małego litra.

Pozdr,
A.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #309 dnia: Grudnia 19, 2017, 11:03:16 »
30 ml z kg hmm :o, ja do tej pory z 0,5 kg owoców jałowca zrobiłem 0,5 ml i ok 50 ml hydrolatu pewnie nie ma co porównywać, bo zawartość olejków w surowcach się znacznie różni.Spróbuję niedługo z tym koprem, a i jałowca nie mieliłem ;D sam nie wiem czemu  :D :D :D

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #310 dnia: Stycznia 17, 2018, 00:43:09 »
czy można wykorzystywać surowce ponownie po destylacji olejku? np. do nalewek

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #311 dnia: Stycznia 17, 2018, 10:00:23 »
Zastosować możesz, ale co z tego wyjdzie? Zależy, co zechcesz uzyskać i o jakim surowcu mowa.
Bardzo często podobno się zdarza, że po oddestylowaniu olejków surowce używane jako przyprawy są sprzedawane dalej, mimo, że zawartość olejków jest mniejsza.

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #312 dnia: Stycznia 18, 2018, 10:52:31 »
czy można wykorzystywać surowce ponownie po destylacji olejku? np. do nalewek
Zastosować możesz, ale co z tego wyjdzie? Zależy, co zechcesz uzyskać i o jakim surowcu mowa.
Bardzo często podobno się zdarza, że po oddestylowaniu olejków surowce używane jako przyprawy są sprzedawane dalej, mimo, że zawartość olejków jest mniejsza.

Pozdrowienia :-)

Mozę i są takie oddestylowane używane w przyprawach, ale na pewno nie po zwykłej prostej destylacji z wodą w kolbie. Po takim procesie surowiec (zwłaszcza rozdrobniony przed destylacją) jest rozmoczoną papką. W prawdzie dalej pachnie, ale zapach ma zakręt w kierunku ziemniaków dla trzody z parownika. Bywa ze coś się zacznie przypalać, na nic taki surowiec do nalewki, tylko strata alkoholu, bo olejków są już resztki, a i inne związki pewnie po długotrwałym gotowaniu się poprzekształcały lub rozpadły.

Pozdrawiam,
A.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #313 dnia: Stycznia 18, 2018, 11:02:44 »
może nie koniecznie substancja czynną jest olejek. Jeśli po oddestylowaniu olejku chcesz pozyskać coś co przejdzie do alkoholu a  rozłożyło się w temperaturze destylacji to spoko, np: jakieś barwniki lub witaminy...nie zawsze silny aromat jest oczekiwaną właściwością nalewki :)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #314 dnia: Stycznia 18, 2018, 14:40:09 »
może nie koniecznie substancja czynną jest olejek. Jeśli po oddestylowaniu olejku chcesz pozyskać coś co przejdzie do alkoholu a  rozłożyło się w temperaturze destylacji to spoko, np: jakieś barwniki lub witaminy...nie zawsze silny aromat jest oczekiwaną właściwością nalewki :)

No tak, ale tez po długotrwałej obróbce termicznej trudno powiedzieć co się z innych rzeczy rozłożyło, co przeszło w inne związki pod wypływem temperatury, ciśnienia. Np. irydoidy nam się rozpadną i nie będzie ich już ani w surowcu, a nie są destylowalne wiec w produkcie destylacji też nie.

Pozdr,
A.