Autor Wątek: olejki - sprzęt do destylacji  (Przeczytany 164035 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: olejki - sprzęt do destylacji
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 02, 2013, 18:41:16 »
Domowy sprzęt do destylacji olejków rozrysowałam tutaj http://www.herbiness.com/destylacja-olejkow-sprzet/
lada moment będą również zdjęcia. Starałam się wszystko opisać jasno, wiem jednak z własnego doświadczenia, że pewne zagadnienia mogą nie być tak całkiem dla początkującego. Chętnie odpowiem na pytania, bardzo Was jednak proszę, pytajcie w komentarzach na blogu.

Zapraszam nie tylko osoby zainteresowane destylacją. Jest mi zawsze niezmiernie miło z każdego czytelnika, komentarza. Strona stworzona została do propagowania zielarstwa i świadomości zdrowotnej, im więcej osób zobaczy, że mam z kim o tym wszystkim rozmawiać - tym lepiej. Wiadomo, nie tylko dla świata, ale i dla mnie. Tyle czasu i pracy poświęcam stronce, że pozwalam sobie na taką odrobinkę egoizmu.  :) Liczę na Waszą wyrozumiałość.
Inez

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 03, 2013, 09:15:20 »
próbowałaś już na tym pracować? jestem przekonany, że do destylacji olejków aromatycznych wykorzystuje się ,,zestaw do destylacji z parą wodną". Jest tam mała wytwornica pary w postaci kociołka metalowego lub oddzielnej kolby okrągłodennej, z której wytworzona para przepuszczana jest przez materiał zielarski (zwany w procesach ,,surówką") skąd porywa olejek. Po skropleniu całości w chłodnicy i przepłynięciu do rozdzielacza warstwy się rozdzielają i gotowe. U Ciebie może zajść niebezpieczeństwo zwęglenia surówki (nie wiem czy da coś dolanie do niej wody). Chwała Ci za to ,że zastosowałaś chłodzenia przeciwprądowe aczkolwiek destylacja bez użycia termometrów wymaga dużej wprawy (np.bimbrowniczej  ;D), bowiem ciężko będzie Tobie ocenić i wyznaczyć na przyszłość zakres temperatury oparów w której odbierasz Twój produkt.

acha widzę jednak, że ten króciec ,który wg Ciebie służy do dolewania wody, jest właśnie do termometru  

brakuje mi zdjęć produktu, czy udało się tym zestawem zrobić olejek, który pływał po wodzie w rozdzielaczu w postaci samodzielnych kropel lub ,,lepiej" jako oddzielna góra warstwa? czy jednak wyszło sporo wody o miłym zapachu?

« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2013, 09:24:04 wysłana przez docent »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 03, 2013, 09:26:58 »
Na blogu Inez fotorelacjonowała proces destylacji (udanej) - ale np. przyznała się, że z igliwiem jej nigdy nie wyszło. Twoje doświadczenie może się tu bardzo przydać - podpowiadaj ;)
Różnice, głupcze!

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 03, 2013, 10:02:54 »
kozaczyć nie zamierzam, jak mogę to pomogę 8), widać ,że dziewcze się stara a dziś to rzadkość .......

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 03, 2013, 10:07:09 »
Rzadkość, rzadkość. Koledzy co zostali na uczelni opowiadali z trwogą w głosie o podejściu (zresztą jawnym i deklarowanym) młodych, kształcących się do studiów - skądinąd chemicznych ;)
Różnice, głupcze!

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 03, 2013, 10:24:15 »
czy jednak wyszło sporo wody o miłym zapachu?
To jakiś brak wiary w innych ( Inne(z) właściwie)? Mój osobisty brat zachował się podobnie. Poprosiłam o komentarz co do możliwości destylowania borowiny z błota i był taki: "dopóki nie podasz mi wzoru tego, co zamierzasz uzyskać poprzez destylację, nie potrafię ci nic powiedzieć." To on jest chemikiem, przynajmniej z wykształcenia, a nie ja.
I am back to save the universe

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 03, 2013, 10:48:24 »
Ma za sztywne podejście, nie destyluje się wzoru a frakcje lotne z parą wodną. Pewnie źle Cię zrozumiał - uznał, że pytasz go, czy uda Ci się oddestylować jakieś określone związki/frakcje z tej borowiny - aby udzielić Ci odpowiedzi, musiałby faktycznie znać wzory chemiczne ;)
Ale Ty pytałać w skrócie o to, czy można sporządzić destylat z borowiny. Ależ oczywiście - z wszystkiego można zrobić destylat. Zależnie od techniki destylacji otrzymasz różne produkty. Np. z suchej destylacji drewna masz terpentynę ;)
Różnice, głupcze!

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 03, 2013, 11:00:23 »
Destylację z parą wodną wytwarzaną w innym naczyniu opisałam już wcześniej na forum. Nie jest to jednak temat na "wstęp" do destylacji. Postów w serii będzie wiele. Staram się oswoić czytelników z tematem.

Dondarrion
ja nie pozyskuję borowiny z błota, tylko odparowuję wodę z borowiny wymieszanej z wodą, a para porywa różne cząsteczki, które nadają temu destylatowi szczególne właściwości.

Docent - piękny olejek pływający po powierzchni prezentowałam wielokrotnie, nawet taki pływający pod powierzchnią (goździkowy). Destylacja  z termometrem też mi nie groźna, tylko mam taki, co cały wkładam do kolby. Utrzymuję temp. 96 -97stopni. Doświadczenie nauczyło mnie, że można destylować z jedną kolbą, bo przy takiej minimalnej sile płomienia proces przebiega pomyślnie. Oczywiście wolę destylację z parą wytwarzaną w innym naczyniu, jednak chwilowo mam taki sprzęt, jak widać.

Co do wczorajszej destylacji - 5 owoców i kilka goździków szału nie zrobiły, przyszedł mróz to nazbieram więcej skórek. Najlepsze efekty są przy wyciśnięciu oleju ze skórek przez wyciskarkę ślimakową i destylowanie tego płynu. Czas dużo krótszy , no i efekty widać lepsze.

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=933.msg8937#msg8937

goździki

zrobiłam boski hydrolat z róży

No więc nie jest na miejscu "dziewcze się stara" w którym wyczuwam lekceważenie. Możesz mi mówić "Mistrzu".
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2013, 11:12:07 wysłana przez ineslik »

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 03, 2013, 11:34:14 »
Mi też "dziewcze" się nie spodobało. A dziewczę w tym kontekście to można ewentualnie powiedzieć o mnie, skoro pytam a nie wiem o co :) (brata)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 03, 2013, 11:41:56 »
No więc nie jest na miejscu "dziewcze się stara" w którym wyczuwam lekceważenie. Możesz mi mówić "Mistrzu".

nie mam braku wiary w innych ani nikogo nie lekceważę,bo i na cóż tutaj zbędny sadyzm? Ogólnie w labach uczelnianych z przydziału i komponowanych samodzielnie spędziłem ostanie 14 lat na różnych tego typu eksperymentach. Także wiem o czy mówię. Nie mam sztywnego podejścia aby znajdywać wszystkie możliwe przeszkody aby tylko komuś nie udzielić odpowiedzi i nie pomóc, kozacząc przy tym ,że niby jestem super. Widać jednak nie mam w tym temacie nic do gadania będąc skolonizowanym przez ,,Mistrzów".

A ogólnie to chodziło mi o termometr, który pokazuje temperaturę oparów przed skropleniem

Mistrzu

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 03, 2013, 11:43:46 »
Inez, a robiłaś krople króla Danii?
http://rozanski.li/?p=404
http://rozanski.li/?p=83
Wody koperkowej w aptekach, przynajmniej u mnie, nie ma. Olejku koperkowego i anyżowego też. Amoniak też by trzeba wysyłkowo kupić i w końcu koszty wysyłek mogą być wyższe niż produktów.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 03, 2013, 11:57:42 »
Co do borowiny - nie natrafilam na żadne opracowanie , ktore wyjasnialoby skład destylatu z borowiny. Jedynie badania dot. Oddziaływania na organizm.

Termometr do pomiaru temp. Oparow? Ciekawostka. Możesz pokazać na zdjęciu jak to wyglada? Nikt Tobie tutaj nie broni prezentowania poglądów i dzielenia się wiedzą.  "Kozaczyć" nie zamierzasz niby, a wyszło na to, ze to robisz. Krytykuj do woli, konstruktywnie.

Super myśl z kropelkami. Zrobię.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 03, 2013, 12:10:04 »
http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/zestawy-laboratoryjne

na każdym szkicu dotyczącym zestawu destylacyjnego (prócz pary wodnej) w miejscu na łączniku kolby z chłodnicą (również poprzez deflegmator) przez które Ty, jak napisałaś  wlewasz wodę , jest zamontowany termometr. Istnieje bezpośredni związek między tą temperaturą a składem pary ulegającej skropleniu w chłodnicy i można dla pewnych związków znaleźć konkretne tablice lub wykresy znane szerzej jako wykres temperatura-skład, gdzie odczytując temperaturę oparów mogę określić jaki mam skład destylatu

Mistrzu
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2013, 12:12:14 wysłana przez docent »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 03, 2013, 12:24:43 »
Z wyjątkiem pary wodnej? No tak... ;)
Zamiast niepotrzebnie budować napięcie ;) podpowiedz może coś w sprawie igliwia, z którego ciężko wydestylować olejek.
Niepotrzebnie napisałeś słowo "dziewczę" choć pewnie nie miałeś lekceważenia na myśli - ale jednak tak to brzmi. To tak, jakby o Tobie ktoś napisał "chłopię" albo coś ;)
Różnice, głupcze!

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 03, 2013, 12:36:43 »
A to musi być igliwie? Na pichtowym jest napisane,że pozyskiwany jest destylacją za pomocą pary z młodych pędów.