Autor Wątek: olejki - sprzęt do destylacji  (Przeczytany 175900 razy)

Offline saturn

• Nowy
  • *
Odp: olejki - sprzęt do destylacji
« Odpowiedź #285 dnia: Czerwca 14, 2017, 07:14:21 »
1) niebieski na dole od spuszczania wody
2) wyżej, żółty planowany był jako kontrolny podczas destylacji aby sprawdzać czy się woda już nie wygotowała cała :-) ale później pojawił się wziernik i ten zawór jest niepotrzebny. Założę tu korek.
3) jeszcze wyżej jest jeszcze czerwony - do napełniania wodą kolumny.

Kolory dobrane przypadkowo z zaworów jakie miałem :)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #286 dnia: Czerwca 14, 2017, 08:30:41 »
a grzejesz....?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #287 dnia: Czerwca 14, 2017, 11:08:34 »
Pewnie gazem z butli, to najbardziej opłacalne ;-)

Kurczę, przydałoby się mi znnowu coś oddestylować, boję się że żona wywali skórki z zamrażarki, a znajomi i rodzina też warczą, ile będę to trzymac u nich :D
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline saturn

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #288 dnia: Czerwca 14, 2017, 23:25:18 »
dokładnie - gaz z butli.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #289 dnia: Lipca 12, 2017, 21:08:44 »
Dwa pytanka do naszych chemicznych docento-alchemicznych twardzieli.

Jak zminimalizować przypalanie się surowca w kolbie przy długim procesie produkcyjnym, poza mieszaniem i stłuczką szklaną na dnie kolby?

Czy są miarodajne źródła opisujące jak przypalenie surowca wpływa na jakość otrzymanego olejku i hydrolatu? Dziś robiłem rumianek i na dole węgielek  :-\  szkoda jakby to jakimiś dziwnymi frakcjami lotnymi całkiem dyskwalifikowało cały urobek... ??

Pozdrawiam :-)
A.

:-)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #290 dnia: Lipca 13, 2017, 14:32:43 »
przypalanie surowca mozesz ograniczyć przez płaszcz wodny/glicerynowy lub inna ciecz, aparatura wtedy konstrukcyjnie leży blisko garnka do mleka
 https://www.garneczki.pl/produkt/garnek-do-gotowania-mleka-z-gwizdkiem-elegance-1-l,18968?gclid=EAIaIQobChMIo-GZv6CG1QIVQ5UbCh2Jyw6mEAQYASABEgJklvD_BwEwtedy możesz nawet utrzymać stałą temperaturę bez miejsc w kotle które się przegrzewają

co do miarodajnych źródeł się nie rozpiszę jednak cała sprawa leży bardzo blisko problemu destylacji zacieru zatem byś musiał zajrzeć na forum bibrowników http://alkohole-domowe.com/forum/

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #291 dnia: Lipca 14, 2017, 11:35:28 »
W sumie wspomniał o tym docent. Ja nieraz robię dość wysoko nad palnikiem gazowym, ok. 15 cm, wtedy płomienie obejmują bardziej cały pojemnik, a nie tylko punktowo. Może też trochę mniej surowca.

Inna techniką jest łaźnia piaskowa - tylko że tu ostrożnie z temperaturą, to lubi się bardzo nagrzewać, ale ogrzewa całe.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #292 dnia: Lipca 17, 2017, 08:55:53 »
albo jeszcze zamontować w kociołku na dnie taką przegrodę perforowaną, sitko lub coś, aby materiał biologiczny z dnem kontaktu nie posiadał. Najlepiej wyjmowane. Tudzież materiał biologiczny w jakimś koszyku umieszczać.

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #293 dnia: Listopada 15, 2017, 08:52:23 »
W numerze miesięcznika Polskie Zioła z 1936 r . jest artykuł i schemat odpowiedniej aparatury:
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/doccontent?id=370611

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #294 dnia: Listopada 15, 2017, 09:40:03 »
W numerze miesięcznika Polskie Zioła z 1936 r . jest artykuł i schemat odpowiedniej aparatury:
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/doccontent?id=370611
Ciekawe czasopismo. Niezwykłe. Dzięki za wskazanie go. :)

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #295 dnia: Listopada 15, 2017, 09:42:43 »
Interesujące wskazówki praktyczne są przystepnie opisane w innych numerach tego zacnego pisma:
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/doccontent?id=370615
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/doccontent?id=370615

Podobnych wskazówek można troche znaleźć w innych numerach. Zachęcam do poszukiwań.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #296 dnia: Listopada 15, 2017, 09:44:36 »
Tyle bibliotek mijałem, ale Jagiellońskiej cyfrowej jeszcze nie - fajnie, że te stare wydania są profesjonalnie skanowane i umieszczane w wersyi elektronyczney  ;)
Dzięki za namiar

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #297 dnia: Listopada 15, 2017, 09:46:26 »
Klara.
Te Pismo to dla mnie niesamowite odkrycie. Wertuję je od wczoraj. Porady odnośnie uprawy ziół. Kosmetologii. Leczenia chorób. Różnych technologii przetwórstwa. Istne quodlibet. Do tego legendarni polscy autorzy, prof. Muszyński, Jan Biegański i inni.

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #298 dnia: Listopada 15, 2017, 09:49:04 »
Alchemik.
Inne biblioteki też tak mają. Zerknij na mój wątek De Materia Medica. Wrzuciłem tam kilka innych znalezisk. W zasadzie chyba wszystko da się zapisać na swoim komputerze, co ułatwia przeglądanie.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #299 dnia: Listopada 15, 2017, 09:52:21 »
To prawda, mają. Ale ja mimo swojego wieku preferuję jednak papier w ręce...
Bo to jest tak. W tablecie poczytasz wszędzie, ale każdy ci będzie przeszkadzać. A z książki to inaczej nie da rady jak nie zamkniesz drzwi za sobą ;)
Co do olejków - dla destylujących - polecam kolumnę rektyfikacyjną i zblendowane skórki cytrusów. Wydajność olejku wzrosła mi o ok. 30% :)