Autor Wątek: olejki - sprzęt do destylacji  (Przeczytany 164034 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: olejki - sprzęt do destylacji
« Odpowiedź #15 dnia: Października 31, 2012, 08:04:06 »
Kolbę dobiorę płaskodenną, to będzie się grzała na płytce żeliwnej (po prostu na kuchence gazowej - mam taką solidną, grubą podkładkę odlaną z żeliwa). Będzie służyła do destylacji ;)
Zonie jeszcze nic nie zaszkodziło. Wczoraj odcedziłem nalewkę z kopytnika i od razu była okazja do wypróbowania - bo miała zatkany totalnie nos i krótki wywiad (ze mną ;) wykazał, że w zasadzie należy mówić o nieżycie górnych dróg oddechowych. Na to czekałem - kropnąłem na łyżeczkę 1 ml tej nowej nalewki, uzupełniając do pełna arcydzięglową (z korzenia). Po półgodzinie wyszystko wysmarkała.
Niedawno podobnie zadziałał intrakt z lepiężnika.
Różnice, głupcze!

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #16 dnia: Października 31, 2012, 08:15:29 »
podciśnieniowego filtrowania kupię, taką podłączaną do kranu
ale to co to jest?

no no , bestia z ciebie!
- kropnąłem na łyżeczkę 1 ml tej nowej nalewki,

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Października 31, 2012, 09:38:57 »
Nazwy tego urządzenia nie pomnę, ale jest to bardzo proste w użyciu i wygodne. Kolba ma od góry wlot przegrodzony filtrem w formie jakby szklaneczki, z dnem zrobionym z porowatej ceramiki (właściwy filtr). Podłącza się to do kranu - i kolba zasysa płyny przez ten filtr. Uzyskujemy klarowny filtrat i placek mętów pozostający na filtrze. I jak szybko!
Jedno z moich ulubionych urządzeń na laborkach, obok pieca do wyżażania ;)
Różnice, głupcze!

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #18 dnia: Października 31, 2012, 18:50:33 »
a do czego ci się to przyda przy olejkach?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Października 31, 2012, 19:26:56 »
Jest to kolba ssawkowa, wykonana ze specjalnie robionego szkła, które mechanicznie jest dostosowane do do pracowania "pod próżnią", ale z odpowiednimi ograniczeniami. Z boku jest tubusik (taka rurka), do której podpina się wężyk, to do pompki i zasysa. Filtrowanie pod ciśnieniem, bardzo fajna zabawka dla filtracji drobin, które zapychają filtraki.
Lejek Schotta, o ktorym mówi kaminskainen, to faktycznie szklaneczka, u dołu jak lejek, ale po drodze ma filtr. I tu są 2 szkoły: 1) to szklany filtr z tzw. szkła porowego (coś jakby spieczony proszek szklany); 2) filtr jest dosłownie sitkiem z ceramiki chemicznej, na które zwykle kładzie się filtrak celulozowy i doskonale zostają przesączone osady.

Kolba ma to do siebie, że można ją zaprząc do destylacji olejków, jako tzw. słoik zabezpieczający. W momencie, gdy coś idzie nie tak - zwłaszcza gdy podciśnienie zasysa ciecz w odbieralniku - wtedy taki słoik uniemożliwia dostanie się cieczy do pompy (jak ktoś prracuje na umiarkowanej próżni). Ale to już są głebokie arkana chemii, droga Inez :)

Taka kolba jest też świetna przy zwykł przesączaniu np. nalewek i innych ekstraktów - części roślinne się nie przedostają do przesączu :)
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 02, 2012, 08:18:44 »
No właśnie, ja miałem na myśli przesączanie nalewek i intraktów - szczególnie tych, w których fruwa sobie "pył subtelny" z jakiejś skrobii... To jest nie do wyeliminowania tak do końca przy sączeniu przez ręczniczki z lidla - a przy tym są duże straty (płyn wsiąka w ręczniczki).
Także taka kolbka to mus, choć niekoniecznie do olejków :)
Moje arkana chemii aż tak głębokie nie są, z czeczy faktycznie przydatnych przy robotach zielarskich to miałem ze dwa semestry preparatyki organicznej. Ogólnie to byłem na nieorgance, choć jeszcze w LO znałem prawie na pamięć "Chemię organiczą" Drapały (klasyczny podręcznik do podstaw organiki).
Różnice, głupcze!

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 06, 2013, 14:22:29 »
Cudowny wątek, wcześniej mi to przez myśl nie przeszło a teraz myślę, że można dać radę w domu.. Czy macie może jakieś namiary po sieci na instruktaż do tego sprzętu, jak taką destylację przeprowadzić prawidłowo? Czy tylko do wodnej czy też można np przy pomocy alkoholu? Bardzo chętnie bym się nauczyła.. Jak efekty przy sprzęcie wymienionym w wątku?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 08, 2013, 07:51:32 »
Są możliwości destylowania olejków z mediami innymi, niż para wodna - ale w warunkach domowych byłoby to znacznie utrudnione, o ile w ogóle możliwe. Gdyby tak mieć własne laboratorium z doprowadzonym gazem, gazami technicznymi, odczynnikami, nagrzewnicami itd. - to można się bawić.
Sęk w tym, że od wody olejki oddzielą się same; w alkoholu się rozpuszczą i mamy dodatkowy problem do rozwiązania.
Różnice, głupcze!

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 08, 2013, 07:52:56 »
http://www.youtube.com/watch?v=sqmnwGVlHOc
http://www.youtube.com/watch?v=gDojS7PWWPY
Drugi link chociaż po angielsku, ale fajnie pokazany. Film się "sam tłumaczy " ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 09, 2013, 07:22:32 »
Obecnie jest bardzo często wykorzystywana tania i niezwykle skuteczna metoda - ekstrakcja superkrytycznym dwutlenkiem węgla. Ale do tego trzeba sporo aparatury za kilkadziesiąt tys. ...
Ponadto nie tylko alkohol. Wszystko zależy od tego, jaki masz cel wykorzystania olejku. Są też inne rozpuszczalniki organiczne, ale one raczej zabiją zapach no i są trujące.
Oleje spożywcze też się dobrze nadają do ekstrakcji.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Października 10, 2013, 11:59:25 »
Czy ekstrakcja olejków aparatem Soxhleta to dobry pomysł ?
Schemat działania na wiki wygląda intrygująco:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Aparat_Soxhleta

Używki w niezłym stanie ( na początek też są do kupienia):

http://tablica.pl/oferta/aparat-soxhleta-ID2JCYp.html

veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #26 dnia: Października 10, 2013, 12:13:11 »
Działanie ciekawe...ale temperatura(parowanie rozpuszczalnika)  raczej ubije to co dobre.

Bum, ale dałem do pieca toć to o destylacji.
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2013, 12:19:14 wysłana przez aqarel »

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Października 13, 2013, 09:00:05 »
Też się da, ale mamy ekstrakt np. etanolowy. Poza olejkami w solwencie jest jeszcze mnóstwo innych przydatnych substancyj.

Intertheodora98

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Października 15, 2013, 09:48:37 »
jaki polecacie?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Października 17, 2013, 17:27:23 »
Ale co? Sprzęt do destylacji czy Soxhleta? ;)