Syntetyzówka (choć rzadko) to żargonowe określenie kolb 2-, 3- i 4-szyjnych w których przeprowadza się syntezy chemiczne (np. w farmacji). Taka może być, nawet dobrze się nadaje do uzupełniania świeżej wody w czasie destylacji.
Aparat Derynga jest dobry do ilościowego oznaczania na potrzeby badań, analityki etc.
Konstrukcja z tego filmiku może zająć nawet ponad 1,5 m wysokości, dlatego to odradzam dla początkujących prac nad otrzymywaniem olejków. Do tego potrzeba dobrych statywów ew. porządnego mocowania do ściany (myślę, że Twój Mumbik to spokojnie ogarnie). Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy to zmontowałaś i to po chwili poleci...
ja się trochę nieswojo czuję, bo nie miałam nigdy styczności ze szkłem laboratoryjnym
domyślam się i dlatego służę pomocą i radą.
Kolby i całą reszta elementów jest połączona szlifami. Nie bez kozery nazywa się je męskimi i żeńskimi - bo jak w naturze, jedno w drugie wejść musi
Co do tego filmiku - ten środkowy element jest ciężki do znalezienia. Ale szukam.
Inez, mimo wszystko radzę ustawianie wszystkiego bardziej w poziomie na chwilę obecną.