Autor Wątek: Zapalenie jelita  (Przeczytany 71172 razy)

Offline agz

• Nowy
  • *
Odp: Zapalenie jelita
« Odpowiedź #75 dnia: Listopada 20, 2012, 00:39:03 »
Witaj. Ja również od dłuższego czasu mam problemy z przewodem pokarmowym: luźne stolce, pieczenia w żołądku i jelitach, uczucie bycia pijaną po posiłkach, przelewanie, bulgotanie, wzdęcia, wrażenie jakby mi coś siedziało w przełyku. Miałam też inne objawy takie jak brak sił, stany lękowe, wybudzanie się w nocy zlana potem, walenie serca, uczucie przymroczenia, pobolewania stawów i wiele innych. Uważam również, że to wszystko jest od pasożytów (lamblie i pewnie jeszcze coś innego). Pewnego dnia wzięłam lek na robaki i nagle poczułam się zdrowa. Niestety tylko na kilka dni. Brałam już różne rzeczy na robale: apteczne i zioła. Wszystko pomagało na krótko. W końcu natrafiłam na wątek o wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5084919&start=3330 i zaczęłam pić olejki eteryczne. Czuję się dużo, dużo lepiej. Piję je dopiero od miesiąca. Założycielka wątku pije je od roku i twierdzi że jest zdrowa, a było z nią źle i chorowała długo. jutro jak znajdę wkleję jej podsumowanie leczenia i jakie olejki stosowała. Przeczytaj, dużo tego, ale warto. Piję też olej z czarnuszki, wydaje mi się że też bardzo pomaga. Biorę jeszcze wit d i magnez.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #76 dnia: Listopada 20, 2012, 07:59:13 »
Aqz
U mnie nie było luźnych stolców,ale ta reszta czy to lamblie,czy candida,pasożyty pewnie tak.
Olejek z czarnuszki to świetna sprawa.
Obecnie,po kuracji ziołami od Gosi +czopki Pentasa jest dobrze.
Skończyłam brać La pacho i teraz zamiast picia ziół,biorę Triphalę.
Na pewno mleko poszło w odstawkę.Soki też na razie.
Mam czasem cierpnięcie nogi,a tak jest bardzo dobrze :)
Bardzo się cieszę,że u Ciebie się polepszyło.
Poczytuję czasem na tej kafeterii.Dziękuję za troskę.Olejki są potężną bronią.
Pozdrawiam
:)

Offline Carlina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: Listopada 20, 2012, 09:58:48 »
Miałam podobny problem z dzieckiem (5 lat), ciągłe biegunki, bóle brzuszka, śluzowe kupki, itp. U nas była/jest glisda ludzka. W okresie nasilenia objawów polecono nam probiotyki  Sanprobi i np.Dicoflor, oba po jednej kapsułce dziennie, Sanprobi rano, drugi wieczorem. Sanprobi jest drogi, ale sprawdził się.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #78 dnia: Listopada 20, 2012, 10:11:55 »
Carlino, przepraszam może to dziwacznie zabrzmi, ale cudownie, ze wykryto. Przynajmniej wiesz na czym stoisz i z czym masz walczyć. Ja się tylko domyslam, ze dziecko ma robale. Do tej pory "enty" kał nic nie wykazał. Podaje równiez dicoflor.
Oprócz epizodu grypy zołądkowej, której tu nie opisze, bo wiadomo jak to wygląda - kupy są przewaznie normalne, czasami zdarzaja się o wyglądzie kamyczków tzn. w masie są kamyczki. Często dochodzi nocne zgrzytanie zębami. Zwierząt nie posiadamy, za to córka uczęszcza do przedszkola, w którym wiem, że nie wszystkie dzieci (ona tez) myją ręce po skorzystaniu z toalety. W ten sposób, to nawet zastosowanie złotego leku nie wiele da.

Offline Carlina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Listopada 20, 2012, 10:34:21 »
Kasiu, nie brzmi to dziwacznie. Fakt, pasożyty trudno wykryć. Moja teoria jest taka, że badania są dodatnie przy silnym zarobaczeniu. Z kału nigdy nic nie wyszło, robiłam badania z krwi. U młodszego synka też wyszło wysokie stężenie. Jeden lekarz zapisał zabójczą kurację Zentelen, drugi powiedział, że to może być stężenie przekazane ode mnie w czasie ciąży - to dopiero jest dziwaczne.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #80 dnia: Listopada 20, 2012, 10:42:31 »
Też o takich badaniach słyszałam o takich badaniach, jednak nie bardzo wiem gdzie je zrobić. Mieszkam pod Warszawą, a tam gdzie mieszkam (pytałam we wszystkich przychodniach) nie robią. Tylko kał. Jak rozumiem nie jest to to samo co badanie tzw. zywej kropli krwi, o którym słyszałam, ze to pic na wode.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #81 dnia: Listopada 20, 2012, 11:24:43 »
Czytałam u Rosjan, że badania na obecność pasożytów, a z drugiej strony kuracje przeciwko pasożytom są najskuteczniejsze w okolicach pełni księżyca. To wynika jakoś z ich cyklu życiowego, nawet, jesli to pachnie astrologią.

Naprawdę polecam wysłanie kału pobranego w okolicach pełni księżyca kurierem do Gdyni do laboratorium medycyny morskiej i tropikalnej. Oni przyjmują kurierem, a w ostateczności wyjazd Polskim Busem tam i z powrotem będzie kosztować poniżej 100 złotych. Tylko trzeba się z nimi dogadać. Koszt badania to 15 złotych.

Pozdrowienia :-)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #82 dnia: Listopada 20, 2012, 12:01:46 »
Dziekuje, Basiu. Z tego wszystkiego najbardziej wiarygodne jest laboratorium medycyny morskiej i tropikalnej.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #83 dnia: Listopada 20, 2012, 14:13:36 »
Badanie krwi to eozynofile.
Następnym razem,jeśli znajdę coś niepokojącego,jak ta nitka,to też wyślę z zapytaniem właśnie co to jest.Tak mi poradził profesor,u którego byłam.
Wg badań ,za wszystko odpowiedzialne wzjg.
Myślę,że po prostu ruszyłam wszystko w moim organizmie i dlatego te wszystkie rózności mnie spotykają.
Zaletą w tym wszystkim jest,że wyglądam lepiej,czuję się lepiej(oczywiście oprócz wszelkich dolegliwości opisanych wyżej).Mam siłę i energię,której mi brakowało,gdy byłam np 13-latką.
Staram się słuchać siebie.Grzechem zapewne jest objadanie się-tak jak dziś -kwaśnica na gęsinie ;) pychotka-swoja kapusta,swoja gąska.
W grudniu będę miała zrobione badania krwi-żelazo.Zawsze ratuję się tym,że w badaniach mam napisane: podejrzenie wzjg.

No,cóż Asamaxu nie biorę,choć przytakuję pani doktor.
Czasem mam jeszcze śluz i tu jest pies pogrzebany-w zeszłym roku zaczęło mi się od śluzu.
Przeprowadzę jeszcze kurację inraktem z mahonii,ale to planuję po nowym roku.

Moja mama była zbyt opiekuńcza i całe swoje dzieciństwo spędziłam na antybiotykach :(
Moje dzieciaki są zdrowe.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 14, 2012, 08:55:30 »
Witam

Czuję się w końcu dobrze :) W toalecie  w porządku.
Robiłam badania krwi i mam za niskie żelazo.Może to od tego te drętwienie nogi i słabe paznokcie?
Chyba wogóle mam braki jakiś witamin czy minerałów.
Jak podnieść żelazo?Jak uzupełnić braki,przez rok czasu miałam złą przyswajalność pewnie.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #85 dnia: Grudnia 14, 2012, 09:10:40 »
Soki jabłko+marchew+cytryna, sok z buraka, witamina C 1000mg , przed podawaniem
żelazo i ferrytyna poniżej normy za dwa tygodnie powtórka badań zobaczymy czy będą
efekty.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #86 dnia: Grudnia 14, 2012, 13:17:36 »
Muszę wrócić do soków,teraz tak sporadycznie je robię.
O,właśnie burak-b.lubię,a jakoś ostatnio ich nie jadłam.Teraz czas na robienie zakwasów.

Dziękuję Aqarel :)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 14, 2012, 13:58:32 »
Jeśli jadasz mięso,to wątróbka(ale raczej nie z chowu przemysłowego),wołowina.Kiedyś anemicznym dzieciom robiono kogel mogel,myślę,że żółtko jest skarbnicą zywnościową.Znam przypadek kogoś z niskim poziomem żelaza w surowicy.Uzupełniano injekcjami.Doszło do wstrząsu- okazało się,że żelazo odkładało się w stawach i dlatego bylo niskie w surowicy.Ty masz słabe wchlanianie,czy to bylo od zawsze?A może pojawilo się jako skutek uboczny stosowania jakiegś specyfiku?Kawa powoduje slabe wchłanianie.Czy len również?

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #88 dnia: Grudnia 15, 2012, 09:14:13 »
Kasiu
Tak,wiem o wątróbce,wołowinie.
Nie wiem,czy tak miałam,bo chyba teraz pierwszy raz  żelazo miałam badane.Ludzie z wzjg często mają ubytki w minerałach i witaminach.Chociaż ja zawsze trzymama się tego,że w badaniach mam napisane może wskazywać wzjg.
Najważniejsze,że w tych(bez krwi) sprawach jest ok i mój organizm zacznie w końcu funkcjonować.
Czy pokrzywa jest dobra,a może inne zioła?
Na pewno wracam do soków,piję kakao z wodą,łykam skorupki jaj.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 15, 2012, 10:45:52 »
Pokrzywa jest dobra, dalej korzenie mniszka, owoce kaliny, jarzębina i aronia. Chyba aronię najłatwiej kupić.

Pozdrowienia :-)