Skoro ineslik wywołała do tablicy szyszki, igiełki, żywice z choinek pochodzące, dołożę i ja coś, tym razem z arsenału św. Hildegardy. Tym razem będzie o jej maści choinkowej i ciekawych zastosowaniach.
Zacznijmy zatem od początku, czyli od przepisu:
50g wiosennych igieł, kory i drewna z jodły (choinki)
25g liści szałwi
100g masła od krowy zrobionego z mleka pozyskanego w maju
250ml wody
Igły, korę i drewno jodłowe pociąć na drobno z liśćmi szałwii i gotować z wodą, aż powstanie maź. Stopić z masłem, mieszać do ostygnięcia. Odsączyć wodę i przechowywać w lodówce.
Zastosowanie:
1. Dolegliwości żołądka i jelit. Przy pobudzeniu trawienia przy osłabieniu trzustki. W cukrzycy maść choinkowa może pobudzać trzustkę do produkcji insuliny.
2.Bóle głowy wywołane wysokim ciśnieniem przed udarem, bóle serca, zapalenie zatok przynosowych.
Wcierać codziennie 1-2 razy serce oraz splot słoneczny pomiędzy mostkiem a pępkiem. Przy bólach głowy nacierać czoło i skronie.
Informacje pochodzą z książki dr Wighgara Strehlowa "Program zdrowia św. Hildegardy z Bingen"