Autor Wątek: wrotycz  (Przeczytany 141518 razy)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Odp: wrotycz
« Odpowiedź #45 dnia: Października 09, 2012, 13:59:53 »
Wcześniejszy przepis dotyczy tylko wrotyczu. Ponizej kuracja przciwpasozytnicza:

Kora dębu
Kora kruszyny
Wrotycz
Piołun
Powyższe zioła należy  zmieszać w równych proporcjach i 1 łyżeczkę takiej mieszanki zalać wieczorem 200ml wrzątku i spożywać po 100ml.

W drugim tygodniu podajemy 2 zestaw ziół.
Tym razem mieszanka składa się z
2 składników:
Kora dębu
Kora kruszyny

źródło: Złoto Polskie

Pozdrawiam - Fresh
- czyli 2 razy dziennie po 100 ml? czy raz dziennie 100 ml (kolejna 100 next day)?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #46 dnia: Października 09, 2012, 16:41:34 »
- czyli 2 razy dziennie po 100 ml? czy raz dziennie 100 ml (kolejna 100 next day)?
2 razy dziennie po 100ml(nie przekraczac zaleconej dawki bo jest to mieszanka bardzo mocna w działaniu.
fresch,a jaka byłaby dawka tych ziół dla dziecka 4letniego waga ok 17 kg?
Aby podac tą mieszankę dziecku nalezy byc pewnym jego zdrowia(nerki ,wątroba,serce). A ile dziecko waży? Czy dziecko ma pasożyty? Jakie? w mojej opinii jest wiele ziół które mozna podac dziecku w takim przypadku. Wrotycz to cięzki kaliber dla malca. No chyba że sie wytestowało wszelkie inne mniej inwazyjne....
Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2012, 16:44:47 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Drynio

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Października 11, 2012, 22:42:57 »
Jestem laikiem ale chyba ani kora kruszyny ani ziele piołunu również do słabo działających surowców nie należą...

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #48 dnia: Października 12, 2012, 12:46:53 »
Zdecydowanie nie , ale w przypadku pasozytów i one okazuja sie bezradne.... Sukces w skrupulatności nie w mocy...

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #49 dnia: Października 12, 2012, 21:49:22 »
Przeczytałam od deski do deski z oczami jak 5 zł, że taka moc w kwiatkach, które uznawałam do tej pory za chwasty  :o

Swoją drogą to czy istnieją jakieś rośliny, które nie mają właściwości leczniczych ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Października 13, 2012, 10:09:04 »
Powiem tak, są też rośliny, które mają właściwości trujące. To wszystko zależy od dawki. W grę wchodzą także wiek, waga, towarzyszące choroby, indywidualna reakcja na dany składnik/ składniki.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Października 14, 2012, 16:01:35 »
W drugim tygodniu podajemy 2 zestaw ziół.
Tym razem mieszanka składa się z
2 składników:
Kora dębu
Kora kruszyny[/i][/u]

Fresch,czy ta mieszankę stosujemy identycznie jak pierwsza,tz,taka sama ilosc wody i tez zaparzamy 1 łyzeczkę?
Czy po takiej kuracji robi sie jakąś powtórke?
Czy liscie wrotyczu też sie nadają,nie mam juz kwiatów tylko jeszcze same liscie udało mi sie zerwać?

Chce przeprowadzic u siebie taka kuracje przeciwpasozytniczą,ponieważ wszedzie sie trabi,ze powinno sie odrobaczac conajmniej 2 razy do roku,bo ponoć pasożyty ma każdy,tylko nie kazdy sobie z tego zdaje sprawe,co sądziecie o takim założeniu?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #52 dnia: Października 14, 2012, 18:41:33 »
Czy liscie wrotyczu też sie nadają,nie mam juz kwiatów tylko jeszcze same liscie udało mi sie zerwać?

Młode liście nie mają własności przeciwpasożytniczych. U mnie jeszcze wrotycz trochę kwitnie, jak potrzebujesz, to napisz na priv.

wszedzie sie trabi,ze powinno sie odrobaczac conajmniej 2 razy do roku,bo ponoć pasożyty ma każdy,tylko nie kazdy sobie z tego zdaje sprawe,co sądziecie o takim założeniu?

Eeee ... to przesada.
Tak się odrobacza młodego psa gównojada, a nie normalnego człowieka, który czasem zje jabłko podniesione z trawy i je tylko wytrze. Na dodatek na przykład korą kruszyny i dębu nie zrobi się krzywdy pasożytom siedzącym w przewodach żółciowych.

Lepiej wiedzieć, co się ewentualnie ma i działać zgodnie z tą wiedzą.

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #53 dnia: Października 15, 2012, 10:12:55 »
Fresch,czy ta mieszankę stosujemy identycznie jak pierwsza,tz,taka sama ilosc wody i tez zaparzamy 1 łyzeczkę?
Czy po takiej kuracji robi sie jakąś powtórke?

Chce przeprowadzic u siebie taka kuracje przeciwpasozytniczą,ponieważ wszedzie sie trabi,ze powinno sie odrobaczac conajmniej 2 razy do roku,bo ponoć pasożyty ma każdy,tylko nie kazdy sobie z tego zdaje sprawe,co sądziecie o takim założeniu?

Hej

Tak , dokładnie taka sama ilośc wody i ziół. Powtórkę? Jeśli zachodzi taka potrzeba , ale trzeba odczekac przynajmniej miesiąc…Tego zestawu nie można pic w niesończonośc , ryzyko zatoksycznienia wątroby jest zbyt wysokie….

Wiesz jeśli chodzi o pasożyty to ja wolę na co dzień szczypte tego i owego dodac o jedzenia i mam problem z głowy..Taka profilaktyka , lista jest tak dłuuuga ze rolki papieru toaletowego by zabrakło … pieprze , cynamon , wanilia , papryka , gozdziki, czosnek,cebula(siarka)…Należy je tylko umiejętnie dodawac i zmieniac co jakis czas na inny…

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2012, 10:14:48 wysłana przez freshbynature »

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #54 dnia: Października 15, 2012, 12:56:58 »
No to ja jeszcze dorzucę czarnuszkę, do pieczenia chleba, mięsa itp.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #55 dnia: Października 17, 2012, 15:17:30 »
Chciałam zapytać czy Wy wszyscy sami zbieracie wrotycz czy kupujecie?
Dzisiaj w moim zielarskim Pani sie oburzyła, że proszę ja aby mi zamówiła wrotycz, skoro nie ma na dzisiaj na sklepei.
Powiedziała, że to trucizna i nie będzie ryzykowała pracy w tym sklepie bo jak mi sie cos stanie to ja powiem, że mam to od nich i ona nie chce takich kłopotów  :o szczeka mi opadła po tym tekście.

Mówie Pani, że jak się postaram to mogłabym się otruć połową rzeczy, które ma na półce i jak mówił Paracelsus " lekarstwo od trucizny różni się dawką".

Pani nie chciała nawet słuchać moich tłumaczeń że ludzie to piją i to moje ryzyko, że w necie widziałąm oferty. Posłała mnie żebym sobie w takim razie kupiła przez internet.

No i chyba teraz to ja będę wszystko kupowała przez internet... Dawno mnie nikt tak nie potraktował  :(

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Października 17, 2012, 17:19:40 »
Nie przejmuj się, wrotyczu za miastem w okolicach różnych wsi jeszcze widziałem sporo.
W razie czego można inną zielarnię w okolicy poszukać albo przez internet. Ew. ktoś od nas Ci podeśle, przecież to nie jest jakaś tam wielka problematyka :)

Ja zwykle zbieram sam. Uwielbiam zapach świeżo ściętego ziela...
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #57 dnia: Października 17, 2012, 19:25:49 »

No i chyba teraz to ja będę wszystko kupowała przez internet... Dawno mnie nikt tak nie potraktował  :(

Hej

Daj adres na priv.Podeślę Ci mam spory zapas w tym roku(pieknie wysuszony).

Pozdrawiam

Offline zielonyzagonek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 28, 2013, 11:59:14 »
a ja mam pytane techniczne czy kobiety w ciaży oraz dzieci mogą używać kremów bądź też sporządzać kompiele z tym ziołem w roli głównej? Wiem że kobiety w ciąży i konsumpcja odpada, ale przez skórę dostaje się wiele substancji, dlatego moje pytanie. Pozdrawiam Ewka

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 28, 2013, 12:10:00 »
Z kobietami w ciąży nie mam doświadczeń ;), jesli chodzi o dzieci - stosowałam mazidło (chodzi o dziecko 6-7 lat) przez jakis czas. Nie zaobserwowałam skutków ubocznych. Ponad to gdzies jest przepis na zastosowanie m.in. wrotyczu przy leczeniu bodajże owsików własnie u dzieci. Dawka i czas stosowania jest ważny.