Autor Wątek: wrotycz  (Przeczytany 137443 razy)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: wrotycz
« Odpowiedź #30 dnia: Października 06, 2012, 21:24:49 »
Do działań ubocznych zalicza się podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego, ale w zalecanych dawkach rzadko.
Sprawdź, czy nie masz alergii na któryś ze składników albo przebadaj wątrobę i pęcherzyk żółciowy (i to czym prędzej).
Raczej ciężko ustalić, czy dodatkowo z czymś synergia zaszła podczas Twojego zażywania naparu z wrotyczu.

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Jaga

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Października 07, 2012, 15:42:18 »
A ja  jeszcze o suszeniu,jak sobie powisiał u mnei głową w dół tydzień o będzie jeszcze do użytku?
mam też krwawnik i wrotycz które sobie wiszą w opkoju od miesiąca iczy one będą jeszcze dobre, czy koneicznie trzeba przechowywać je w zamkniętych pojemnikach?
Bo ja lubię jak one tak u mnei wiszą :)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Października 07, 2012, 16:24:09 »
Moje wiszą od roku i wciąż mają intensywny zapach i działają mocno. Jedynie troszkę wyblakły od słoneczka wpadającego przez okno.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Października 07, 2012, 17:56:41 »
A ja  jeszcze o suszeniu,jak sobie powisiał u mnei głową w dół tydzień o będzie jeszcze do użytku?

Sprawa wygląda tak, że jeśli surowiec nie jest suchy, to po zalaniu olejem mogą wejść pleśnie lub zacznie coś się wydzielać. W takim wypadku świeży surowiec należy porządnie zwilżyć spirytusem, i dopiero potem zalać olejem. Ogółem taka procedura ubije bakterie i grzyby, a ułatwi ekstrakcję olejem.

Czy surowiec est suchy? Złam łodyżkę - jeśli pęknie z trzaskiem, to jest suche, jeśli się tylko wygnie, bo jest elastyczna, to musi się suszyć jeszcze.

Pozdrowienia :-)

Offline Drynio

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Października 07, 2012, 20:46:09 »
Już jakiś czas temu badałem wątrobę i wszystko jest ok :). Ja bardziej skłaniam się ku teorii, że nie każde ziele jest dla każdego. Osobiście próbując różnych naparów, czy maceratów z różnych mieszanek zawsze trzymam się zasady, że musi mi to smakować, a co najmniej nie odrzucać. Jeżeli tak się dzieje to zaprzestaje popijać takie ziółko

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Października 08, 2012, 10:05:50 »
Masz niewątpliwie racje...nie masz przypadkowo "gościnnie" kamieni w woreczku żółciowym?

Offline Drynio

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Października 08, 2012, 21:53:55 »
Badałem całkiem niedawno całe wnętrze jamy brzusznej i wszystko jest ok :)).

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Października 08, 2012, 22:14:51 »
Możliwe, że i jest racja w tym, że to zioło do Ciebie nie pasuje.
Zawsze można je nieco zastąpić  - spróbuj osobno piołunu, tysiącznika i innych o działaniu amara. Może tutaj jest kłopot, mianowicie problem w samym wydzielaniu żółci lub reakcji na substancje goryczowe? Znam kilka takich przypadków, gdzie pacjenci nawet leków wspomagających wątrobę nie mogli zażywać.

A przy okazji wrotyczu - pytanie do wszystkich: macie jakieś informacje odnośnie korzenia wrotyczu?

Pozdrawiam
Alchemik

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #38 dnia: Października 09, 2012, 07:04:46 »
A przy okazji wrotyczu - pytanie do wszystkich: macie jakieś informacje odnośnie korzenia wrotyczu?

Pozdrawiam
Alchemik

Wchodzi on w skład popularnej mieszanki przeciwpasożytniczej(piołun , kora dębu , kruszyna i własnie wyciąg z korzenia wrotyczu). Ponadto z korzenia i kwiatów robilo sie plyn na wszawice.

Stosuje wrotycz od lat i powtórze poraz kolejny: własciwie dobrana dawka kluczem do sucesu.

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2012, 07:50:32 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Października 09, 2012, 07:48:30 »
Rozumiem, dzięki :)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Października 09, 2012, 10:39:34 »

Stosuje wrotycz od lat i powtórze poraz kolejny: własciwie dobrana dawka kluczem do sucesu.

-to ja poprosze o podanie właściwych proporcji. To będą nalewki czy susz?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #41 dnia: Października 09, 2012, 12:52:33 »
Witaj Kasiu

napar z suszu:

1 łyzka kwiatów na pól litra wody i pić  w czterech porcjach(po 125 ml) .Kuracja nie dłuższa niz miesiąc.Jeśli ważysz mniej niz 55 kilogramów zmniejsz dawke o połowę. dlaczego jestem pewien dawki? testowałem 2 łyzki na sobie i miałem uciązliwe bóle w okolicach brzucha. Po zmniejszeniu dawki wszystko jest ok. Tak jak kiedys pisał Doktor w jednym ze swoich artykułów stosuje wrotycz w pierwszych oznakach przeziebienia , stanu zapalnego. Jesli znasz swój organizm i slyszysz go dobrze wrotycz jest jedna z potęzniejszych broni . ja mieszam go z dziurawcem.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Października 09, 2012, 12:59:56 »
Czyli tak: piołun , kora dębu, kruszyna i rzeczony wrotycz mieszam zusammen (po łyżce kazdego?) i z tego biore łyżke. Czy tak?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #43 dnia: Października 09, 2012, 13:17:08 »
Wcześniejszy przepis dotyczy tylko wrotyczu. Ponizej kuracja przciwpasozytnicza:

Kora dębu
Kora kruszyny
Wrotycz
Piołun
Powyższe zioła należy  zmieszać w równych proporcjach i 1 łyżeczkę takiej mieszanki zalać wieczorem 200ml wrzątku i spożywać po 100ml.

W drugim tygodniu podajemy 2 zestaw ziół.
Tym razem mieszanka składa się z
2 składników:
Kora dębu
Kora kruszyny

źródło: Złoto Polskie

Pozdrawiam - Fresh

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Października 09, 2012, 13:37:26 »
fresch,a jaka byłaby dawka tych ziół dla dziecka 4letniego waga ok 17 kg?