Autor Wątek: Nalewka z siedmiopałecznika  (Przeczytany 5750 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Nalewka z siedmiopałecznika
« dnia: Października 11, 2011, 17:04:36 »
Zrobiona na 40 % alkoholu. Czy mogę ją stosować w rozcieńczeniu 1:1 do okładów na obolałe stawy?

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Nalewka z siedmiopałecznika
« Odpowiedź #1 dnia: Października 11, 2011, 18:52:16 »
Na różne bóle stosowałam okłady z 40 % alkoholu, pomagało, nie wysuszało. Rocieńczenie to mniejsze stężenie substancji aktywnych, siedmiopalecznik powinien być raczej stężony.
Picie zapewne siedmiopalecznika i takich innych nasiliło procesy oczyszczania w lewym oku (suchość, ból, jakieś galaretowate twory na gałce) z bólem kości łuku brwiowego. Na bolacą kość zrobiłam okład z nacieraniem z 40 % siedmiopalecznika. Pomogło.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 12, 2011, 10:22:24 »
Diękuję Halinko.
Zapytałam o siedmiopałecznik, bo szukałam dla Mamy pomocy.
Jakiś czas zwichnęła kostkę u nogi. Leczyła to swoimi sposobami i nawet prawie wyleczyła.
Wczoraj niestety! znowu źle stanęła i opuchlizna i ból wróciły. Na dodatek ból kolana się odnowił. Przeforsowałam okłady z ziół szwedzkich i jestem z tego dumna.  Dziś rano okazało się, że ból kolana zniknął, a z kostki opuchlizna. Nadal trochę boli, ale przecież nie można mieć wszystkiego po jednej nocy  :)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2012, 11:16:09 »
Witam
Zrobiłem nalewkę z siedmiopałecznika ( spirt 70%) i dodałem do niej nalew na bukwicę  - dwa klarowne nalewy po zmieszaniu natychmiast zmętniały i zaczyna się wytrącać jakaś brunatna zawiesina . Mętnienie zmieszanych nalewów nie jest czymś niezwykłym ale eksperymenty z ziołami dopiero  zaczynam - może ktoś wie co się mogło wytrącić ?

Wacek

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2012, 16:43:31 »
Witaj
Nie wiem czy ktoś ci powie, co dokladnie się strąciło.
W naparze wodnym siedmiopalecznika tworzy się osad taninowy na szklance podobnie jak w herbacie. Czy nastąpiło wytrącenie wskutek przesycenia czy przereagowały jakieś skladniki, to można chyba tylko stwierdzić badając związki strącone.
Ja do siedmiopalecznika bukwicy dodaję tylko odrobinę, a nalewkę robię na 40 % alkoholu.
Ty używając 70 % alkohol uzyskałeś zapewne bogatszy ekstrakt.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 28, 2012, 15:46:28 »
Przefiltrowałem i patrzę a na bibule zielone płatki pewnie chlorofilu z bukwicy . A po kielichu to faktycznie dobrze się spało .
Wacek