Autor Wątek: Maść wapniowa  (Przeczytany 8770 razy)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Maść wapniowa
« dnia: Stycznia 12, 2012, 16:32:38 »
Przy okazji rozpoczęcia eksperymentów związanych ze wzbogacaniem niektórych roślin w związki wapnia (te, którym jego obecność służy), dostałem przebłysk związany z maścią wapniową. Szperałem w internecie trochę, aktualnie nie mam zbytnio czasu na studia almanachów farmaceutycznych, żeby dowiedzieć się dokładnie, do czegóż można to zastosować.

Moi Drodzy, czy coś Wam wiadomo na ten temat? Zaznaczam, że mam dostęp do muszli, skorupek jaj, a nawet do czystych chemicznie węglanów/fosforanów wapnia itp. Chodzi mi głównie o to, do czego stosować, jakie stężenie w nośniku jest wskazane, ew. z jakimi ekstraktami warto łączyć.

Proszę o wskazówki i dyskusję.

Pozdrawiam
Alchemik

P.S. Basiu, jeśli uznasz, że ten wątek będzie lepiej pasował w innym dziale - przenieś proszę ;)
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Maść wapniowa
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:41:22 »
W Encyklopedii Uzdrawiania Edgara Cayce'a jest Mazidło wapienne.
"Znane także jako "maść wapienna", po raz pierwszy zostało wytworzone w Carron w Szkocji, gdzie stosowano je na oparzenia u robotników z warsztatów slusarskich w Carron. "
W jej skład wchodzi w równych proporcjach woda wapienna i olej z siemienia lnianego.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 13, 2012, 10:05:21 »
Alchemiku, miałeś rację, że chyba lepiej było przenieść ten wątek z rozmów towarzyskich.

A może trzeba by zrobić jakąś wersję nieco bardziej rozpuszczalną, aby była bardziej przyswajalna? Może coś z kwasem cytrynowym czy coś w tym stylu?

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 13, 2012, 21:19:41 »
Dziękuję za Waszą pomoc dotychczasową. {{przed chwilą napisałem o poszukiwaniach przeciwko stanom uczuleniowym skóry, a potem zauważyłem dopiero że przeciwko egzemom i stanom zapalnym skóry :D }}.
Mazidła, smarowidła i maści są mimo wszystko istotnym elementem lecznictwa naturalnego...warto się zgłębić w tematykę. Jak np. specjalność Fresha w zakresie łuszczycy. Sam zaczynam być przeciwnikiem syntetycznych nośników w maściach...ostatnio coś mnie w jakiejś kołomazi uczuliło.

Pozdrawiam
Alchemik
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2012, 21:25:20 wysłana przez Alchemik »
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2012, 23:07:56 »
Jak już wspomniałeś o skorpupkach jaj to przyznam się, że mielę je w pyłek i zjadam łyżeczkę popijając herbatą. : ) Bogate w wapno, ciekaw jestem czy w ten sposób przyswaja się do organizmu. Niby w jednej łyżeczce ma się znajdować więcej wapna niż dzienna porcja.

Oczywiście jaja "odemnie". Ówcześniej umyte, to też logiczne, inaczej możnaby się zatruć czymś niemiłym.

Ciekaw więc jestem, czy stosuje się skorupki z jaj do czegoś innego, w jakiś inny sposób.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 14, 2012, 06:06:06 »
Przy okazji rozpoczęcia eksperymentów związanych ze wzbogacaniem niektórych roślin w związki wapnia (te, którym jego obecność służy), dostałem przebłysk związany z maścią wapniową. Szperałem w internecie trochę, aktualnie nie mam zbytnio czasu na studia almanachów farmaceutycznych, żeby dowiedzieć się dokładnie, do czegóż można to zastosować.

Moi Drodzy, czy coś Wam wiadomo na ten temat? Zaznaczam, że mam dostęp do muszli, skorupek jaj, a nawet do czystych chemicznie węglanów/fosforanów wapnia itp. Chodzi mi głównie o to, do czego stosować, jakie stężenie w nośniku jest wskazane, ew. z jakimi ekstraktami warto łączyć.

Proszę o wskazówki i dyskusję.

Hej Alchemiku
Fajny temat. Troche kiedyś czytałem o maści wapniowej , której zastosowanie znajdowano przy atopowym zapaleniu skóry , szczególnie u dzieci w celu złagodzenia świądu. Nie jestem do końca pewien ale autor (to była ksiązka z biblioteki której tytułu nie pamiętam ) wspominał tez o zastosaniu tej maści do nosa w celu walki z jakąś bakterią(?) Swoją droga przejrzałem Internet i nie za wiele piszą. Czas na reaktywację tematu. Doktor pisuje u siebie o starych zapomnianych lekach i jest to moja ulubiona pozycja. Cierpliwie czekam na newsy.

Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 14, 2012, 09:50:08 »
Linimentum calcarium (lin. ol. calcis) - mazidło wapiene, smarowidło wapienne - mieszanina wody wapiennej  - Aqua Calcis (Calcaria  caustica soluta) z olejem lnianym Oleum Linii. Dawniej stosowane do leczenia oparzeń. Posiada działanie przeciwzapalne, przeciwwysiękowe, przyśpieszające regenerację skóry. Opis wody wapiennej - patrz dalej.

To ze strony naszego gospodarza.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 14, 2012, 11:08:20 »
Halinko, to już przejrzałem dość dokładnie. Interesują mnie dalsze i głębsze kwestie tego tematu. Jak się odrobię z czasem (teraz mam totalne urwanie głowy), to poeksperymentuję z linimentum, ale i podejrzewam - jak napisał Fresh - że odzyskamy starą wiedzę dotyczącą leków i preparatów, które wyszły z użycia. To tyle jeśli chodzi o mazidło.
A mnie w tej tematyce ciągnie w nieco mniej ciekłe postacie kołomazi. Zauważyłem, że ludzie znaczniej przychylniej patrzą na maść, nawet dość twardą, aniżeli na coś, co im się "leje". Choć jestem zwolennikiem, że "tak musi być" i koniec. Nie chcesz - nie stosuj.

Pozdrawiam
Alchemik
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2012, 11:10:30 wysłana przez Alchemik »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 14, 2012, 16:37:35 »
Sądzę, że to to ma postać papki.
Widać bardzo aktywnej przy głębokich oparzeniach.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 14, 2012, 17:13:37 »
na wypadek świerzbu maść Wilkinsona http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2227
skład obok węglanu wapniowego strąconego dodatkowo siarka sublimowana, mydło potasowe, dziegieć sosnowy i smalec wieprzowy.

więcej o smalcu wieprzowym http://www.aptekarzpolski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=667&Itemid=85

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 29, 2012, 13:30:47 »
Odzysk skorupek zaowocuje zastąpieniem nimi czystego chemicznie węglanu wapnia. Np. w maści nr 5 - przepisu W. Poprzęckiego.
Dodatkowo ma tam ciekawe składniki skorupka.
Wygotowałem, wyprażyłem i utarłem w moździerzu. Będzie do maści i nie tylko :)

Pozdrawiam
Alchemik