Autor Wątek: Zielarskie przepisy na bielactwo - odkryjcie tajemnice  (Przeczytany 35731 razy)

Offline Gabriel

• Nowy
  • *
    • Przyczyny, objawy, leczenie bielactwa
Zielarskie przepisy na bielactwo - odkryjcie tajemnice
« dnia: Stycznia 10, 2012, 20:06:08 »
Wiem, że jest już nieco podobny temat na forum, jednak postanowiłem założyć nowy wątek, ponieważ może on być bardziej skuteczny. Z góry przepraszam i mam nadzieję, że administrator mnie za to nie zruga :-[ Jednak sprawa jest dużej wagi więc zaryzykuję.

Szukam skutecznego sposobu na leczenie bielactwa nabytego. Nie jest to prosta sprawa. Szczególnie, że jest to jeszcze dokładnie nierozpoznana choroba. Uważa się, że jest nieuleczalna choć przeczy temu spora ilość wyleczonych. Głównie dlatego, że proces leczenia jest długi, a nie ma jednego dobrego leku przeciw tej przypadłości. A przecież każdy chce mieć wręcz natychmiastowe efekty.
Jednak pokonanie vitiligo jest możliwe. Wskazują na to niektóre badania ale do konkretów jeszcze droga daleka. Zioła na bielactwo mogą w dużym stopniu przyczynić się do zwalczenia choroby i jest ich sporo. Mnie ciekawią, i tutaj zwracam się do zielarskiej braci, jakieś konkretne przepisy. Niedostępne ogółowi (przedstawione tutaj są w większości znane). Jeśli macie takie podzielcie się, nie trzymajcie tego w tajemnicy. Pomożecie ogromnej ilości osób.
Jeżeli wolicie piszcie na mojego maila.

W imieniu chorych i swoim z góry ogromnie dziękuję :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zielarskie przepisy na bielactwo - odkryjcie tajemnice
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2012, 11:29:19 »
Witamy na forum :-)
Nikt z niczego nie robi tu tajemnicy :-)
Proszę napisz, co stosowałeś, a potem będziemy myśleć dalej.

Ja u siebie przebarwienia skóry - raczej nie bielactwo - likwidowałam nalewką na jaskółczym zielu i pokrzywie. Obydwie rośliny wykopane były wiosną w całości, z korzeniami, przepuszczone przez maszynkę do mięsa i zalane wódką na miesiąc, a praktycznie to dłużej, bo mi nie było potrzebne, to i nie ruszałam słoika, dopóki nie zaczęłam potrzebować miejsca na inne rzeczy ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 12, 2012, 11:03:57 »
Często na bielactwo jest polecany świeży sok z dymnicy lekarskiej.
W poradach i opisach ziół, często te same zioła lub przepisy są zalecane dla bielactwa i łuszczycy. Kiedyś usłyszałam zalecenie na łuszczycę od lekarza: kąpiele w Roibosie (to herbata). Może spróbować przemywać miejsca stężonym naparem herbaty Roibos.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 12, 2012, 12:06:21 »
Po zastanowieniu pomyślałam jeszcze o rdestowcu.
Poczytaj.
http://luskiewnik.pl/autoimmunologia/new-page-7.htm

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 15, 2012, 09:27:08 »
Cześć

Od siebie polecam wyciągi alkoholowe z ruty (wewnętrznie i zewnętrznie) jaki z dziurawca(zewnętrznie). To z krajowego podwórka i małej autopsji (pomagałem pewnej dziewczynie , z którą mi sie urwał kontakt bo wyjechała).
W moich ksiązkach szczególnie polecany jest preparat wywodzący sie z chińskiej medycyny o nazwie: Baidianfeng- ale to nic nie mówiąca mi nazwa , która należałoby zgłębić.

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2012, 16:09:56 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline jolanta

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 15, 2012, 16:09:02 »
Nasz gospodarz informuje również o barszczu zwyczajnym na stronie
 http://rozanski.li/?p=2106

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 16, 2012, 14:36:43 »
Na bielactwo polecany jest również bodziszek cuchnący.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 02, 2013, 13:09:13 »
dostałem prezent - "olejek na bielactwo" przynajmniej tak twierdziła osoba od której to dostałem :P poniżej zamieszczam skan ulotki

czy stosowanie takiego olejku to nie będzie zbyteczny trud ?

posiadam bielactwo nabyte, w rodzinie bliższej i dalszej nie było takich przypadków, pojawiło sie w okresie liceum, jest ciągle tego samego rozmiaru, znajduje się na brodzie, włosy rosną w tym miejscu takie śmieszne - białe :)  próbowałem już różnych sposobów, nic nie działało - może to wina zbyt krótkich kuracji, bądź niewłaściwego doboru środków. ostatnio próbowałem oparzyć skórę na słońcu, gdzieś w komentarzach na internecie wyczytałem ze przy bielactwie nabytym często to pomaga - wraca pigmentacja skóry. niestety bez efektów.

znacie jakiś przypadek osoby z bielactwem nabytym u której w pełni powróciła pigmentacja ?
jeśli tak, to prosił bym o kontakt.
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline czesiu69

• Ekspert forum
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 05, 2013, 09:47:24 »
jeżeli chodzi o bielactwo nabyte zaczęliśmy eksperymentować z olejem z dziurawca, kolega mój od maja smaruje dłonie i eksponuje na światło słoneczne szczególnie latem przez jak najdłuższy czas w ciągu dnia oczywiście jak mu praca na to pozwala, na początku maja zrobił zdjęcia dłoni i tak co miesiąc, we wrześniu pojawiły się nowe miejsca gdzie nastąpiła poprawna pigmentacja skóry wiele plamek, od sierpnia zaczął stosować nalewkę z dziurawca wewnętrznie, nie chcę być hura optymistą, bo życie to zweryfikuje, ale wydaje się że następuje znaczna poprawa, pozdrawiam

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 18, 2017, 18:40:51 »
Tomczan napisz proszę o jaki olejek chodzi w Twoim poście :)

Mam panią, która stosuje napary z miłorzębu w ilościach znacznych. Mogę się mylić ale 100g miłorzębu na jakieś 2 tygodnie wystarcza.
Trwają poszukiwania olejku Babći (Psoralea corylifolia). Nikt nie ma choć trochę poświadczonych opinii czy ów specyfik działa na bielactwo.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 18, 2017, 20:41:46 »
Nie pamiętam już nazwy, ale był to pic na wodę, olej ze słodkich migdałów z czymś tam pomieszany + tajemniczy składnik x i cena z kosmosu. W każdym bądź razie nie pomogło.

Rozmawiałem z dr Różańskim na temat bielactwa i tylko potwierdził moje przypuszczenia, że nie ma skutecznego sposobu na leczenie,
polecił mi spróbować:
tyrozynę - 1g
siarczan cynku - 200mg
octan miedzi - 1mg

Choć to raczej działa na produkcję melanin :) jak odkryję co leczy bielactwo to na pewno napiszę  ;D

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 18, 2017, 20:50:22 »
Pewnie masz dostęp do miłorzębu, spróbuj. Do tego zabiegi z naświetlania jakimiś lampami,mogę dopytać. Myślałam, że podleczenie jelit wspomogło u Ciebie potyczkę z bielactwem.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 18, 2017, 21:40:13 »
Dawno temu czytałem o takich sposobach: miejsca chore ścierać do krwi, bądź wystawiać na słonce aż dozna się mocnego oparzenia, opinie były mieszane, nie przekonały mnie żeby spróbować :P

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 18, 2017, 22:01:26 »
Oj weź, nie tak drastycznie.
Ciekawe czy sensowne by nie było wysmarowanie się olejem z dziurawca.
Tak czytam, że Adaśko poleca rzęsę idąc za wieściami zza wschodniej granicy. Rzęsy chyba kupić się nie da a przynajmniej ja nie spotkałam się z nią.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 18, 2017, 23:14:26 »
W majej i Adasia rosyjskiej książce o fitoterapii tarczycy jest napisane, że bielactwo bardzo często współwystępuje z zaburzeniami pracy tarczycy, czyli w pewnym sensie to jest zaburzenie hormonalne.

W rosyjskiej medycynie ludowej tradycyjnym środkiem leczącym bielactwo była rzęsa do wewnątrz i na okłady. Rzęsa należy do roślin koncentrujących jod organiczny i ogólnie pobudzających do pracy przysadkę mózgową.

Pozdrowienia :-)