Autor Wątek: MIęśniaki, nadczynność tarczycy i przewlekła anemia  (Przeczytany 12140 razy)

Offline Urielka

• Średnio Pisze
MIęśniaki, nadczynność tarczycy i przewlekła anemia
« dnia: Kwietnia 14, 2012, 21:01:22 »
Witam,
Mam nadzieję, ze nie zaśmiecam forum czymś co było, ale uważam, ze przypadek mojej mamy można w jakimś tam stopniu uznać za indywidualny.
 Mama miała operację wycinania macicy ( mimo, ze nie lubię oskarżać ludzi sama mając niewielką wiedzę, to to co wyrobiła pani doktor mając w rękach  wyniki mojej mamy jest nie do przebicia. Jak po dwóch latach wizyt kontrolnych, właśnie odnośnie wykrytych wcześniej przez innego lekarza mięśniaków można nagle doznać olśnienia; „pani ma tutaj mięśniaki!” (w czasie regularnych wizyt twierdząc, ze jest wszystko w porządku…)?  Oczywiście mama się zdenerwowała, poszła do innego (kolejnego już) lekarza, który nakazał natychmiastową operację i wycinanie organu. Dodam jeszcze tylko, że wielkość  macicy zadziwiła chirurgów, którzy skrzyknęli pół oddziału do pooglądania niebotycznie wielkich zmian w brzuchu mamy… Ale już kończę temat, bo to już nie jest istotne, było minęło, macicy nie ma).     Podczas badań wstępnych okazało się, ze mama ma również nadczynność tarczycy  (TSH około 6) co jest dziedziczne w naszej rodzinie oraz  jak stwierdzili lekarze długotrwałą anemię (tutaj mama dostała poradę popijania odstanego soku z buraka z czosnkiem itp.). Mama przed operacja uprawiała aktywnie sport (przede wszystkim bieganie, ćwiczenia siłowe na „stepie”), aby zrzucić wagę ( strasznie mi jej żal, że tak się męczyła podczas gdy najprawdopodobniej za jej dołki i nadwagę odpowiadała właśnie tarczyca) nie jadała słodyczy, moim zdaniem spożywa trochę za dużo czerwonego mięsa, ale je również warzywa i owoce. Po jej wyjściu ze szpitala będzie brała hormony „jajnikowe” i „tarczycowe”, leki itp.
Mama jest otwarta na pomoc zielarską, da się przekonać do wszystkiego, co tylko może jej pomóc, dlatego proszę, napiszcie jakie ziółka, dieta, specyfiki itp. mogą pomóc mojej mamie w regeneracji organizmu i uporaniu się z falą hormonów, która zaleje jej organizm.  Gdy tylko dostanie receptę to dam wam znać jakie leki dokładnie przyjmuje, ale chciałabym jak najszybciej zaopatrzyć się w zioła i zacząć pomagać mamie.
Pozdrawiam.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: MIęśniaki, nadczynność tarczycy i przewlekła anemia
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 14, 2012, 22:08:25 »
http://rozanski.li/?p=838  nadczynność  tarczycy

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 14, 2012, 23:13:26 »
A ja mam pytania:
Czy operacja była dawno, czy w ciągu ostatnich miesięcy? Czy wyrażenie "po wyjściu ze szpitala" oznacza, że jest świeżo po operacji?
Czy oprócz macicy usunięto jajniki?
Jeśli to starsza sprawa, to jak poradzono sobie ze zrostami?

Jeśli chodzi o tarczycę, to nadczynność zwykle powoduje wychudzenie.

Pytanie czy czerwone mięso jest lepsze, niż białe jest coraz bardziej retoryczne. Powinno być postawione jako, czy ten kawałek mięsa jest bardziej zatruty, niż inny. "Nowocześnie produkowane mięso" jest w zasadzie niejadalne. Świadomie użyłam słowo "produkowane".

Pozdrowienia :-)

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2012, 09:22:08 »
popieram w całej szerokości poniższego stwierdzenia Pani Basi

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2012, 10:37:39 »
Mama wychodzi jutro ze szpitala, operacje miała w czwartek mijającego właśnie tygodnia. Usunięto jajniki (jeden był tak duży, ze było go widać nawet w pozycji lezącej- wybrzuszał skórę). De facto mama jest trzeci dzień po operacji i jutro wychodzi (chociaż lekarze  podejmą jeszcze decyzję po jutrzejszej kontroli).  Jakie dokładnie leki dopiero napiszę. Zwróciłam się do Was tak wcześnie, by dostać informacje o ziołach "ogólnie wspomagających" w takich sytuacjach.

Kurcze, nie powiem jej, ze to powoduje wychudzenie... Ma straszne doły, z powodu swojej sylwetki... Najwyżej ją poinformuje lekarz. Ale  dzięki wielkie za info, będę mądrzejsza.

Zgadzam się co do mięsa, dlatego jadam maksymalnie raz w tygodniu (niedziela= kotlety  ;D), ale nawyków żywieniowych starszych ludzi nie da się tak łatwo zmienić, zwłaszcza jeśli nigdy się tym nie interesowali (mam owszem, ale i tak mimo usilnych starań jej nie przekonałam, ze producenci nas trują).
Dzięki wielkie :)

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2012, 11:49:46 »
Widać że jesteś mądrą kobiętą poradzisz sobie jestem pewien

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2012, 13:50:55 »
Teraz  zapewne  dostanie  Twoja  mama  leki  ze  szpitala  głownie  żelazo. Bedzie  też  potrzebowała  troszkę  czasu  by  dojść   do  siebie. Jeszcze  zapewne    przeciwbólowe  przez  kilka  dni. Możesz  jej  rwać  pokrzywę  i  robic  soki  tak  samo  z  mniszka   4  x  dziennie  po  50  ml. Zaczyna  się  śledziennica  to  zapewne  pomoże jej   odzyskać   siły. http://rozanski.li/?p=1683

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2012, 10:13:56 »
to ,że lekarze zaproponowali na anemię sok z buraka ,bardzo ładnie o nich świadczy.Jakie były przyczyny tej anemii trudno wyczuć,ale jeśli były to nadmierne krwawienia miesiączkowe-to teraz ta przyczyna zniknie,i w większości przypadków zanemizowanych tym pań-po operacji tego typu pod tym względem sytuacja się normalizuje.Gospodarka hormonalna byla zaburzona ,teraz będzie kolejna zmiana sytuacji w tym względzie,hormony oddziaływują na siebie więc może się wszystko jakoś pozmieniać,pewnie będzie gospodarka hormonalna kontrolowaną.Mama powina pić sporo soków owocowo-warzywnych,marchewkę ,burak ,jabłka,do tego jak najwięcej warzyw zielonych,może spróbuje hodować kiełki.Nie powinna dżwigać więcej niz 5 kg(to juz na zawsze).Dieta lekkostrawna aby nie powodować wzdęć i napięć w miejscach szytych.Dobrze byłoby ćwiczyć mięsnie Kegla,co przeciwdziała nietrzymaniu moczu.Jak mama zniesie ten stan jest kwestią indywidualną,ale fajnie ,że ma córkę ,ktora może ją wspierać.kasia

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 16, 2012, 12:11:22 »
Pamiętaj tylko sok świeżo zrobiony działa inny nie

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 16, 2012, 14:46:58 »
Co do soku z buraka,proponowałabym,aby odstał z 2 godziny.Piszę tak za radą Tombaka,sama zresztą tego też doświadczyłam.Sam sok jest bardzo ciężki,taki chwilę po zrobieniu.
Co innego inne owoce czy warzywa + burak,taki sok należy pić od razu i to powolutku przez słomkę.Proponuję zakisić buraczki,taka woda też jest bardzo zdrowa :)
Soki przeciśnięte przez wyciskarkę i przechowywane w dzbanku z tupperwary w zimnym miejscu starczają na cały dzień dla mojej rodziny.
Urielko,jesteś zuch dziewczyna,powodzenia :D
:)

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 16, 2012, 14:55:55 »
soczek z buraczka bardzo zdrowy jest kwestia z czym go zrobić by bardzo smaczny był :)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 18, 2012, 09:57:35 »
z marchewką.

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 18, 2012, 21:00:51 »
Dzięki wielkie za porady i użytkownikowi Vitara, za miłe słowa, które mile połechtały moją próżność, chociaż zapewne docelowo skierowane były do mojej mamy   ;).

Mama, co mnie trochę zaskoczyło, nie miała poprowadzonych dalszych badań od strony hormonalnej i dopiero musi zgłosić się do specjalisty. Nie wiem czy chociaż dostała skierowanie, ale pewnie tak.

Zastanawiam się nad użyciem mleczka pszczelego i pierzgi, słyszałam, ze podaje się je ludziom nawet po ciężkich schorzeniach typu po chemioterapii, jednak na Wikipedii (chociaż wiem, że nie zawsze i nie do końca można jej ufać) jest napisane że posiada cztery hormony estradiol, progesteron, testosteron, endosteron, a na tym forum gdzieś wyczytałam (chyba w linku podanym przez ineslik, za co jej bardzo dziękuję), ze ma też estrogen. Zastanawiam się czy w mleczku są takie ilości tych hormonów, że zaszkodzą mojej mamie? Wiem, że trudno to ocenić, skoro nie ma badan, ale pewnie jeszcze trochę czasu minie zanim będziemy znały wyniki.

Bardzo dziękuje Wam za rady, które na pewno wykorzystam i za okazane wsparcie   :-*.

Pozdrawiam  :)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2012, 22:32:27 »
Cześć Urielka  :) ,nie martw się ,ze nie wykonano badań hormonów,pewnie byłoby to zbyt wcześnie.Mama z pewnością ma wyznaczoną wizytę kontrolna-wtedy zapyta o wszystko-najlepiej nich sobie przygotuje ściągę z pytaniami,abu nie zapomnieć.Jeśli stwierdzono nadczyność tarczycy to chyba dostala skierowanie do endokrynologa?Jeśli nie-to lekarz rodzinny może coś zleci,chociażby podstawowe badania i da skierowanie do endokrynologa.Na wizycie kontrolnej mama powinna dostać rownież wynik badania histopatologicznego.Jeśli chodzi o pyłek i zawarty tam estrogen-nie powinien on być problemem,po takich operacjach lekarze uzupełniają niekiedy niedobory tego hormonu stosując hormonalną terapię zastępczą.Jeśli Mama nie jest uczulona na produkty pszczele,chciałaby uzywać pyłek to raczej może.Nie znam dokladnie dzialania pyłku,ale sama zażywam.Estrogen jest niekorzystny w przypadku endometriozy lub zagrożenia nowotworem hormonozależnym-jakim bywaja np. nowotwory piersi .Trzymaj się ciepło  :) ,duzo zdrówka dla Mamy  :)