Autor Wątek: menopauza  (Przeczytany 9386 razy)

Offline Selemena

• Nowy
  • *
menopauza
« dnia: Grudzień 31, 2011, 13:57:47 »
Dzień dobry dla forumowiczów

Chciałam zapytać w jaki sposób od strony ziół mogłabym pomóc swojej mamie w tym ciężkim okresie? Za wszelkie porady bardzo dziękuję.

Agnieszka

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: menopauza
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 31, 2011, 18:47:16 »
Proszę, napisz, czy coś się dzieje? Czy to naturalna menopauza, czy wynik operacji?

Poza tym, warto przeczytać nasze poprzednie plotki na zbliżone tematy:

Aromataza - aktywacja?
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=711.0

hormonalna terapia zastępcza
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=451.0

Pozdrowienia :-)

Offline Selemena

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 01, 2012, 20:21:54 »
W dużym skrócie objawy u mamy to : huśtawki nastrojów , podnenerwowanie , zimne poty , wysokie ciśnienie , osłabienie , brak chęci do czegokolwiek... To naturalny stan , mama nigdy nie chorowała i kontrolowała swój stan poprzez robienie badań w przychodni.

Agnieszka

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 01, 2012, 21:54:31 »
A co medycyna mówi na to wysokie ciśnienie? Czy jest jakaś oficjalna przyczyna? Jak jest z wagą? Jak jest z ruchem? Podobno osoby mocno obciążone pracą fizyczną lub intensywnie się ruszające mniej cierpią z powodu objawów "lat przejściowych".

Na zmniejszenie potów ja proponuję zwykły napar z rumianku, może warto spróbować dodać szałwii.
Dodatek melisy i arcydzięgla powinien nieco by wyrównać nastroje. Na temat mineralizacji kości jest napisane w innych wątkach.
Ważne jest, aby stosować zioła sypane, nie torebkowe.

Jeżeli medycyna nic nie mówi na temat tego wysokiego ciśnienia, to polecałabym zacząć  z wszelkimi klasycznymi mieszankami Klimuszki i Sroki wspomagającymi wątrobę i drogi zółciowe, bo tam jest przeprowadzany przerób mniej lub bardziej zdrowego pożywienia na mniej lub bardziej niepotrzebny kit w naczyniach krwionośnych.

Pozywienie: można ograniczyć niektóre tłuszcze, za wyjątkiem porządnych olejów, należy zamienić białe pieczywo na razowe, nie używać gotowych mieszanek przypraw, ale mieszać je samodzielnie, aby nie zawierały różnych wzmacniaczy smaku i zapachu. Pożywienie należy mocno przyprawiać, bo to są zioła wspomagające trawienie. Takie pierwsze myśli.

Offline Selemena

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2012, 21:18:35 »
Dziękuję. A co jeśli chodzi o uspokojenie? Czasem mam wrażenie że te nerwy mamę wykończą...Jeśłi chodzi o wagę to mama jest szczupła a lekarze powiedzieli ze to od nerwów...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2012, 21:49:40 »
Pisałam o arcydzięglu i melisie. Są też klasyczne mieszanki na przykład Klimuszki uspokajające na okoliczność menopauzy.

Czy istnieją u Twojej mamy jakieś realne powody do zmartwień?

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2012, 22:00:40 »

Osobiscie, nie doradzalabym HTZ - Hormonalnej Terapii Zastepczej. (Zwiekszenie ryzyka wystapienia raka piersi.)
Dobre skutki odczuwa sie wprowadzajac do diety produkty sojowe: tofu, mleko sojowe, soja w nasionach itd.
To nie musza byc wielkie ilosci, ale systematycznie.
Do systematycznego picia wprowadzilabym herbatke z czerwonej koniczyny, nie torebkowana - Basia ma duzo racji :).
Wiadomo, ze dla kobiety wazne sa estrogeny, lecz nie sztuka jest podawac produkty syntetyczne, ktore wiecej szkody moga przyniesc, niz pomoc... Estrogeny roslinne swietnie imituja i skutecznie zastepuja hormony ludzkie.
Wprowadz do wyzywienia u Mamy kielki roslin, sok pszeniczny, nasionka lnu, pylek kwiatowy, korzen mniszka lekarskiego i czarnuszke. Nie trzeba wszystkiego stosowac, rob to co jest w Twych mozliwosciach, a z pewnoscia ulzysz Mamie.
Bardzo dobra opinia cieszy sie stosowanie w okresie menopauzy wyciag z korzeni Cimicifuga racemosa. Kobiety stosujace wyciag z tego korzenia, potwierdzaja jego pomocne dzialanie. Sama przekonalam sie, ze zasypialam o wiele latwiej, nie odczuwalam stanow nerwowosci i hustawki nastrojow. Czulam sie spokojna i odprezona. Ziolko nie jest drogie. Jest
dostepne, i jest naprawde pomocne.
Zastosuj przed kazdym spaniem filizanke melisy, na zmiane z arcydzieglem, glogiem, wrzosem. Mozesz laczyc te ziolka.
Pozdrawiam.

Offline Selemena

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 04, 2012, 19:11:20 »
Dobry wieczór

Dziękuję bardzo za wszelkie informacje.

Agnieszka

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 04, 2012, 22:31:57 »
Zaraz... zaraz... A na jakim etapie jest Twoja mama?
Czy jeszcze miesiączkuje, tylko bardzo nieregularnie, czy już nie ma okresu od bardzo wielu miesięcy?

Bo jeśli jeszcze miesiączkuje, tylko nieczęsto, to należy unikać ziół estrogennych, jak na przykład koniczyny, bo one blokują własne hormony Twojej mamy. Chodzi o to, aby jeszcze pobudzić jajniki do pracy, i wywołać okres, o ile się jeszcze da. Do tego tradycyjnie stosowane są mieszanki z udziałem ruty.

Basia

Offline Selemena

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 04, 2012, 08:21:01 »
Dzień dobry

Przepraszam że tak długo nie odpisywałam , ale życie troche bywa kapryśne. Odpowiadając na twoje pyanie Basiu to mama nie miesiączkuje od dobrych kilku lat. Napisz prosże w jaki sposób mam dawkować rutę? Na co mamy zwrócić uwagę od strony diety? Chodzi mi o bardziej szczegółowe produkty które mogłabym wprowadzić mamie do codziennego menu.

Pozdrawiam i miłego dnia życzę- Agnieszka

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 04, 2012, 11:50:01 »
Na temat ruty popatrz u naszego Gospodarza:
http://rozanski.li/?p=440