General Category > Fitoterapia ginekologiczna.

Mięśniaki macicy

<< < (4/4)

Izabela:
Ja od wczoraj stosuję zioła Klimuszki (kiedyś już je piłam). Mam Jego książkę, w której napisał: po wypiciu całego zestawu trzeba zrobić 7 dni przerwy i znowu ten sam zestaw, potem 12 dni przerwy i wypić trzeci zestaw.
Myślę o sprowadzeniu  z Niemiec Iscadora (kosztuje 62 euro), ale nie wiem jak często miałabym robić te zastrzyki i czy np w brzuch.
Przez miesiąc stosowałam nachyłek, ale będę musiała poczekać aż znowu mi zakwitnie na działce.

arte:
 Tak  o  samym  leku  wypowiedział  się  Luskiewnik.

Jak stosować Iscador napisalem na starej stronie: http://www.rozanski.henryk.gower.pl/viscum.htm
O autorach Iscadoru znajdzie Pani we wpisie: http://www.rozanski.cal.pl/?p=329
Nie może Pani oczekiwać ode mnie, że polecę ten preparat i że on pomoże. Wybór metody leczenia alternatywnej lub uzupełniającej powinien zależeć od pacjenta i lekarza prowadzącego, powinny być swiadome i podjęte z przekonaniem, przede wszystkim przez chorego. Nikt nie zapewni Panią, że Iscador pomoże. Znam osoby, którym pomógł, takie które zyskały tylko przedłuzenie życia maksymalnie o 3 lata, oraz znałem takich pacjentów, na których w ogóle nie działał Iscador. Gdybym ja był chory stosowałbym różne metody leczenia. Medycyna dawna i współczesna dysponuje ogromną ilością środków leczniczych, których zastosowanie u jednej osoby jest nawet niemożliwe czasowo (zbyt krótkie życie). Nie mozna się poddawać. Trzeba wykorzystać wszystkie racjonalne i rozsądne rozwiązania. Najgorzej jest, gdy rodziny i chory rezygnują i pozostawiają bieg choroby własnym prawom. Nigdy nie jest za późno.

Pozdrawiam

Henryk Rozanski

arte:
 W/w  strona  jest   na  razie  nie  aktywna  podaję  więc  wycinek  dotyczący  samego  leku  opisanego  w  tamtych  witrynach;
Iscador jest przykładem leku antropozoficznego, czyli zgodnego z ideologią i filozofią Rudolph’a Steiner’a (1861-1925). W Europie wielką karierę robią obecnie preparaty z jemioły standaryzowane i w nowoczesnej postaci farmaceutycznej – ekstrakty w ampułkach, ale równocześnie z pewną nutą mistycyzmu Steiner’a. Często są wzbogacone w rozmaite związki chemiczne, np. w metale (rtęć, srebro, miedź). Jednym z popularniejszych jest Iscador (Institut Hiscia Switzerland, Weleda), który jest sporządzany z jemioły pasożytującej na jabłoni – Iscador M, pasożytującej na sośnie – Iscador P i jemioły pasożytującej na dębie – Iscador Q. Największe spektrum działania farmakologicznego posiada jemioła „dębowa”, czyli preparat Iscador Q (Iscador Qu). Najbardziej aktywnymi składnikami preparatu Iscador są lektyny i viscotoxyny. Hamują one proliferację (podziały) komórek nowotworowych. Pobudzają wydzielanie cytokinin i aktywność limfocytów NK. Ponadto łagodzą one skutki uboczne radioterapii i chemioterapii. W sprzedaży znajdują się następujące wersje Iscador:

-         Iscador Qu: seria 0 /2 amp./ (0,01 mg 0,1 mg 1 mg), seria  1 /2 amp./ (0,1 mg 1 mg  10 mg), seria 2 /3 amp./  (1 mg 10 mg 20 mg).

-         Iscador P seria 0 /2 amp./ (0,01 mg 0,1 mg 1 mg), seria  1 /2 amp./ (0,1 mg 1 mg  10 mg), seria 2 /3 amp./  (1 mg 10 mg 20 mg).

-         Iscador M seria 0 /2 amp./ (0,01 mg 0,1 mg 1 mg), seria  1 /2 amp./ (0,1 mg 1 mg  10 mg), seria 2 /3 amp./  (1 mg 10 mg 20 mg).

Ponadto produkowany jest Iscador U (z wiązu – Ulmus) stosowany w leczeniu nowotworów i przewlekłych stanów zapalnych oskrzeli oraz opłucnej. Do Iscadoru U dodawana jest rtęć. Stosowany jest w leczeniu mężczyzn i kobiet.

Iscador P zawiera śladowe ilości lektyn. Iscador Qu spezial 375 ng lektyn/1ml, Iscador M spezial – 250 ng/1ml. Iscador spezial ma podwyższoną zawartość lektyn.

Preparaty z jemioły zawierające lektyny są również podawane nosicielom HIV oraz chorych na AIDS. Lektyny wzmagają mechanizmy obronne układu immunologicznego. Składniki jemioły mają właściwości immunomodulatorów, działają też wirustatycznie. Lektyny i viscotoksyny jemiołowe hamują procesy fuzji i agregacji komórek zaatakowanych przez wirusy, co zapobiega ich propagacji w ustroju. Podnosi liczbę limfocytów CD4.

Iscador jest stosowany przez niektórych lekarzy u chorych z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby. Pod wpływem wyciągów z jemioły zmniejsza się liczba wirusów oraz zanika stan zapalny wątroby.

Iscador może być zakupiony za granicą lub przez pośrednika – w Polsce sprzedaż na zamówienie prowadzi Cefarm Poznań – bliższe informacje wraz z cenami poszczególnych rodzajów Iscador dostępne pod adresem: http://www.cefarm-poznan.com.pl/oferta.htm?offset=200&lit=I

Iscador P stosowany jest do leczenia przewlekłych nieżytów jamy nosowo-gardłowej, mięsaków (sarcoma) układu ruchu i skóry. Iscador do leczenia mięsaków, łagodnych nowotworów skóry często zawiera dodatek rtęci (Iscador P Hg).

Iscador M jest stosowany w leczeniu nowotworów żołądka, układu żółciowego, śledziony, trzustki, jelit i odbytu u kobiet. U mężczyzn w tych samych przypadkach zaleca się Iscador Qu. Iscador Qu i M w razie wykorzystania do leczenia trzustki zawiera często dodatek miedzi. W razie nowotworu jelit i odbytu dodaje się do Iscadoru Qu i M – rtęć (Iscador Qu/Hg lub M/Hg). Iscador M stosowany jest w leczeniu nowotworów krtani i tarczycy u kobiet, podczas gdy u mężczyzn w tych samych przypadkach Iscador Qu.

Nowotwory nerek u mężczyzn – Iscador Qu z dodatkiem miedzi, u kobiet – Iscador M z dodatkiem miedzi.

Nowotwory pęcherza moczowego – u mężczyzn – Iscador Qu z dodatkiem srebra, u kobiet – Iscador M z dodatkiem srebra.

Nowotwory gruczołu krokowego (prostata), jąder i prącia – Iscador Qu z dodatkiem srebra.

Nowotwory jajników, przewlekłe stany zapalne jajników, pochwy, warg sromowych i macicy, nowotwory tych organów – Iscador M z dodatkiem srebra.

Nowotwory gruczołów sutkowych – Iscador M – przed menopauzą – z dodatkiem srebra, w okresie menopauzy – z dodatkiem rtęci.

Preparat podaje się podskórnie w pobliży nowotworu w dawkach zwiększających stosując odpowiednie serie. Powinno zacząć się od serii 0 (terapia inicjująca – 14 zastrzyków, czyli 2 razy komplet po 7 amp.), potem stopniowo przechodząc do coraz wyższej. Pacjenci różnie reagują na preparat, w związku z tym konieczne jest stopniowe zwiększanie dawki. Jeżeli pacjent dobrze toleruje lek wówczas można dojść do maksymalnej dawki. Lek można również wstrzykiwać w ramię lub w udo, jeżeli nowotwór jest w głębi ciała. Nie należy przekraczać dawki 20 mg/dobę. Wstrzyknięcie preparatu powoduje podwyższenie ciepłoty ciała. Ampułkę Iscador danej serii /1 ml/ wstrzykuje się co 2 dni. Po 7 zastrzykach należy zrobić 7 dniową przerwę. Terapię Iscadorem zaleca się również w razie operacyjnego usuwania nowotworu: 14 dni przed operacją podaje się zestaw inicjujący lub 14 dni po operacji, potem przechodzi się do terapii właściwej Iscadorem (dalsze serie).

Przeciwwskazania: wysoka gorączka, ciąża, uczulenie na lek, aktywna gruźlica.

Nie należy podawać Iscadoru z preparatami grasicy, hormonami grasicy, aloesem pozajelitowym oraz cytokinami.

Izabela:
Dziękuję za odpowiedż. Chyba poszukam lekarza, który by to moje branie Iscadoru nadzorował. Pomyślę też o leczeniu mojego męża tym preparatem, ale to po 22 lutym, kiedy to dowiemy się czy wirus HCV nie powrócił.

Izabela:
A co myślicie o zastosowaniu na mięśniaki niepokalanka mniszego ( chyba są w aptece tabletki Castagnus) oraz Dong Quai (np. z firmy Now) , a może schizandry?
A jakich przypraw powinnam unikać, a jakie preferować? Czy ma to jakieś znaczenie?
Pozdrawiam
Iza

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej