Autor Wątek: Mięśniaki macicy  (Przeczytany 38408 razy)

Offline Izabela

• Mało Pisze
  • **
Mięśniaki macicy
« dnia: Grudzień 29, 2011, 22:32:08 »
Trzy i pół roku temu podczas badania USG w czasie ciąży dowiedziałam się,że mam mięśniaki. Lekarze zalecili tylko obserwacje. Miesiączki miałam i mam zawsze regularne i nie stosuję antykoncepcji. Kiedyś stosowałam zioła Klimuszki, ale wtedy miałam szybciej miesiączkę. Zakupiłam też w Centrum Św. Hildegardy eliksir z rzęsy (80 zł za 0.5 l) oraz krem fiołkowy. Czułam się po tym bardzo dobrze, ale cena jest zbyt duża na częsty zakup. Zgodnie z medycyną św. Hildegardy powinnam również zrobić upust krwi.
Jakich ziół powinnam unikać i czy powinnam zrobić badania hormonalne?
Pozdrawiam
Iza

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Mięśniaki macicy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2011, 09:15:09 »
Myślę, że badania hormonalne w niczym nie przeszkadzają i to powinnaś zrobić na pewno.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2011, 13:09:16 »
Podobno mięśniak są rzeczą dość normalną u kobiet przed menopauzą, a po menopauzie u wielu po prostu znikają same. Dopóki nie wywołują jakichś katastrofalnych krwawień czy innych przykrości, ani nie wyrosną do wielkich rozmiarów, to lepiej je zostawić w spokoju.

Z tego, co gdzieś czytałam na stronie jakiegoś lekarza (chyba w domu mam linka, to dopiszę), zioła Klimuszki są dobre, bo jeśli nie zmniejszają rozmiarów mięśniaków, to przynajmniej dość skutecznie blokują ich wzrost. Nieczęsto się zdarza, aby pomimo prawidłowo stosowanych ziół mięśniaki nadal rosły.

Pozdrowienia :-)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2011, 13:30:29 »
Basiu podawałaś tu na forum mieszankę na mięśniaki macicy, czy to było na torbiele na jajnikach? nie pamiętam już  ???

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2011, 13:35:45 »
To było na torbiele na jajnikach. Jednak tak na zdrowy rozum, to jest typowa mieszanka czyszcząca krew i wspomagająca wątrobę i ogólnie trawienie, z lekkim "babskim" akcentem w postaci kory kaliny. Myślę, że można ją stosować w czasie przerwy na klasyczne zioła Klimuszki przeciwko mięśniakom.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2011, 13:59:00 »
Przy  piciu  ziół   podaje  Klimuszko    zioła  do  irygacji.  Stanowi  to  całość  leczenia,  uważam,  że  to  bardzo   ważne  by  nie  pominąć  irygacji.
 Pewien  zielarz  na  moje  pytanie  odnośnie  mięśniaków  podał  mi  taką  koncepcję;   Iscador, Fibs, glistnik- macerat   ,  nachyłek  -  nalewka.   Myślę,  że  to   rady  na  miarę  sukcesu. pozdrawiam, arte

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2011, 17:10:36 »
Dla uzupełnienia - glistnik ciągle rośnie, jest zielony i na macerat - jak znalazł.

Mam już linka do jednego artykułu o mięśniakach: http://miesniaki.blogspot.com/
ale jeszcze będę szukać tych statystyk, o których pisałam wcześniej.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2011, 17:33:00 »

Offline Izabela

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2011, 21:48:00 »
Zioła do irygacji i irygator stoją i czekają na moją mobilizację.                           
Nalewkę z nachyłka zrobiłam 1,5 roku temu i mój mąż zrobił jednomiesięczną kurację, ale jeszcze zostało to ją wykorzystam.
Iscador - gdzie to zamówić?
Fibs - nie znam.
Z glistnika mam ocet i nalewkę i też zielony teraz widziałam.
Czy ziółka podane przez Arte stosować równocześnie?
Pozdrawiam
Iza

Offline anika

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 24, 2012, 10:28:17 »
Zioła do irygacji i irygator stoją i czekają na moją mobilizację.                           
Nalewkę z nachyłka zrobiłam 1,5 roku temu i mój mąż zrobił jednomiesięczną kurację, ale jeszcze zostało to ją wykorzystam.
Iscador - gdzie to zamówić?
Fibs - nie znam.
Z glistnika mam ocet i nalewkę i też zielony teraz widziałam.
Czy ziółka podane przez Arte stosować równocześnie?
Pozdrawiam
Iza
Witam ,mam pytanie : czy udało się pani dostać te zioła ,byłam w zielarskim sklepie i pytałam o te zioła niestety nie sa one znane ,prosze o wiadomaść ,dziekuje

Offline anika

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 24, 2012, 10:41:27 »
witam ,stwierdzono u mnie:  mięśniaki macicy ,jeden powoduje krwawienia ,oraz torbiele ,stosuje zioła ;Klimuszki  na miesniaki macicy i piję siemie lniane 2razy dziennie ,/ z sukcesem mam mniejsze krwawienia ,pije siemie juz miesiac , paznokcie mi sie poprawiły /mam pytanie czy zamiast irygacji można stosować tampon nasaczony ziołmi ale jakimi ,i jak często.prosze o rade w tej kwestii,dziekuje ,Dokucza mi tradzik różowaty od trzech lat ,moja mama tez go miała ,dermatolog zapisał mi leki antybiotyki , ale one pomagaja tylko jak sie je stosuje ,laser tez nie pomogl ,maści tez nic nie daja ,jak mam pogodzić te dwie choroby ? przyczyna TR sa miesniaki ,tak uważam .Hormony tarczyce ,testosteron mam w normie .Prosze o radę ,dziekuje

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 24, 2012, 13:17:23 »
Ja proponuję pić zioła na mięśniaki, a w przerwie zgodnej z przepisem proponuję pić zioła na trądzik, też na przykład Klimuszki. Z mojego doświadczenia na własnej skórze wynika, że szkoda zdrowia na dermatologów i kosmetyczki. Zdecydowanie zdrowsze jest porządne wietrzenie skóry na świeżym powietrzu, wietrze i słońcu.

Ostatnio plotkowałyśmy na temat mięśniaków z Arte i wniosek był taki, że tampony nie zastąpią irygacji. Tampony mogą być pomiedzy irygacjami. Ja bym proponowała dla skóry i mięśniaków, do kąpieli dodawać wywar z krwawnika, skrzypu i posiekanych gałązek świerka lub sosny. Obecnie ludzie wyrzucają choinki, więc surowca jest mnóstwo pod ręką. W lasach leśnicy też mają sezon na cięcie, a i wiatry robią swoje.

Po moich przygodach z siedmiopałecznikiem błotnym i jego własnościami przeciwkrwotocznymi zastanawiam się, czy aby właśnie irygacja z tego nie byłaby wskazana przy krwawieniach? Niestety, surowiec można kupić tylko na Wschodzie, albo sobie samemu poszukać na torfowych bajorkach.

A poza tym teraz pewnie byłby dobry macerat z mieszanki jemioły i jaskółczego ziela - akurat jest sezon na jemiołę, a świeże jaskółcze ziele można też znaleźć, nawet pod śniegiem, jeśli się wie, gdzie szukać. Ja bym jeszcze dodała siemienia lnianego, aby wytworzony śluz z maceratem przykleił się do ścianek macicy jako swoisty opatrunek.

Podobno przeciwkrwotocznie działa berberyna z gorzknika kanadyjskiego. Piguły z tego są dostępne w sprzedaży, ale ich wartości nie znam. Na szczęście w Polsce rośnie berberys, którego gałązki też zawierają berberynę. Warto spróbować zrobić sobie nalewkę i zobaczyć, jak to będzie działać.

Fibs to rosyjsk lek głównie do zastrzyków robiony na bazie borowiny. Podobno jest w ciągłej sprzedaży nawet u nas. Niestety, tegoroczne plotki mówią o wstrzymaniu produkcji z powodów bliżej nieokreślonych.

Iscador to lek do zastrzyków na bazie jemioły - zamawia się w zasadzie w Szwajcarii, chociaż możliwe, że ktoś w Polsce go sprzedaje.

Powodzenia :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 24, 2012, 13:39:56 »
Proponuję jeszcze popatrzeć na wątek, który właśnie zaczęłam:

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=935.0

To jako materiał do przemyśleń nad cyklem własnych eksperymentów.

Offline anika

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 24, 2012, 13:48:37 »
Proponuję jeszcze popatrzeć na wątek, który właśnie zaczęłam:

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=935.0

To jako materiał do przemyśleń nad cyklem własnych eksperymentów.

Witam ,dziękuje za szybka odpowiedz i cenne rady.Napiszę co i jak mi pomogło .w/g polecanych ziół .Serdecznie pozdrawiam.

Offline anika

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 24, 2012, 14:42:35 »
Przy  piciu  ziół   podaje  Klimuszko    zioła  do  irygacji.  Stanowi  to  całość  leczenia,  uważam,  że  to  bardzo   ważne  by  nie  pominąć  irygacji.
 Pewien  zielarz  na  moje  pytanie  odnośnie  mięśniaków  podał  mi  taką  koncepcję;   Iscador, Fibs, glistnik- macerat   ,  nachyłek  -  nalewka.   Myślę,  że  to   rady  na  miarę  sukcesu. pozdrawiam, arte
Witam ,mam pytanie mam mieszankę na mięsniaki Klimuszki ,ale nie podano jak  długo mam ja stosowac ,piję ja pare dni ,proszę o informację ,Pozdrawiam