Agnieszko - mysle, ze wielu z nas ma zrozumienie dla Ciebie,
i z checia przekaze wszystko to, co mogloby Ci pomoc...
Zastosowanie Bacopa monneri w medycynie ludowej:
moczopedne,
kardiotonizujace,
wzmacniajace,
„czyszczace krew”,
pobudzajace miesiackowanie
przeciwpadaczkowe
Wyciagi wodno-alkoholowe i extrakty pobudzaja osrodkowy uklad nerwowy, ale dzialaja glownie na uklad limbiczny.
Wikipedia.Układ limbiczny, układ rąbkowy, układ brzeżny – układ struktur korowych i podkorowych mózgu, biorący udział w regulacji zachowań emocjonalnych oraz niektórych stanów emocjonalnych takich jak zadowolenie, przyjemność czy strach. Jest istotny dla procesu zapamiętywania oraz motywacji danego osobnika. Wpływa na pewne czynności wegetatywne. Pierwotnie był kojarzony wyłącznie ze zmysłem węchu.
Wskazania :
intensywna praca umyslowa, - nie u Ciebie
zaburzenia pamieci, - raczej ev.oslabienie pamieci
miazdzyca, - nie u Ciebie
oslabienie, - nie u Ciebie
depresja, - ?
zaburzenia libido. - nie u Ciebie
Ziolo mozesz stosowac w najmniej klopotliwej formie - jako sproszkowane ziele (zmielone w mlynku recznym) – 6 g 2 razy dziennie, rano i w poludnie.
Mozesz przygotowac sobie ziolomiod - czyli odpowiednia dawke zmieszac z miodem, przyjemniejsze w spozyciu, dodatkowa korzysc z (odpowiedniego) miodu.
To tyle na Twoje pytanie z mojej strony.
Teraz powiem, jak ja widze Twoja sprawe...
Moja siostra miala silnie zaawansowana skolioze... lozka gipsowe w sanatoriach, gorsety gipsowe i wszystko co za tym idzie.
Sadze, ze troszke o tym wiem...
Jestes bardzo mloda. Swiadoma tego "co, z czym i dlaczego", potrzebujesz sily, ktora pomoze Ci brnac przez zycie.
Jak znalezc ta sile?... Nalezy jej szukac we wlasnym wnetrzu. Labilnosc nie bedzie Twoim sprzymierzencem...
Precyzyjnie powinnas dazyc do celu uzyskania rownowagi. Moim zdaniem, nie przez "popalanie", mam nadzieje, ze tylko Kocimietka, czy Passiflora.
Jsli dobrze zauwazylam, zalezy Ci na stosowaniu preparatow zwiekszajacych pamiec i koncentracje...
Czemu nie siegniesz po np.- jako 2-3 miesieczna kuracje - pobudzajacy aktywnosc neuronow - kwas glutaminowy?
- jest stosowany przy wyczerpaniu nerwowym, utrudnionej koncentracji, "zaburzeniach" pamieci.
Dzialanie wykazuje wylacznie kwas L-glutaminowy.
Pamietac nalezy, ze tego srodka nie nalezy zazywac w porze wieczornej. (bezsennosc).
http://rozanski.li/?p=307Po takiej kuracji codzienne spozywanie soku z trawy pszenicznej, kuracja z nalewki bursztynowej, kuracja ziolami Bittera,
Nastepnie po pewnym czasie zrobilabym kuracje arginina z sorbitolem i mannitolem lub fruktoza. Kuracja taka wzmacnia wydolnosc psychiczna i fizyczna, poprawia prace mozgu.
Duza uwage nalezaloby zwrocic na dostarczenie Twemu organizmowi, decydujacej o wielu przemianach w nas - Lecytyny.
Nie wiem, czy jestes osoba siedzaca, czy chodzaca. Lecytyna posiada wlasciwosci emulgujace, co zabezpiecza przed zanieczyszczeniem naczyn krwionosnych, co wiaze sie przy Twojej konstytucji z wieloma sprawami... Lecytyne nalezaloby wlaczyc do Twej profilaktyki. Lecytyna jest zrodlem substancji pomagajacych w sprawnym dzialaniu neuroprzekaznikow. Jednak, decydujac sie na gotowe preparaty /apteczne/ lecytyny, szukaj lecytyny ze slonecznika.
W nasionach slonecznika znajduja sie spore ilosci zelaza, potasu, cynku, witaminy grupy B: B1, B2, B3, B6 - pirodoxyna
- tej jest bardzo duzo, bo w 100g. nasion 1250g !
Wszystko co jest obecnie produkowane z soi, jest modyfikowane.
Znaczna ilosc lecytyny znajduje sie w kielkach pszenicy, / sok /
To wszystko, to sa tylko moje propozycje, ktore rozwazam z uwzglednieniem Twojego wieku, stanu psychicznego.
Po doprowadzeniu sie do wzglednego - chociazby - stanu rownowagi pschicznej, proponowalabym "zawezenie" swych dzialan, biorac pod uwage Twoje zainteresowania.
Z pewnoscia bardzo pomcne moglyby byc dla Ciebie afirmacje umacniajace wole, ducha, medytacje itp.
Lecz jesli te sprawy Cie nie interesuja, nie zdaloby to egzaminu... Jestes mloda dziewczyna, i tu jest najwazniejszy, czuly punkt...
Swiat jest taki wielki, taki ciekawy - w jakis sposob to wlasnie nalezaloby przyblizyc Tobie...
Jesli moj post nie jest zbyt nudny, napisz, prosze, jakie masz zainteresowania.
Pozdrawiam Cie serdecznie.