Autor Wątek: czy taki młynek da radę  (Przeczytany 14753 razy)

Offline stopi

• Średnio Pisze
czy taki młynek da radę
« dnia: Grudnia 26, 2011, 23:45:02 »
Chciałbym kupić młynek do mielenia ziaren. Czy taki prosty młynek da radę mielić ostropest, siemię lniane i podobne ziarna? Dobrze, gdyby też skutecznie mielił drobnicę jak np. kasza jaglana.

http://allegro.pl/tradycyjny-mlynek-do-kawy-drewniany-reczny-i2008205656.html

Ciężko jest ogólnie znaleźć młynek z pokaźną sporą szufladką. Wszystko małe pipidówki (z założenia chyba do kawy na jedną szklankę). Proszę o poradę. Jeśli nie to może znajdzie ktoś na allegro fajny sprawdzony już młynek.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2011, 00:13:17 wysłana przez stopi »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: czy taki młynek da radę
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 27, 2011, 19:58:52 »
Ta szufladka to jest niepotrzebna.
może obejrzyj ten
http://allegro.pl/maszynka-mlynek-do-mielenia-maku-nasion-i2020608485.html

wpisuj na allegro młynek do ziaren, do maku , żarna
powodzenia

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 27, 2011, 21:06:49 »
Ok. A takie coś? Ten nie ma szufladki, tylko ma cały pojemnik pod wieczkiem.

http://allegro.pl/reczny-mlynek-do-kawy-regulacja-kajserhoff-9920-i1979388975.html

Czy taki, który pokazałaś zmieli wystarczająco do konsystencji powiedzmy mąki?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 27, 2011, 22:34:45 »
Przyjrzyj się , jakie są najważniejsze różnice

1.zaproponowane przez Ciebie młynki nie mają możliwości zamocowania (do blatu , do ściany). Mielenie będzie męczące i mało wydajne.

2.w zaproponowanym przeze mnie młynku  część mieląca i obudowa są wykonane ze staliwa. Jest to rozwiązanie solidne i trwałe.

3. rączka do kręcenia - w "Twoich" to delikatne blaszki, "mój" - mocna rączka.

Oba Twoje młynki to  przedmioty  dekoracyjne , mało funkcjonalne . Typ zaproponowany prze ze mnie to porządne narzędzie pracy. Bez problemu zmielisz ostropest, kminek, mak, ziele angielskie. Regulacja grubości mielenia pozwoli uzyskać konsystencję , jaka Ci potrzebna.

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 28, 2011, 13:55:59 »
Cholercia, własnie ten Twój młynek to jedyny taki na allegro jaki jest i sprzedawca do 8 stycznia ma urlop :)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 28, 2011, 22:09:40 »
Na targu osiedlowym niekiedy ktoś ma, warto popytać. Sam chyba widziałem w kilku miejscach. Ale jeszcze nie miałem możliwości porównać młynku do kawy z młynkiem do maku. Dziś zacznę, w planach starcie na proszek jednej mieszkanki suchej mojego przepisu. Mam nadzieję, że dożyję jutra...
Żartuję ;)
Warto popytać za tym młynkiem.

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 28, 2011, 22:41:38 »
http://allegro.pl/maszynka-do-mielenia-maku-nasion-przypraw-zeliwna-i2003771725.html

jak przeglądałam allegro wyświetliło mi się "Makuszyński".
Widzieliście http://www.youtube.com/watch?v=sURrBcyi1jE moja ulubiona minuta 9.20

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 29, 2011, 14:05:49 »
Bomba! Nie wpadłem,aby szukać pod nazwą "maszynka" :)

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 05, 2012, 23:06:03 »
Przyszedł ten młynek. Cóż mogę powiedzieć.. Nie jest on zbyt dobry. Niby mieli, ale rączka chodzi ciężko przez niechlujne wykonanie (jakby wlał roztopiony metal w formę wygrzebaną w piachu przez małe dziecko). W dodatku śruba nie obejmuje blatu. Mam blat grubości 4cm (standardowo z resztą takie są) i mogę sobie go zaczepić co najwyżej chyba na uchu :) Musze mielić w innym pomieszczeniu gdzie jest cienkie biurko. Nie polecam takiego młynka.

P.S. Inez - tylko nie przyjmuj, że to przez ciebie :) Absolutnie to przecież nie Twoja wina, że młynek jest jaki jest :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 06, 2012, 11:20:00 »
I tak mi przykro.  Mam nadzieję, że mieli chociaż lekko .
Brakoróbstwo to dzisiaj norma. AGD i meble polecam na allegro antyki  i sztuka solidnie i  z artyzmem.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 06, 2012, 18:20:03 »
 Rozdrabnianie  ziół  to  zajęcie   dla  /jak  się   w  gruncie  rzeczy  nieraz okazuje  / ludzi  z  tężyzną  fizyczną. Sprzęt  musi  tez  być  dobry. W  razie  potrzeby  sięgam  do  prymitywnych  , ale  skutecznych  metod. Jeśli  chodzi  o  owoce  np. róży, jałowca, głogu  to  po dokładnym  dosuszeniu  wsypuje  owoce  do   woreczka  z  grubego  materiału  i   najczęściej  sporym  młotkiem  rozbijam  surowiec  po  prostu  uderzając   w  ten  woreczek, leży  on  wtedy  na  twardym  podłożu  np,  na  pniaku  drewnianym.  Różę  w  ten  sposób  rozdrobni  się  migiem. Gorzej  z  korzonkami  np. mniszka,pokrzywy,  bylicy, łopianu/ nie  daj  Boże  babki- jest  twarda  jak  żelazo!/  Korzystam  wtedy  z  maszynki  do  mielenia  mięsa  i  tak  jak  Basia   dwa  do  przodu  trzy  do  tyłu  i  tak  do  wyczerpania  zapasu. Z młynka  ręcznego  korzystam  przy  takich   surowcach  jak  gożdzik, pieprz, kminek, nieraz  robię  to  w  możdzierzu.   W  nagłej  potrzebie  korzystam  z  młynka  elektrycznego  tutaj    rozdrabniam  krotko   by  nie  przegrzewać  zioła. To  już  w  sytuacji,  kiedy  wszystkie  inne  metody  zawiodą.  Słowem  to  przydał by  nam  się  jakiś  solidy  sprzęt  do  rozdrabniania. arte

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 07, 2012, 04:06:35 »
I tak mi przykro.  Mam nadzieję, że mieli chociaż lekko .
Brakoróbstwo to dzisiaj norma. AGD i meble polecam na allegro antyki  i sztuka solidnie i  z artyzmem.

Antyczne młynki są fajne, ale niestety to też inna cena. Młynek nie mogę powiedzieć, że nie mieli, ale spodziewałem się, że będzie lepiej mielił. W sumie to wystarczy póki co. Najlepsze, że na opakowaniu jest napisane "z drewnianą rączką", a jest z plastikową :) Cóż, chińszczyzna ogarnia nas wszechobecna. Prawdę mówiąc w tej cenie w sumie też kokosów spodziewać się nie ma co. Pożyjemy, zobaczymy :) Z czasem na pewno wyposażę się w jakiś konkretniejszy młynek.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 07, 2012, 09:48:21 »
Więc podsumowawszy nasze rozważania, trzeba coś opracować, by nam ułatwić życie.
Ogólnie zapotrzebowanie to:
-maszynka do mielenia mięsa (nauczyłem się, że korzenie lepiej gdy są w miarę świeże jeszcze)
-maszynka do mielenia maku (oraz innych nasion, pesteczek drobnych)
-młynek do kawy/elektryczny (sprawdzają się, przyznam szczerze)
-moździerz (bez tego nie wyobrażam sobie zielarstwa itp. - bardzo dobre mają w Społem-owskich sieciach)

Ja czekam aż się pojawi ten facecik na jednym z targowisk, bo chyba miał taką do maku...

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.