Autor Wątek: Hallux valgus, paluch koslawy... (bunion z ang.)  (Przeczytany 83299 razy)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
Odp: Hallux valgus, paluch koslawy... (bunion z ang.)
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 06, 2017, 12:05:33 »
@Arni, chciałabym w realu zobaczyć jak kręgarz usuwa halluxa z 10-15 letnią deformacją stopy.
Może ktoś z forumowiczów ma osobiste doświadczenia z tą metodą?
W początkowym etapie jego powstawania jest to realne.

Offline Arni

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 21, 2017, 20:52:52 »
@Arni, chciałabym w realu zobaczyć jak kręgarz usuwa halluxa z 10-15 letnią deformacją stopy.
Może ktoś z forumowiczów ma osobiste doświadczenia z tą metodą?
W początkowym etapie jego powstawania jest to realne.

Dopuszczenie do takiego stanu jest co najmniej bardzo dziwne. Czy osoba ta umie w ogóle posługiwać się rozumem ?
A czy kręgarz podjął by się w tym przypadku cokolwiek pomóc, tego nie wiem.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 22, 2017, 16:16:09 »
Zasłyszane. Sama haluksów nie mam choć cała linia rodzinna mojej mamy jest mocno nimi obdzielona. Może to efekt noszenia wygodnych butów mnie chroni i dbałość o pion w chodzeniu.

Pamiętam jak mama miała nakładki korygujace składające się z platiku i takich pasków skórzanych z rzepami. Spała w nich bo chodzić się nie dało. Stopy wiecznie poobcierane, odparzone a i tak skończyło się cięciem.

Trwa test na klientkach kilku preparatów. Prym wiedzie maść z tłuszczem rekinim i wyciągiem z liścia laurowego. Jak sobie teraz doczytałam to w owej maści zawarte są składniki:
 woda, gliceryna, spirytus polioksyetylowany, spirytus tsetilstearylowany, olej kukurydziany, dimeticone, tritanolaminy, tłuszcz rekina, kamfora, ekstrakt pieprzu, ekstrakt pięciornika, ekstrakt liścia laurowego, ekstrakt z bzu, ekstrakt miodu, ekstrakt morszczynu, ekstrakt jałowca, ekstrakt eukaliptusa, olej pichtowy, metylu nekotinat, kwas mrówkowy, propylen glikol.
Test nie trwa długo bo gdzieś 2 tygodnie. To co słyszę to raz, że zmiany stały się mniej twarde a bardziej galaretkowe a dwa, że skóra przestała być tkliwa, bolesna.
Myślę, że to prawda bo owe osoby przychodzą po kolejne opakowania.
Niektóre panie dodatkowo robią kąpiele stóp w biszoficie czy też okłady z niego.

Z ciekawostek. W sprzedaży są takie ortopedyczne poduszeczki pod śródstopie które powodują jakby zaokrąglenie stopy i zmianę rozłożenia ciężaru. Ponoć daje to ulgę i można je umiejscowić w bucie. Wkładki głównie są zapisywane przy płaskostopiu ale przy haluksach również są przydatne.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #48 dnia: Października 11, 2018, 15:17:12 »
U mnie w rodzinie jedna osoba (lat 26) ma naprawdę spore halluxy. Ich przyczyny są dwie:
- obniżone napięcie mięśniowe (wada wrodzona)
- buty na wyższych obcasach (słupkach), które nosiła w wieku ok. 12-13 lat (były wtedy modne) i to one bezpośrednio spowodowały błyskawiczne pojawienie się halluxów
Co ciekawe, z powodu tego obniżonego napięcia mięśniowego była pod stałą opieką ortopedy i jakoś nigdy nie ostrzegł, aby takich butów nie nosić, a powinien o tym poinformować.
Te halluxy ma już od kilkunastu lat. Czy cokolwiek z powyższych rad w takim przypadku mogłoby pomóc? Który sposób będzie najlepszy? Niektóre posty są trochę niezrozumiałe, przydałoby się jakieś sensowne podsumowanie...
Z tego co zrozumiałam, to z przetestowanych sposobów na pewno pomogła jodyna z amoniakiem oraz żywokost. Natomiast nie jestem pewna o co chodzi z jakimś Boszofitem/Biszolinem? Co to w ogóle jest? Google znajduje tylko minerał o nazwie biszofit. Nie wiem, czy ktoś zrobił literówkę, czy to coś innego...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Października 11, 2018, 19:07:21 »
Biszofit i biszolin to to samo, różnica jest tylko w nazwach stosowanych przez mieszaczy.
Ogółem to jest naturalna solanka z chlorkiem magnezu, a nie, jak zwykle z chlorkiem sodu.

Uzupełnia magnez i wchodzi w skład wielu zmarowideł na kości i mięśnie. Można też kupić w wiaderkach do kąpieli.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Października 12, 2018, 14:54:46 »
@Basia - dzięki za info :)