Autor Wątek: Hallux valgus, paluch koslawy... (bunion z ang.)  (Przeczytany 83347 razy)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Hallux valgus, paluch koslawy... (bunion z ang.)
« dnia: Grudnia 26, 2011, 00:20:03 »

Bardzo przykra dolegliwosc, dotyczaca przede wszystkim plci zenskiej,
mysle, ze ze wzgledu na delikatniejsza konstytucje ciala, stop, niz plec meska.
Jest to zmienione (pochyle) ustawienie sie palucha w stosunku do drugiego palca u stopy.
Przyczyna jest najczesciej genetyczna, gdyz deformacja ta czesto spotykana jest juz
"od urodzenia".
W jaki sposob powstaja halluxy i co sie do tego przyczynia, poza genetycznym czynnikiem - 
mozemy obejrzec na zalaczonym filmiku...
http://www.mamazone.pl/tv/film,15552,jak-powstaja-halluksy.aspx

Istnieja jeszcze dodatkowe teorie co do przyczyn powstawania halluxow - ponoc jest to jeden z objawow zatrucia organizmu sola, dotyczacym matki majacej urodzic dziecko, czy tez osoby spozywajacej nadmierne ilosci soli.
Dolegliwosci bolowe potrafia nasilac sie podczas zmian pogody, przy wysilku fizycznym, podczas aktywnosci fizycznej, takiej jak bieganie, tenis, ekstremalnie wystepuja u osob tanczacych w balecie, przy noszeniu ciezarow.
Sprawa koslawego palucha potrafi bardzo powaznie przyczynic sie do dolegliwosci stawu biodrowego.
Cala gospodarka balansu ciala potrafi byc zachwiana.

Znieksztalcenia bywaja roznego stopnia.
Wiele kobiet sklania sie do "najprostrzej" metody - operacji...
Mysle, ze jest to najwiekszym bledem...
Na ta inwazyjna metode, zawsze mozna sie zdecydowac, gdy juz nic innego nie jest w stanie dopomoc.

Wszelkiego rodzaju wkladki ortopedyczne - wkladki Schoola, szyna Thomesena,
szyna - aparat "Marcin", maja za zadanie w ulzeniu, korygowaniu i leczeniu tych zmian.
Jednakze wypowiedzi osob stosujacych te srodki nie sa zadawalajace...
Naleza do nich takze wkladki miedzypalcowe, podnoszace przodostopie.
Stosowane sa zabiegi ultradzwiekowe, laserowe.
Pomocne sa takze cwiczenia korygujace te zmiany. Opinie, a tym samym wyniki ich stosowania, sa jednak caly czas malo zadawalajace.
Jezeli problem dotyczy kogos z Was - mozna poprobowac tych cwiczen, chociazby z ciekawosci, czy przynosza jakakolwiek ulge...  :)
Wchodzenie i zchodzenie ze stopnia wylacznie przednia czescia stopy,
odciaganie duzego palca od drugiego,
podnoszenie woreczka z np. piaskiem paluchem,
ogolnie rzecz biorac - cwiczyc sprawnosc palcow.

To, ze paluch jest skoslawiony, nie zawsze musi oznaczac duze problemy.
Jesli sprawa nie jest bolesna, nie ma koniecznosci myslec o radykalnych rozwiazaniach,
czyli o operacji. Umyslnie uzywam wylacznie slowa "operacja", mimo, iz czesto sie mowi "zabieg", bo uwazam, ze to zbyt pochopna nazwa. To jest dosc powazna operacja.
Uwazam jednak, ze tak jak we wszystkim, profilaktyka jest w stanie zabezpieczyc nas przed tymi przykrymi stronami halluxow... dlatego nalezaloby sie tym zajac.

Nie w każdym przypadku tej deformacji konieczna jest operacja, ale popularność ortez, wkładek i osłonek na halluksy świadczy o tym,
że znaczna ilość ludzi cierpi na to schorzenie.

Wracajac jednak do radykalnych rozwiazan...
Operacyjne likwidowanie halluksow jest przeprowadzane na wiele sposobow.
Jest ich ok. dwiescie... Najpopularniejsze z nich to:
Metoda Scarf, w ktorej kosci stabilizuje sie srobami.
Przeciecie kosci palucha w ksztalcie litery Z. Czas wykonywania operacji - 4 godziny.
Metoda Chevrona z plytka, wraz z plastyka tkanek miekkich palucha.
Zaleta tej metody jest leczenie bezgipsowe po operacji.
Metoda ta cieszy sie dosc duza popularnoscia, gdyz w opinii osob, ktore sie na nia zdecydowaly jest dobra i daje dlugotrwale wyniki leczenia. Chetnie zwracaja uwage na nia osoby, ktore z roznych wzgledow, nie moga sobie pozwolic na dlugie unieruchomienie. Samodzielne chodzenie i "obciazanie" stopy jest juz mozliwe po drugiej dobie pooperacyjnej.
Przy zastosowaniu kompetentnej rehabilitacji, mozna w bardzo szybkim czasie odzyskac sprawnosc stopy.
Metoda Kramera, jest takze metoda bezgipsowa, mozna chodzic juz na nastepny dzien -
na pietach.
Metoda Ludloff polega na zespoleniu kosci przecietych skosnie.
Metoda Silvera Van Ness, (wstawienie na cztery tygodnie plytki)
Metoda Brandesa, jest bardzo korzystna dla kobiet w dojrzalym wieku,
operacja trwajaca pol godziny nie jest zbyt obciazajaca dla organizmu .
Metoda Kirschnera, czyli drutowanie.
Metoda Moro, osteotomia z plastyka tkanek miekkich.
Metoda Akin takze zespalanie sroba kosci przecietych poprzecznie.
Metoda Chevrona, wykonywana tylko w niektorych przypadkach, w obrebie glowy i kosci srodstopia.
Metoda zwana Valgi, koncentrujaca sie na tkankach miekkich, bez stosowania gipsu, jedynie robione sa zabezpieczajace longety gipsowe. Przy tej metodzie mozna operowac obie stopy jednorazowo.
Stosowane sa takze metody laczone -  sposobem Silver Van Ness , z zespoleniem drutem Kirschnera,
osteotomia wg Chevrona ze stabilizacją drutami Kirschnera,
osteotomia I kości śródstopia wg.Checron.

Ktora z tych metod jest najlepsza? - Na to pytanie jest z pewnoscia, bardzo ciezko odpowiedziec...
Kazda ingerencja w nasz organizm stanowi dla nas niebezpieczenstwo.
I - kazdy organizm jest indywidualnoscia...
A przeciez stopa jest czastka naszego ciala...

Opinie sa naprawde rozne, ale mozna spotkac takie jak ta :
Operacja nic nie da - nacierpicie się , a po pewnym czasie i tak to draństwo wróci -
a jeżeli ktoś ma skłonności genetyczne to na bank.
Z pewnoscia nie dodaje to otuchy...

Dobor metody operacyjnej, uzalezniony jest od wieku chorego, postaci deformacji - zaawansowania, wagi, wzrostu, a takze wykonywanego zawodu. Wazne jest takze to, ze podejscie do jakiejkolwiek operacji, dla osoby palacej papierosy, to stokroc zwiekszone niebezpieczenstwo, i polowa szansy mniej - na powodzenie. Nie zapominajmy o tym nigdy.
Zwiekszenie pomyslnego przebiegu kazdej operacji nastepuje po minimum - polrocznej abstynencji nikotynowej...
Warto pomyslec - rozsadne przyjzenie sie patologii halluxa moze pomoc nam w podjeciu decyzji co do rozwiazan, czy to metoda operacyjna, czy tez bedziemy szukac innych metod...
Zmiany nie powstaja przeciez w krotkim czasie - trwa to latami - przesuwanie sie stawow, zmiana biomechaniki stop...

Dlatego proponuje zapoznac sie z metodami,
ktore osoby cierpiace na te dolegliwosc same probuja...
cytat:
"Pana T......  B.......... , przyjmuje (pod Gdanskiem), koleś wymiata - zjeżdżają się do niego z całej Polski, bo leczy też kręgosłupy i coś tam jeszcze. W każdym razie pozakładał mi specjalne plastry, pokazał jak ćwiczyć stopy i choć minęło już ładnych kilka lat nic się dalej nie wykrzywiło, a nawet się naprostowały. Ja lepszego sposobu nie znam."
cytat:
"W Krakowie i tutaj jest taki fenomenalny gość od tych spraw do tego jest narodowości ukraińskiej lub pochodnej a oni to prawdziwi magicy w dobrym tego słowa znaczeniu... z waszych relacji "nasi" lekarze sobie totalnie z problemem nie radzą... Ten gość robi to "skrobiąc" kość i wszystko zamyka się w 2 tygodnie bez bólu, gipsu i bez łez... może kiepsko brzmi skrobie ale rezultaty są nie do pokonania, moja znajoma miała robiony ten zabieg i naprawdę sobie chwali..."

Nawet po przeprowadzonej operacji, chcac sobie samemu dopomoc:
cytat:
"moje pozytywne nastawienie spowodowało ,że nic mnie nie boli i tak szybko się wszystko zagoiło mam zaledwie kreseczki po przecięciu. Po opreacji jakieś 4 dni zaczęłam moczyć nogę w wodzie z szarym mydłem i chodziłam w specyjalnym bucie
ćwiczenia tutaj: http://republika.pl/zdrowe_stopy"

Sa wypowiedzi polecajace, ale nie wiem, czy moge na forum podawac,
wiec pozostawie te sprawe...

Na haluksy - ponoc - swietnie sprawdza się taping podologiczny, ale to nie moja opinia  :)

Podam natomiast, z mojego punktu widzenia bardzo interesujaca informacje,
dotyczaca leczenia halluxow jodyna i amoniakiem...
Sama mam halluxy, i zamierzam te metode wyprobowac na sobie.
Jest na ten temat duzo pozytywnych wypowiedzi...

Przepis przy leczeniu halluxow.

jodyna 3-5% roztwor 
amoniak roztwor 5% (nie wiecej!)

Zmieszac jodyne z amoniakiem w proporcji 1:1
Smarowac halluxy plynem , na posmarowana skore mascia nagietkowa, na halluxie,
przez okres 2 tygodni, nastepnie zrobic przerwe 2 tygodnie, po tym czasie na nowo zaczac - 2 tygodnie smarowania, 2 tyg. przerwy, do skutku... cykl powtarzac, az do osiagniecia wyniku.
Warunek - kurasje nalezy przeprowadzic bardzo sumiennie i systematycznie.

Amoniak mozna kupic ze sklepu chemicznego, lecz wowczas nalezy go rozsienczyc do stezenia nigdy nie wyzszego niz 10%.
Amoniak chemiczny jest niebezpieczny - moze poparzyc !!!
W sklepach chemicznych mozna kupic wode amoniakalna, - 0,5l to koszt ok. 3,50zl.
Mozna uzyc amoniaku spozywczego, tego, ktory uzywany jest do jedzenia, pieczenia.

Relacje osob wykonujacych ta kuracje:
cytat:
"... w trakcie smarowania, (okladow) miejsca z haluxami na stopie sie nagrzewaja, nierzadko czuc, ze cos sie tam dzieje, doslownie okreslane jest - jakby z tego miejsca wychodzilo jakies zimno - ."
Podobna relacja jest opisana przez druga osobe.

Zabieg przyzegania - moksa,
przyzeganie to nic innego jak leczenie tlacym się specjalnym cygarem zwanym moksa, zrobionym z chinskiego piolunu, ma takze zastosowanie w specjalnych gabinetach do leczenia haluxow.

Znalazlam jeszcze produkt pochodzenia rosyjskiego - biszofit. W Rosji - oficjalny lek-zel.
W swym dzialaniu ma zatosowanie do leczenia halluxow, z duzym powodzeniem.
http://www.roik.pl/bisholinzastosowanie-w-lecznictwie/

Poniewaz nie mam biszofitu, a zdobylam juz jodyne i amoniak, bede zaczynala z tym co mam :)
Zyczcie mi, prosze, powodzenia. :)

Dodatkowe informacje dla zainterwsowanych.
http://www.zdrowemiasto.pl/i/7/ortopedia/ortopeda-podiatra-leczenie-problemow-stop-paluchy-koslawe-halluxy,568.html

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Hallux valgus, paluch koslawy... (bunion z ang.)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 26, 2011, 10:12:44 »
Geny - jakiekolwiek by nie były, nie stworzą halluksa. Kluczowe są słabe  mięśnie pośladków i złe nawyki ruchowe . Halluksy powstaną, jeśli przewlekle nieprawidłowo rozmieścimy nacisk na kości stopy. Leczenie inwazyjne nie przyniesie długotrwałych efektów, jeśli chory nie zadba o mięśnie.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 26, 2011, 14:57:40 »
Inez,
Jakie sa przyczyny powstawania halluxa podawalam powyzej.
Twoje okreslenie "nie stworza halluxa", mowi rzeczywiscie o "tworzeniu sie "tej deformacji.
Tworzenie sie halluxa to skrzywienie palucha i obrastanie powierzchni zdeformowanych dodatkowa chrzastka,
z biegiem czasu twardniejaca. Sa przeciez metody operacyjne korygujace te zmiany poprzez scieranie kosci - twardej chrzastki.
Wiec sumujac - "tworzenie sie halluxa" jest to narastanie dodatkowej, twardniejacej chrzastki.
I tu przyczyny moga byc mechaniczne - taniec, obuwie, ciezar ciala.
moga byc takze biologiczne, gdyz wiekszosc kobiet pozyskuje ta dolegliwosc w srednim wieku, wiec wplyw moze miec wiek menopauzalny - zmiany hormonalne maja przeciez wplyw na powstawanie halluksow. W tym przypadku otylosc spowodowana zmianami hormonalnymi - posrednia przyczyna powstawania tej deformacji...
Ale sprawa genetyczna odgrywa olbrzymia role - jest to przekaz genetyczny.
I na  to nie mozemy powiedziec -
Geny - jakiekolwiek by nie były, nie stworzą halluksa
nalezy powiedziec - geny sa nosnikami informacji tworzacych halluxa.

artykuł lek. med. Krzysztofa Jagodzińskiego
Przyczyn choroby bywa wiele. Mogą to być różnego rodzaju urazy, schorzenia metaboliczne, zaburzenia i choroby neurologiczne, choroby tkanki łącznej i mięśniowej. Najważniejsze jednak są predyspozycje wrodzone (94% matek dzieci z paluchami koślawymi również cierpi na tę dolegliwość) oraz czynniki środowiskowe.

Dużą rolę w występowaniu wady (schorzenia) odgrywają predyspozycje genetyczne.
http://hallufix.pl/?page=advice&sub=1

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 30, 2011, 21:41:01 »
Ja bym była raczej skłonna myśleć w kierunku marcinów.  Czyli odwodzeniu dużego palca, i jednoczesnym ściśnięciu kości śródstopia, oraz uzupełnianiem witamin, minerałów, a zwłaszcza witaminy C.  To tylko takie moje luźne przemyślenia, bo wydaję mi się, że przy haluksach istotna rolę spełnia osłabiona tkanka łączna

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 05, 2012, 11:44:58 »
Tak jak napisalam, z poczatkiem Nowego Roku rozpoczelam kuracje "moich haluxow".
Jestem tym niesamowicie przejeta, gdyz, gdyby to rzeczywiscie okazalo sie prawda ...!!!
Bylyby u mnie samw Achy i Ochy...  ;D
Ci, ktorzy maja to "cudenko" na stopach, - wiedza o czym mowie...
Jak na razie hmmm... 3 razy smarowalam...
Nie smiejcie aie, prosze...  ale musze powiedziec, ze sa - blade :o
Do tej pory caly czas byly zaczerwienione, mniej lub wiecej.  :(
Moze to jakis zbieg okolicznosci, ale nie bola...  :o
Sama naprawde, nie wiem co o tym myslec...
Moze przyprawy z naszego ogrodka, jakim jest nasze serce dzialaja,   ;) ;D
a moze COS zaczyna sie dziac...  Zobaczymy...
Niezaleznie od efektow - bede relacjonowac experyment.  :)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 03, 2012, 22:34:00 »
Miesiac pozniej ...
Halluxy sa caly czas blade, niezaleznie, jakie obuwie zakladam.
Nie sa bolesne, nie odczuwam "rwacego bolu" ...
Dolalam do wody amoniakalnej i jodu - spirytus.
Dolozylam smarowanie olejem rycynowym.

Mary

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 05, 2012, 23:10:05 »
Na noc między palce w stopach wkładamy  grube zwoje (zwinięte w rulon) kawałki flanelki aby rozciągnąć  bezboleśnie palce a kości śródkstopia "dostały
' powietrza".  Dodatkowo można  robić okłady ciepłą flanelką nasączoną ciepła rycyną. Na to folię, by ciepełko za szybko nie uciekało no i  nie bać się masowania aby dobrze ukrwić tę strefę.

Offline babs

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 18, 2012, 19:05:11 »
Też zaczyna mi się robić haluks, na prawej stopie, problemy ze stawem kolanowym prawej nogi mam od lat, a teraz jeszcze to paskudztwo. Próbuję na sobie roztwór oleju z jodyną, proporcje na oko wg wskazań koleżanki, niegdyś tancerki. W małej "piersiówce" (100 ml po wódce) oleju na dwa (szczupłe) palce i jodyny do uzyskanie rudego koloru. może łyżeczka, a może mniej. Trzeba wstrząsnąć przed każdym smarowaniem, bo się rozwarstwia, ale też łączy przez wstrząsanie. Trzeba wcierać przez kilka min. dwa razy dziennie, zwłaszcza przed spaniem. Jak zadziała, to napiszę. Niewątpliwie powinnam schudnąć, bo ostatnimi laty przytyło mi się sporo, ale obcasów już od dawna nie noszę. Proszę o informacje z linii frontu innych walczących z haluksem.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 18, 2012, 19:54:37 »
 Warto    by   pomyśleć  zawczasu  , czyli   profilaktyka. Dobrze  zaopatrzyć  się  we  wkładki  ortopedyczne,  takie  pogrubione  podeszwy. Ułożenie  stopy  względem   podłoża  pozwoli  korygować  niedomagania.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 18, 2012, 21:29:18 »
Swoja kuracje prowadze w dalszym ciagu.
Uwazam w dalszym ciagu, ze jest to sprawa po czesci genetyczna,
skutki wysokich obcasow takze, nadwagi nie mam, jestem szczupla ...
jestem przekonana - moje wlasne osobiste zdanie  -
ze zadne wkladki nie sa w stanie skorygowac tych zmian.
Na operacje nie sklonie sie nigdy.
Moja corka ma te same dolegliwosci ze stopami, jak ja.
Prowadzi takze leczenie jodyna z amoniakiem, dodatkowo masujemy haluxy
olejem rycynowym, i na to smarowanie mikstura.
Poniewaz "rozgladam sie" caly czas w tym temacie, wiem,
ze nalezy stosowac smarowanie 2 tygodnie i 2 tygodnie przerwy.
Jedna z osob opisujaca takie leczenie, uproscila sobie: od 1-15-go
i od 15-do konca miesiaca.
Robimy tak samo. Corka potwierdza to co ja wczesniej napisalam, haluxy nie bola,
sa blade, wydaje sie, ze sa mniejsze ...

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #10 dnia: Października 17, 2012, 15:26:15 »
Minęło 8 miesięcy i jak ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Października 20, 2012, 10:10:35 »
Witam,
sporo czasu rzeczywiscie minelo ... Kuracje stosuje w dalszym ciagu.
Moje haluxy sa mniejsze, nie sa czerwone i nie bola.
Czy uda mi sie calkiem je skasowac - nie wiem.
Filmik   http://www.mamazone.pl/tv/film,15552,jak-powstaja-halluksy.aspx
obrazuje ta sprawe dosc jasno, jednak sklonna jestem  przychylic sie do wypowiedzi Inez :
Geny - jakiekolwiek by nie były, nie stworzą halluksa. Kluczowe są słabe  mięśnie pośladków i złe nawyki ruchowe . Halluksy powstaną, jeśli przewlekle nieprawidłowo rozmieścimy nacisk na kości stopy. Leczenie inwazyjne nie przyniesie długotrwałych efektów, jeśli chory nie zadba o mięśnie.
Zozmawialam na ten temat ze swoja fizjoterapeutka.
Potwierdzila uwage Inez - wyszczegolnione przez Inez przyczyny maja prwo bytu ...
odgrywaja rzeczywiscie bardzo duza role ....
Jednak w podeszlym wieku niewiele jestesmy w stanie zrobic, poprzez cwiczenia miesni - jesli chodzi o haluxy ...
Bo na funkcjonalnosc nog, wszelkie napiecia i skorcze - jedyna rozsadna pomoc  ;)
W temacie ze " zlotym wasem " jest nastepna rada - dolacze wiec jeszcze oklady ze zmiazdzonego Wasa ...  
Tyle, ze wowczas nie za bardzo bedzie wiadomo - co pomoglo ?
 - jezeli ... -   ;D ;)
Pozdrawiam, do nastepnego razu.

« Ostatnia zmiana: Października 20, 2012, 10:14:25 wysłana przez Ingwer »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Października 20, 2012, 22:48:12 »
Dziś przyszedł do mnie list od Ingwer z propozycją:

"Witaj, Basiu.
Chce Cie zapytac, czy mozna by dolaczyc do tematu
Hallux valgus, paluch koslawy... (bunion z ang.)
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=887.msg14270#msg14270
 wypowiedzi strelkowskiej i Halina1 ? -    z tematu Złoty wąs
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=112.0
Temat jest poczytny, wowczas bylyby informacje pelniejsze dla zainteresowanych ..."

strelkowska :
Postępowała w następujący sposób: jeden 20 cm liść rozgnieść i położyć powstałą kaszkę na haluksa, przykryć gazą i owinąć folią (np. spożywczą),
żeby dobrze trzymała. Po 12 godzinach zmienić opatrunek na nowy.

halina1 :
Złoty wąs na ostrogi.
Przyleczeniu ostrogi chore miejsce należy nacierać 1 raz dziennie alkoholowa nalewką na złotym wąsie (można robić kompresy). Podczas kuracji zaleca sie spożywać 1/2 łyżeczki do herbaty nalewki 2 x dziennie  30 minut przed jedzeniem. Kuracje stosuje się do zaniku ostróg. Nalewkę stosować z 5 dniowymi przerwami tj. 5 dni stosowania i 5 dni przerwy.

Ponieważ pomysł jest dobry, to go wykonuję.
Pozdrowienia :-)
Basia

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 03, 2013, 10:19:15 »
tak się zastanawiam na jak duże haluksy Wy to stosujecie?  bo znajoma ma takie z 1,5cm plus minus odstające i palec nachodzący jeden na drugi, nie wiem czy w tym stanie coś pomoże wcieranie jakiś specyfików (a są na tyle dokuczliwe że kupno butów to droga przez mękę - 99% tych co są na rynku nie nadają się).
mi się zdaję że genetyczne skłonności można do haluksów mieć, a dodatkowym czynnikiem jest np. noszenie złego obuwia. wydaje mi się że ta znajoma ma całkiem dobrze rozwinięte mięśnie, inna która ma haluksy ale mniejsze też jest osobą wysportowaną

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 22, 2013, 14:55:32 »
Wydaje mi sie, ze warto wszystkiego probowac ...
jednemu moze pomoc, innemu nie.
Nawet jesli nie zlikwiduje - moze zlagodzic.
Moje haluksy byly/(sa) duze. Troche sie zmniejszyly,
nie sa dokuczliwe, nie sa czerwone, latem moge buty bez wiekszych problemow nosic.
Wiadomo - goraco, noga sie poci to i po jakims czasie zaczyna sie je odczuwac ...
Jednak nie zaluje, ze zaczelam ta kuracje ... gdzies czytalam wypowiedz osoby,
ktora po trzech latach pozbyla sie tej dolegliwosci ... ale czy miala duze haluksy - nie wiem.
Ja bede stosowac dalej. Mam wrazenie, niczym innym nie udokumentowane
- jedynie malym zmniejszeniem sie haluksow i duzym zmniejszeniem wrazliwosci na bol,
ze chrzastka okostnej jest "ciensza" - ale to jest tylko moje odczucie ...