Autor Wątek: kacowa pierwsza pomoc =)  (Przeczytany 10927 razy)

Offline bakteria

• Średnio Pisze
kacowa pierwsza pomoc =)
« dnia: Grudzień 21, 2011, 10:30:45 »
Zbliża się Sylwester i noworoczny kac  ;) macie jakieś patenty na post-chlaniowe dolegliwości? Na żołądeczek herbatka miętowa?  ;D
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: kacowa pierwsza pomoc =)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 21, 2011, 10:31:41 »
szklanka wody zamiast  ;)

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 21, 2011, 10:40:05 »
hehe najskutecziejsza metoda  ;D zastanawiam sie po prostu czy istneje ziołowa terapia lecząca głupotę dnia poprzedniego  :P
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 21, 2011, 10:42:53 »
Istnieje,istnieje , tylko w tej chwili nie pamiętam jakie to są zioła.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 21, 2011, 11:29:02 »
Hej

Sprawdzone: napar z kwiatów bzu i krwawnika ( po jednej łyżeczce na szklankę). Koniecznie magnez i potas.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 21, 2011, 15:26:01 »
Na kaca - najpierw wywar z kory wierzby. Sporą łyżkę na pół litra wrzątku i gotować 10 minut, najlepiej pod przykryciem. Parzyć potem przez 15 minut, wypić szklankę, a zaraz potem kawa o średniej mocy.
Na słabszy wychwyt (tak, bardzo nieściśle) alkoholu: dzień przed popijawą odwar z owocu kopru włoskiego 2 razy dziennie i przed samym wyjściem na imprezę. Więcej tłustości w czasie imprezy i mnóstwo tańczenia. Wypocić alkohol.

Moja najlepsza jednak metoda - nie pić za dużo :D

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 21, 2011, 19:04:56 »
To prawda - tłustość powoduje, że więcej można wypić i alkohol się bardziej neutralizuje już podczas picia. Wiem z doświadczenia :)

Zastanawiałem się jednak zawsze jakie zmiany fizyko-chemiczne robi w organiźmie alkohol. Jakich pierwiastków brakuje najbardziej na drugi dzień i co trzeba szybko uzupełnić?
 Może ktoś wie coś głębiej na ten temat? Bardziej matematyczne podejście..? Jakie reakcje zachodzą i co konkretnie powoduje potem, że np. jesteśmy zblazowani, boli głowa, czy np. skóra na łokciach jest bardzo sucha. Jak to działa w szczegółach?

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 22, 2011, 08:35:04 »
Reakcje zachodzące w organizmie są bardzo skomplikowane.
Teorii przyczyn KACA też jest kilka.

Ja stawiam, że kac przyczyną odwodnienia i detoksykacji organizmu.

Oto kilka moich spostrzeżeń

Bardzo dobrze objawy kaca zmniejsza podanie dużej dawki witaminy C (wolne rodniki i działanie detoksykujące)

Wypicie naparu z korzenia lukrecji (działanie odtruwające i zatrzymujące wodę w organizmie)

I teraz ciekawostka od mojego kolegi - pijaka legendy ;)

Powiedział mi, że często wracając do domu po dobrej imprezie wypija od 0,5 do 1 litra wody (zależy ile da radę bo łatwo nie jest) i rano kaca praktycznie nie ma.
Nie wierzyłem do póki nie przetestowałem. Efekty są zdumiewające. Po dobrej imprezie, gdzie powinien pojawić się kac morderca, pojawia się delikatny ból głowy, którym można się już szybko zająć ziółkami i witaminami.

Jeśli chodzi o witaminy i pierwiastki to alkohol najbardziej niszczy witaminy grupy B i witaminę C oraz pierwiastki potas i magnez.

A tak na marginesie:

Czym jest kac?

Kac to kara za przerwę w piciu ;)

... i pamiętajcie

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem  ;D

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 22, 2011, 19:55:04 »
No właśnie. Potas i magnez to już wielokrotnie słyszałem, że alkohol wypłukuje i to głównie potas jest przyczyną tego, że mamy zblazowane mięśnie. Woda jakoś średnio mnie przekonuje, ale myślę, że wysokozmineralizowana woda może faktycznie pomóc. Jakoś woda nie pomagała mi nigdy na kaca, ale może po prostu za mało piłem.

Oczywiście mówię tu o kacu po dobrym alkoholu i nie piciu na "zgon". Co raz bardziej się przekonuję, że jak już pić, to lepiej czystą dobrą wódkę typu Finlandia, niż kolorowe dobre alkohole typu Ballantines, Red Label i takie tam (a do tego jeszcze syfiasta coca-cola).. Kolorowe są smaczniejsze, ale kac dłużej schodzi. W dobrej wódce przynajmniej jest mniej innych toksyn (albo i nie ma ich w ogóle), a mamy praktycznie etanol z wodą. Po prostu mniejsze zło.

Niektórzy też praktykują picie mleka z miodem. Miód na kaca stosuję zawsze (w 2-krotnie większych dawkach niż do codziennej herbaty), do tego duża dawka surowych owoców.

Offline witek99

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 27, 2011, 08:57:57 »
Poeta sugeruje, że powinno się walczyć z kacem nie z alkoholem, a na temat:
... mocny ( w szklance nieprzejrzysty ), napar z dziurawca z małym dodatkiem mięty, zlany pół na pół ze spirytusem i lekko osłodzony ( łyżkę cukru na pół litra gotowej wódki ) da nam wódkę o ile to jest  w ogóle możliwe – prawie odtrutą. No i tenże napar „na drugi dzień rano” – po kolacji zakropionej nadmiernie innymi alkoholami – okaże się środkiem niesłychanie skutecznym.
Tyle Poprzęcki.
Ze swej strony mogę polecić „przejście” na własną produkcję, która oprócz walorów smakowych i zdrowotnych – nie mówiąc o finansowych, znacznie ograniczy  problemy  dnia następnego – jeżeli już ktoś musi nadużyć.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 27, 2011, 09:05:50 »
Ze swej strony mogę polecić „przejście” na własną produkcję, która oprócz walorów smakowych i zdrowotnych – nie mówiąc o finansowych, znacznie ograniczy  problemy  dnia następnego – jeżeli już ktoś musi nadużyć.
też namawiam. Wczorajsza pół/własna/produkcja - jałowcówka - wybawiła nas z pewnych nieszczęśliwych następstw. Po Nowym Roku - rusza domowy browar.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 02, 2012, 23:26:38 »

Stare mądrosci ludowe mowia:
na kaca najlepsza jest praca, ;) ;D
„czym sie strules, tym sie lecz"  ;) ;D

Dawniej kaca leczono:
20kro- plami spirytusu mietowego w szklance wody. 
Rano na czczo wypic szklanke cieplego mleka.
Pomocny jest goracy mocny kwasny zur (barszcz na zakwasie)
Dobry skutek odnosi szklanka soku z kiszonych ogorkow, lub kiszonej kapusty.

NAPÓJ IZOTONICZNY

Po calonocnej libacji nasz organizm jest odwodniony i pozbawiony mikroelementow oraz witamin.
Dlatego rano warto siegnac po napoj izotoniczny dla sportowcow, ktory szybko uzupełni te niedobory.
Odpowiedni poziom, odpowiednich plynow w organizmie jest kluczowym skladnikiem odzywiania sportowcow,
ale jest tez bardzo istotny dla organizmu powracajacego do rownowagi "po alkoholowej" czyli - na kaca !

Izotoniki – napoje mające na celu wyrównanie poziomu wody i elektrolitów wydzielanych z organizmu w procesie wydzielania potu, a także uzupełnić witaminy i minerały oraz w niewielkim stopniu węglowodany spalane podczas wysiłku fizycznego.
Zbilansowany poziom elektrolitów oraz ciśnienie osmotyczne, odpowiadające ciśnieniu panującemu w płynach ustrojowych człowieka, pozwala na szybkie ugaszenie pragnienia i uzupełnienie utraconych mikroelementów. Sód zawarty w niektórych napojach izotonicznych przeciwdziała powstawaniu kurczy mięśni.
http://thesaurus.babylon.com/izotoniki?&tl=

Isostar, czy Olimp Izo Plus... sa to napoje, przy ktorych buntuje sie nasza watroba, nerki i zoladek...
Dlatego - Napoje izotoniczne - TAK ... lecz, absolutnie nie mam na uwadze kupnych napoi...
Propozycje napoi izotonicznych "wlasnorecznie przygotowanych"

Izotoniczny napoj cytrusowy:
700ml. soku pomaranczowego lub grejpfrutowego
300ml. mineralnej wody (nie chemicznej) lub zrodlanej
0,5 lyzeczki soli himalajskiej
Skladniki dokladnie wymieszac, schlodzic, mozna dodac kostki lodu.

Izotoniczny napoj jablkowo-mietowy:
450ml. soku jablkowego, 2 lyzki stolowe soku z cytryny
2 lyzki miodu
500ml. naparu z miety (mocnego)
0,5 lyzeczki soli himalajskiej
Skladniki dokladnie wymieszac, schlodzic, mozna dodac kostki lodu.

Izotoniczny napoj:
Woda + miod + cytryna + szczypta soli. Wymieszac, wypic :)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 10, 2013, 11:06:23 »
Filiżanka naturalnej kawy z sokiem z 1/2 cytryny - przetestowane na kolegach i członkach rodziny. Potem duużo płynów np. wody z sokiem z cytryny, wody z octem jabłkowym.
Potwierdzam za Ingwer - sok z ogórków kiszonych.
Przed: Nie pić na pusty żołądek. Mój tata nigdy nie wychodził na imieninową imprezę bez podkładu tzn. tłusta zupa, bigos w ostateczności jakieś inne ale konkretne jedzenie i w życiu nie widziałam go w stanie wskazującym. Zresztą w czasie imprez i spotkań rodzinnych z udziałem % też nie żałował sobie jedzenia.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 10, 2013, 11:47:28 »
Autentyczne.
Żona mojego kolegi pracowała niegdyś na jednym z najsłynniejszych oddziałów kardiochirurgicznych, asystując jednemu z najsłynniejszych profesorów tej specjalności.
Że Pan profesor  od kielicha w towarzystwie nie stronił ( może w myśl zasady ogłoszonej przez Pana Bałtroczyka, który to w pewnym skeczu powiada - pytam mego doktora - panie doktorze, a co z alkoholem ? On  - doktor- na to - przynosić,panie, przynosić ).
W nagłych przypadkach, kiedy to jego ręka i wiedza profesorskie były konieczne a Pan Profesor był jeszcze co nieco w stanie wskazującym, lub przynajmniej rękę miał przez wspomnienia podnoszenia ciężarów z lekka drżącą, ordynował sobie na cito kroplówkę z glukozy.
Całość pana Profesora wracała w trybie natychmiastowym do całkowitej używalności.
Po operacjach Pan Profesor ponoć narzekał, ze przez takie nagłe przypadki cukrzycy się nabawi...
veritas est adaequatio intellectus et rei

Wordasia

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 10, 2013, 20:44:59 »
Tak jak wcześniej zostało wspomniane - na kaca dobra jest kawa naturalna z sokiem z połowy cytryny. Testowane na mnie i w gruncie rzeczy coś pomogło:P