Autor Wątek: joga - techiczne wskazówki  (Przeczytany 6663 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
joga - techiczne wskazówki
« dnia: Grudnia 14, 2011, 23:02:51 »
Dzień dobry.

Ciało ludzkie to fascynująca sprawa - jest w nas tyle potencjału, zdolności do regeneracji.

Naszym układem ruchu steruje mózg. Priorytetem mózgu jest wykonać czynność przy minimalnym wysiłku energetycznym. Minimalny wysiłek jest wtedy, kiedy używamy mięśni zgodnie z przeznaczeniem. Czy tak robimy?

Chcę przedstawić  wskazówki techniczne związane z jogą, które są łatwe do wykonania dla każdego. Pozwalają sprawdzić, czy wykorzystujemy mięśnie w poprawny sposób. Są pomocne przy rehabilitacji , przywracają poprawne wzorce ruchowe.

1.MIĘŚNIE ODDECHOWE

poruszaliśmy niedawno problem "skrzyżowania górnego" -  jest to problem obręczy barkowej i piersiowego odcinka kręgosłupa . Objawia się to m.in.
-bólami karku
-ramion
-rąk/ nadgarstka
-słabością mięśni rąk
-migrenami
-zgarbioną postawą
-odstającymi łopatkami

istotą tego problemu jest osłabienie niektórych mięśni przy jednoczesnym przykurczu innych.

Oto rozwiązanie.
http://www.bandhayoga.com/keys_access.html

na filmach pokazane są mięśnie oddechowe. Proponuję wczuć się w akcję- warto sobie uświadomić, że mamy takie cuda pod skórą.

Usprawnienie  działania tych mięśni rozwiązuje problem "skrzyżowania górnego".

1.Pobudzenie pectoralis minor - (to te z przodu na ramionach ) następuje poprzez kilkukrotne zrolowanie ramion do wewnątrz. Tak , jakbyśmy chcieli połączyć ramiona pod brodą.

2.Pobudzenie rhomboids (między łopatkami) następuje w taki sposób

Stań, ręce wzdłuż tułowia. Nabierz powietrza . Wyobraź sobie , że stoisz w ciasnym przejściu  i staraj się poszerzyć je ramionami - zdjęcie z czerwonymi płucami http://www.dailybandha.com/2011/02/cool-tip-for-deeper-breathing.html
Nie chodzi o ruchy rękami - siła rozszerzająca ma pochodzić z ramion.

Kilka powtórzeń - przerwa. Ćwiczenie to pobudziło serratus anterior  (to ten na kształt żeber, pod pachami) i rhomboids (między łopatkami) http://www.dailybandha.com/2011/02/cool-tip-for-deeper-breathing.html

Mięśnie rhomboids są przyczepione bezpośrednio do kręgów. Wszelkie nieprawidłowości / asymetria w ich napięciu przekłada się na skrzywienie kręgosłupa. To te mięśnie mają poruszać łopatkami przy oddychaniu - rozszerzać je na boki a później  składać płasko na plecach, jednakowo po obu stronach.

Jeszcze raz ćwiczenie z rozpychaniem ciasnego przejścia - mózg prawdopodobnie "załapał" już o co chodzi. Każde powtórzenie będzie łatwiejsze. Mięśnie nauczą się symetrycznego napinania przy każdym oddechu.

Jeszcze raz proszę spojrzeć na filmik http://www.bandhayoga.com/keys_access.html
wszyscy  mamy takie fajne mięśnie, tylko czasami trzeba sobie o tym przypomnieć

Warto nauczyć się odczuwać te mięśnie , kontrolować ich napięcie, symetrię. Są to dla mózgu bezcenne informacje - dzięki nim mózg automatycznie usprawni wszelkie czynności fizyczne.

Usprawnienie odcinka piersiowego pociągnie zmiany w innych rejonach ciała. Może się to odbyć automatycznie, w czasie relaksu. Możliwe, że potrzebne będą dalsze ćwiczenia odblokowujące.

Jeżeli w związku z wykonywaniem powyższych czynności poczujemy jakieś zmiany w układzie mięśni, stawów - należy rozważnie podchodzić do ciężkich prac fizycznych. Mogą one zniweczyć efekty rozpoczętej rehabilitacji.

Nadmieniam, że Ray Long , chirurg ortopedyczny, autor opisanych technik, zaleca wykonywanie ćwiczeń pod okiem instruktora , po uprzedniej konsultacji z lekarzem.
http://www.bandhayoga.com/about.html
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2011, 23:16:27 wysłana przez ineslik »

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: joga - techiczne wskazówki
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 13, 2012, 15:49:31 »
Ineslik, pociągnij temat oddychania sądzę że to jest niedoceniany temat.
Pojemność przeżyciowa-właściwe oddychanie.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 17, 2012, 22:27:15 »
Tematyka mięśni oddechowych jest super nośna . Wszelkie nieprawidłowości ruchowe powinniśmy rozszyfrowywać kolejności od czynności najczęściej wykonywanych . Oddychania nic nie przebije.

Wkrótce ciąg dalszy, dziś zaledwie małe uzupełnienie.

Ćwiczenia z poprzedniego postu wykonujemy w taki sposób, że ręce są ułożone w neutralnej pozycji, czyli dłonie patrzą do przodu, nie w kierunku ud. Nie jest to takie oczywiste - większość z nas kuli ramiona i dłonie patrzą się na uda. To źle - ale nic na siłę.

Mięśnie serratus należy naprawdę poczuć - one są przylepione do żeber, są tam na pewno, ich ruch są konkretnie wyczuwalne.

Ćwiczenie można wykonywać na leżąco - dla początkujących nawet lepiej. Pamiętajmy o rozluźnieniu nóg i pupy.

W ćwiczeniu warto uaktywnić mięśnie twarzy . Chodzi o to , że wszelkie nieprawidłowości w kręgosłupie chodzą trójkami. Przesunięcie w szyjnym plus piersiowym plus krzyżowym (reakcja obronna dla zapewnienia stabilności). Ćwiczenie oddechowe odblokowuje rejon piersiowy. Jeśli włączymy mięśnie buzi i rozluźnimy dolne partie ciała - jest szansa na sukces.

Mięśnie twarzy łączymy z ćwiczeniem w następujący sposób.
W momencie, kiedy rozpychamy ramiona, pomagamy sobie uszami (ten sam ruch na boki)  ,czołem (pięknie symetrycznie rozprasowujemy na boki) i uśmiechem - jakby kąciki ust miały nam w tym rozpychaniu pomagać

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 01, 2012, 15:49:09 »

Jutro zaczynam nastepny kurs Jogi.
Chodze na te kursy dwa razy do roku, wiosna i jesienia od 2006 roku.
Powiem, ze za kazdym razem "z utesknieniem" oczekuje rozpoczecia.
Kurs ma osiem spotkan. To sa najpiekniejsze godziny relaksu ...
Cwiczenia jogi laczone sa z "wlasciwym" oddychaniem, i w taki sposob tworza
niepowtazalna calosc, ktora doprowadza czlowieka do wewnetrznej harmonii.
Uwielbiam joge,  :D
Podobnie dzialaja -  Tai chi i cwiczenia Falun Dafa.
Warto sie tym zainteresowac i sprobowac ...

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
o skrzyżowaniu górnym i dolnym
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 23, 2012, 11:53:47 »
No to na 100% jestem pewny, że w moim przypadku, objawy w  skrzyżowaniu górnym i dolnym są od komputera!!!!
Przez ostatnie dwa tygodnie byłem zmuszony do odpoczynku, czasu dużo- to siedziałem przy komputerze, zmieniałem pozycję,sterowanie myszką przestawiłem na lewą rękę a kręgosłup , obręcz barkowa mnie napierdzielała strasznie.
 Wczoraj nareszcie żwawszy bieg od dziś cała reszta zabawy...chyba jestem uzależniony od ruchu  ;D .

Pozdrawiam.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 19, 2017, 11:29:50 »
Śmiech to zdrowie  ;D
No to pośmiejmy się z panią Halinką:
https://www.youtube.com/watch?v=51nd82aDf0k