Autor Wątek: Syrop ziołowy  (Przeczytany 44650 razy)

Agnieszka*

• Gość
Odp: Syrop ziołowy
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 24, 2012, 08:26:19 »
Zbieram świeże pędy sosnowe i zasypuję cukrem,po jakimś czasie zlewam syrop.
Alkoholem zalewam to co zostało i pycha wódeczka wychodzi;)

Syrop z kwiatów mlecza:
250sztuk kwiatków
1l wody
kwasek cytrynowy
Kwiaty gotować 15 minut,potem odcedzić,do wody wsypać cukier i gotować powoli do zgęstnienia,dodać kwasek.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 24, 2012, 08:56:21 »
Jeszcze jedno pytanie.
Ostatnio czytałem opis syropu Echinasal, gdzie ekstrakt określony jest jako 1:4,4
I tu moje pytanie, która liczba odpowiada za ekstrahent, a która za surowiec?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 24, 2012, 12:17:26 »
W 99% przypadków ta większa oznacza ekstrahent. Nie zdarza się, by było mniej rozpuszczalnika niż surowca, bo składniki mają także ograniczoną rozpuszczalność.

Pozdrawiam
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 24, 2012, 13:19:27 »
Hmm
Czyli ostatnio zrobiłem mocne "bydle" :)
Szklanka ziół, na szklankę wody i szklankę cukru. Patrząc przez zmianę konsystencji cukru po przemieszaniu z wodą wyszło mi gdzieś ≈ 1:1,5

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 24, 2012, 15:01:49 »
Zawsze można dodać taki sam ekstrahent do całej mieszaniny i poczekac nieco dłuzej :)
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Carlina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 26, 2012, 19:54:16 »
Produkuję mój pierwszy syrop i mam wątpliwości... Dlatego proszę was o radę. Syrop ma być dla małych dzieci. Robię go z pączków sosny w proporcjach 1:1:1 - zastanawiam się, czy nie powinnam go choć chwilę zagotować, jak pisała wcześniej Basia (pożałowałam wit. C i innych dobrodziejstw, ale może właśnie więcej przedostało by się do syropu?). Nie mam też pojęcia po jakim czasie syrop należy odcedzić, ani jak i gdzie go przechowywać  ::)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 27, 2012, 10:03:31 »
Witaminę C możesz zawsze dodać później. Nie jest to mocno ważne, jak będziesz robić, na pewno wyjdzie dobrze. Jeśli będziesz gotować surowiec, to po zagotowaniu do fusów dodaj miód i spirytus kiedy już wszystko ostygnie. Jak wszystko postoi 3-4 tygodnie, to powinno być gotowe do użytku.
Nie musisz odciskać wszystkiego od razu.

Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 27, 2012, 14:00:17 »
Jak poszedłem do apteki po węgiel w tabletkach, nurofen dla dzieci i acerolę + (wit. C z bajerami, całkiem dobre) i wydałem 70 zł to stwierdziłem, że koniec z tym - trzeba zrobić syrop z kory wierzbowej. Trzeba tak ustalić proporcję woda-surowiec, aby dawki dla małych dzieci wynosiły łyżeczkę lub nawet mniej.
Węgiel leczniczy mamy tańszy w proszku. Witaminę C - mamy także w proszku, farmaceutyczną, lewoskrętną oczywiście.
Ale akurat byliśmy w Szczecinie i zaszła nagła potrzeba.
Może zrobię syrop z kory wierzby i korzenia jeżówki? To wydaje się niezłe.
Różnice, głupcze!

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 27, 2012, 14:44:46 »
Jako że biorę sporo wit.C (naturalna Soolgara, droga dość) jestem zainteresowana wszelkimi info o tej witamince. Co to jest ta "sproszkowana, farmaceutyczna wit. C", i jaka jest jej cena?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 27, 2012, 15:29:02 »
Syntetyk sprzedawany na kilogramy, czasem używam. Wychodzę z założenia, że określony związek działa w określony sposób niezależnie od tego, czy go zsytntetyzowano, czy też w jakiś zmyślny sposób wyekstrachowano np. z rokitnika.
Różnice, głupcze!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 27, 2012, 16:18:48 »
Co to jest ta "sproszkowana, farmaceutyczna wit. C", i jaka jest jej cena?

Na przykład na Allegro:
http://allegro.pl/witamina-c-kwas-askorbinowy-1kg-spozywcza-i2890446051.html

Często bywa nawet taniej

Ostatnio w Międzyborowie tłumaczono nam, dlaczego witamina C naturalna jest bardziej przyswajalna. Tak jest dlatego, że występuje w związkach z glukozą i dzięki glukozie ma łatwiejsze przejście przez jelita.
Pewnie wychodzi na to, że czysty kwas askorbinowy jednak nie istnieje samodzielnie w przyrodzie, ale ja się tego nie dopytałam wtedy, kiedy był czas, a teraz jest nieco za późno...

Pozdrowienia :-)

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 27, 2012, 17:50:50 »
Dzięki :) Czytałam, ze syntetyczne wit. są wręcz szkodliwe-niestety nie pamiętam czy dotyczy to wszystkich witamin.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 27, 2012, 21:58:06 »
Wit. C w "naturze", w owocu np., jest, z tego co pamiętam, mocno nietrwała. O ile jakaś firma faktycznie ją "wydobywa" - to chyba jednak stara się zachować jakiś kompleks związków?...
Ja dawkuję sobie niekiedy łyżeczkę tego proszku do mocnego naparu z fiołka, zdaje się dobrze działać. Podobnie ludzie sobie chwalili działanie niektórych tzw. multiwitamin, inne uważając za nieprzyjemne w skutkach, niejako 'szkodliwe'. Żona np. nigdy nie miała dobrego zdania o falvicie, źle się po nim czuła. Ale są i dobre piguły. Nie można wychodzić z założenia, że każdy syntetyk musi nam szkodzić, bo od tego naprawdę oszalejemy ;)
Różnice, głupcze!

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 27, 2012, 22:18:25 »
dzisiaj czytałam że złoty wąs zawiera dużo wit. C niestety nie dotarłam do inf. ile dokładnie.

Też szukam naturalnego źródła tej witaminy najlepiej na wyciągnięcie ręki  :D np. w stronę doniczki na parapecie.

Na razie mam tam szczypiorek, żyworódkę, aloes i złoty wąs.
Niestety nie udaje mi sie natka pietruszki w zimie  :(
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 28, 2012, 07:50:45 »
Niestety nie udaje mi się natka pietruszki w zimie

Próbowałaś może pozyskać ją umieszczając na wierzchu ziemi w doniczce odciętą górną końcówkę korzenia pietruszki ?
Proste a zazwyczaj skuteczne. kilka takich końcówek, które normalnie lecą do odpadków.
Poukładane obok siebie w doniczce dają całkiem wydajną "grządkę".
« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2012, 07:52:19 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei