Autor Wątek: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół  (Przeczytany 14054 razy)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10819
Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« dnia: Grudzień 03, 2011, 23:34:40 »
Jak wiadomo, garnki i kubki po wielokrotnym parzeniu ziół czernieją.
Czy macie na umycie takiego garnka jakiś sposób inny, niż pumeks, sól i praca mechaniczna?

Pozdrowienia :-)

Offline Alchemik

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 839
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 04, 2011, 08:40:12 »
Można spróbować papki z piasku, sody oczyszczonej, odrobiny rozcieńczonego octu i kapki mydła.
Dla niektórych, co lubią - mleczko Cif.
Ja zostawiam tą czerń - widać, że kubek jest w użyciu :P

Pozdrawiam
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline `

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1051
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 04, 2011, 19:17:34 »
Ostatnio przypaliłem garnek. Nastawiłem ziólka, zagotowały sie, no to ustawiłem gaz na pyrkanie ziółek....i cholera coś mnie oderwało od gara. Woda wyparowała a ziółka przywarły do dna. Szorowanie,mechaniczne, usunęło połowę spalenizny resztę wytrawiłem kostką co się wkłada do zmywarki.Nalałem wody do pełna,zagotowałem i wrzuciłem tabletkę zmywarkową ,zostawiłem na kilka godzin, chemia wyżarła to co zostało po przypaleniu.
Garnek, na zewnątrz, wypolerowałem pastą do polerowania lakieru samochodowego. Potem gar do zmywarki i jest czysty.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2011, 19:19:57 wysłana przez aqarel »

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 919
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2011, 19:32:14 »

Jesli mi sie zdazy przypalic garnek, w miare mozliwosci oczyszczam mechanicznie,
nastepnie wlewam troche wody i wsypuje 3-4 garscie soli.
Zostawiam na noc. Z latwoscia mozna garnek wyczyscic.

Offline stopi

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 188
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2011, 22:50:58 »
Cytuj
Nalałem wody do pełna,zagotowałem i wrzuciłem tabletkę zmywarkową ,zostawiłem na kilka godzin, chemia wyżarła to co zostało po przypaleniu.

Tabletki do zmywarki dają radę. Oczywiście woda musi być ciepła :)

Offline witek99

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 63
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2011, 05:39:51 »
Polecam kawasek cytrynowy, szczególnie do kubków i czajnika

Offline marzenia3

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 2
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2012, 19:38:17 »
Polecam roztwór z sody, kwasek cytrynowy albo sól

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2637
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 25, 2013, 08:19:42 »
"Sczerniałość kubka" schodzi bardzo łatwo, gdy kubek postoi z wrzątkiem i następnie, po opróżnieniu, zostanie mechanicznie potraktowany np. miękkim druciakiem. Schodzi jak z psa i bez wysiłku.
Akurat w kubkach mi to nie przeszkadza - traktuję to jak rodzaj patyny.
W garach gorzej, bo w tym samym garze co zioła na kąpiel gotuję potem rosół i ten tłuszcz wchodzi w osad od ziół i się robi "melanż" że ja dziękuję - więc ten osad odkuwam, po prostu mechanicznie, nic strasznego ;)
Różnice, głupcze!

Offline felix znaczy szczęśliwy

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 110
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2013, 12:25:09 »
Kiedy byłem mały i wchodziłem na stojąco pod szafę :) , babcia mi mówiła, ze najlepszym środkiem czyszcącym jest naturalny popiół. I faktycznie, wszystkie zabrudzenia schodziły lepiej niż po płynach.

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 919
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 12, 2013, 17:55:17 »
Basia:
Jak wiadomo, garnki i kubki po wielokrotnym parzeniu ziół czernieją.
Czy macie na umycie takiego garnka jakiś sposób inny, niż pumeks, sól i praca mechaniczna?

Przyszlo mi na mysl jeszcze jedno ...
Latem podczas spacerow moja wnusia zbierala kamyczki,
ale podobaly jej sie tylko bardzo malutkie i plaskie...
Mam te kamyki - dostalam od wnusi -   :D ;)
Mam wysoka szklanke w ktorej czesto parze ziola - herbatki.
Takze bardzo sciemniala, gdyz nie za kazdaym razem "do konca" ja wymylam,
gdyz dlon nie chciala wejsc ...
Wrzucilam te kamyki, dodalam sody i troche wody.
Potrzasajac kamykami wszystkie brunatnosci idealnie wyczyscilam.
Mysle, ze w taki sam sposob mozna zastosoac ziarnka ryzu.


Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2637
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 14, 2013, 15:39:23 »
To sposób na wyczyszczenie poidła dla świnek morskich (słodkie bydlątka i nie aż tak głupie - sądzę, że niemal dorównują okoniom ;)
Sól lub cukier i trochę wody - i dobrze potrzepać.
Jakby nawet po takim czyszczeniu chętniej wodę piły.
A poidło zarasta glonami oczywiście ;)
Różnice, głupcze!

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 25, 2013, 11:37:49 »
ogólnie to używałem wybielacza :D, potem umyć i po sprawie

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2637
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 25, 2013, 12:31:30 »
Ostatnio żona odkryła, że wybielające właściwości korzenia lukrecji (odwar) ujawniają się nie tylko na skórze, ale i na białoemaliowanym wnętrzu wanny. Brzmi niby jak bajka, ale ona nie jest jakąś panią od czary-mary - z temperamentu raczej matematyk, z zawodu artystka - więc raczej pilnie obserwuje, niż sobie coś dopowiada. Zmiana musiała jej się rzucić w oczy. Kąpiel z wyciągiem z lukrecji to bardzo poważna broń w poważnych stanach atopowych, stąd niekiedy ją stosujemy - ale wcześniej tego efektu nie zauważyliśmy.
Nie chodzi o osad, tylko o zżółkniętą czy zszarzałą emalię. Aż porobię jakieś testy na próbkach żeby się upewnić, czy to możliwe ;)
Różnice, głupcze!

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 16, 2014, 08:11:55 »
w sumie proszek do pieczenia i soda oczyszczona to ten sam związek chemiczny, wodorowęglan sodu o ile dobrze pamietam

Offline Papucha

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 9
Odp: Sczerniałe garnki po zaparzaniu ziół
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 24, 2014, 21:07:20 »
U mnie się sprawdza gorący ocet. Nawet nie trzeba mocno szorować, wystarczy delikatnie przetrzeć jakąś szorstką gąbką, a gdy nie chce wszystko zejść to odstawiam na chwilę i później przecieram jeszcze raz, aż do skutku. Gorzej jest z imbryczkami gdzie lejek jest wąski i mało dostępny :/