Warto skorzystać z polskiej książki pt. "Astrologia Medyczna" Krystyna Konaszewska-Rymarkiewicz, wydanej przez wyd. Studio Astropsychologii. Właściwie jest to 8 tom z cyklu "Astrologia" tej autorki. Wersja papierowa.
Książka ta jest napisana w bardzo przejrzysty sposób i ma niezły poziom wiedzy. Dla osoby początkującej jest to bardzo dobra książka, a dla średnio zaawansowanej dobra.
Jest w niej kilka drobnych detali, z którymi nie do końca się zgadzam (z własnego doświadczenia). Jeden z nich to twierdzenie autorki w temacie tzw. "sygnifikatorów zdrowia" (str. 134 w starszym wydaniu). Według mnie za zdrowie właściciela horoskopu odpowiadają wszystkie planety i domy w horoskopie, a nie tylko te wymienione przez autorkę w tym miejscu (nazywa je "czynnikami hylegialnymi"). To że są silniej "akcentowane" nie oznacza, że pozostałe nie mają żadnego wpływu. Wpływają, tylko trochę słabiej.
Warto mimo wszystko przeczytać jakąś sensowną i zwięzłą książkę w ogóle o podstawach astrologii ogólnej, aby znać podstawowe pojęcia z astrologii i przede wszystkim sposób obliczania (ręcznie bez komputera) horoskopu (np. "Zarys astrologii urodzeniowej" Alexander von Pronay, albo "Interpretacja horoskopu - podstawy" Krystyna Konaszewska-Rymarkiewicz). I znów papierowe

.
Na stronie Astro.com jest dział Astro-Databank. Jest to baza horoskopów znanych ludzi. Przy dacie urodzenia jest podany poziom wiarygodności żródła czasu urodzenia. Najlepiej wybierać ten z oznaczeniem AA, ewentualnie A. Można na nich poćwiczyć swoje umiejętności.
Na stronie Astro-Seek.com istnieje dział: Free astrology brith chart calculator horoscopes. Można tutaj wyliczyć horoskop wstawiając dane w okienka.
Ze strony Astrologia.pl można pobrać darmowy polski program astrologiczny (wersja Trial) "Urania". Można poszukać też innego anglojęzycznego (np. "Astrolog"). Dodam jeszcze, że najpewniejszym z systemów domów horoskopowych jest system Placidusa (ewentualnie Polich-Page).
No i nie byłbym sobą, gdybym nie powiedział, że na wszelki wypadek posiadam papierowe wydanie efemeryd ("Efemerydy planet 1950-2050 wyd. Studio Astropsychologii) oraz tablic domów ("Astrologiczne tablice domów" tego samego wydawcy). Ręcznie jest dużo wolniej niż komputerem, ale za to nie straszny mi brak chipów,prądu lub sprawnego komputera.

Trochę wiedzy z astrologii ogólnej można zaczerpnąć z takich portali jak Astro.com i Astro-wiki. Nie podaję linków do stron związanych z astrologią medyczną, ponieważ bardzo wiele z nich podaje najprostsze rzeczy (przyporządkowanie organów i części ciała, cechy oddziaływania danych planet) w miarę poprawnie, a potem następuje nierzadko (pewnie nie na każdej stronie) kilka błędnych stwierdzeń i opisów. Trudno mi ocenić i szukać strony, która jest w 100% prawidłowa. Z kolei sam nie mam w pamięci, jakichś dobrych stron omawiających podstawy astrologii (nie tylko medycznej), nie dlatego, że wcale takich stron nie ma, ale dlatego, że nie miałem potrzeby ich pamiętać. Nie czułem sensu powtarzać czytania prawie tego samego, jeśli miałem to już opanowane z wymienionej na początku książki.
Domyślam się, że czytałeś o znaczeniu położenia tylko samego Słońca w znaku zodiaku. To stanowczo za mało. Problemy zdrowotne pokazują przede wszystkim wzajemnie "uszkadzające" się (szkodliwymi aspektami, takimi jak np. kwadratury, opozycje, czasami koniunkcje) planety w znakach (a nawet dekanatach tych znaków). Dopiero wtedy połączenie cech "natury" biorących w tym udział planet i znaków pozwalają coś powiedzieć bliżej.
Pozdrawiam

.