General Category > Gospodarstwo domowe
Rady i Porady - wszystko co moze nam byc pomocne... :)
Ingwer:
Słysząc wołanie o pomoc -
pomagamy... wołać.
Radomir Dobke
Mysle, ze ten watek przyda sie po trosze kazdemu z Nas... ;D
Ingwer:
Skorupki orzechow z azjatyckiego drzewa orzechowca pioracego ( Sapindus )
O orzeszkach pioracych juz pisalam...
dodam jeszcze, ze pranie przy ich pomocy, nie zzera nadruku z czarnych koszulek, ;)
Jedynym warunkiem jest miekka woda do prania.
Wymoczone w wodzie doskonale radza sobie z inwazją mszyc w ogrodzie. ;)
Nie podrazniaja skory, dlatego wazne sa dla alergikow i ludzi, ktorzy maja rozne problemy skórne.
Ingwer:
Czasem trudno jest domyc jakas butelke wewnatrz, sloiczek, czy kubeczek z " wzartymi " plamami...
Z wlasnego doswiadczenia moge napisac, co sama z takimi problemikami robie.
Do butelki, sloika - wsypuje ryz, odrobine sody, wody, octu.
Mocno wstrzasam naczyniem. Na wszelkie kierunki.
Mozna tak pozostawic na troche, wstrzasanie powtarzac do skutku, czyli do wyczyszczenia naczynia.
Natomiast, jesli nalot "uparty" jest - mam garstke malutkich kamyczkow, zwyklych, polnych...
Robie to samo co z ryzem. ;D
Jesli nalot osiadzie w garnku ze stali nierdzewnej, najprostrzym sposobem jest
zagotowanie wody z jakimkolwiek kwasem - ocet, z kapusty kiszonej, z ogorkow kiszonych...
Eventualnie - wyczyszczenie pasta - ale to juz chemia. :)
Ingwer:
W podobny sposob bedzie dzialal wsypany do naczyn piasek, polamane skorupki jajek.
Doskonale spisuje sie ciepla woda z octem i garscia soli, pozostawione na kilka godzin w naczyniu.
To - mysle - powinno oczyscic takze osad w filizankach po parzeniu ziolek.
Cz wiecie jak mozna uratowac "marniejaca" roslinke doniczkowa?
Wystarczy do ziemi w doniczce z ta roslinka wlac, zakopac bialko z 1 jajka.
Warto wiedziec, warto czasem sprobowac... :)
Chcac zaoszczedzic na ogrzewaniu, miec cieplej w domu, proponuje zastosowac stary sposob :
Pod dywan, wykladzine, chodnik, podlozyc szary papier, gazete, ( byle nie z kolorowych drukow ).
Pielegnacja linoleum wymaga - prawie zawsze - kupna odpowiedniego srodka pielegnujacego.
(najczesciej chemicznego)...
Pastowanie tego typu podlog powoduje ciemnienie tworzywa i pozostawia smugi.
Sprobojmy innego sposobu - przetrzec tworzywo wilgotna szmatka nasaczona nafta... :)
Bardzo czesto uzywamy plastikowych wieszaczkow przyssawkowych na kafelkach,
czy to w kuchni, czy w lazience.
Niestety - czesto nam "odpadaja, odskakuja".
Jesli natomiast gumke posmarujemy bialkiem z jajka,
mozemy taki wieszaczek przyssac nawet do scianki szafki, nie tylko do kafelkow... :)
Ingwer:
Zblizaja sie Swieta...
Jesli sa dla Was wazne - jakosc i smakowitosc potraw - warto przeczytac i ev. stosowac...
Chcialabym przekazac pewne dosc istotne wskazowki, z ktorych mozna skozystac, - albo tez nie...
Wszelkiego rodzaju pieczone miesa, ktore chetnie przygotowywujemy na okres swiateczny -
nie wskazane jest odgrzewac przy pomocy tluszczu ! Powtorne smazenie miesa jest niezdrowe i niesmaczne.
Oczywiscie, mozna to zrobic w mikroweli, lecz w ten sposob niszczymy smakowe i prozdrowotne walory miesa (potraw).
Czyli -
odgrzewamy na parze: mieso, niezaleznie jakie by to nie bylo, pozostawione w naczyniu w ktorym bylo podawane, wraz z sosem, tluszczem, przykryc (najlepiej namoczona gliniana pokrywa) postawic na garnku z gotujaca sie woda.
Przy panierowanym kotlecie, dobrze jest podlozyc wiorki swiezego maselka, do mies z sosami, dodac troszke wody.
W miedzy czasie nalezy przynajmniej raz podniesc pokrywke i przewrocic miesa.
w folii: wiadomo - wraz z (przeznaczonym do wysokich temperatur) woreczkiem, wkladamy do goracego piekarnika,
lub do goracej wody. Do wnetrza woreczka, takze odrobinka maselka, lub troszke wody.
Wieksze kawalki miesa "oczyszczamy" z sosu, tluszczu, kladziemy pod przykryciem,
na duzym sicie, nad gotujaca sie woda.
Odgrzewanie zup tradycyjnym sposobem, - bezposrednio na plycie kuchenki,
prowadzi takze do utraty walorow smakowych i zdrowotnych.
Ogrzewanie metoda " au bain mare " - czyli w kapieli wodnej, przywraca potrawom pierwotny smaczek swiezosci.
Tak przygrzane potrawy plynne, beda w dalszym ciagu cieszyc nasze podniebienia.
Piekac ciasta, wazne jest, aby wszystkie skladniki posiadaly jednakowa temperature, jajka, mleko, tluszcz, nalezy duzo wczesniej wyjac z lodowki. Przygotowanie produktow sypkich, suszonych owocow, takze jest wazne.Wszystko powinno miec temperature pokojowa - rowna dla kazdego produktu.
Robiac ciasta nalesnikowe, wazne jest po polaczeniu wszystkich skladnikow, pozostawienie gotowego ciasta na ok. pol godziny, pod przykryciem, w spokoju.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej