Autor Wątek: Brukiew  (Przeczytany 1449 razy)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Brukiew
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 26, 2024, 01:07:20 »
Imbir ma znacznie lepszy „pi-ar”, niż brukiew.
Groszek w strączkach widywałam czasem na targowisku.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 02, 2025, 11:01:30 »
Brukiew w Polsce jest kojarzona jako jedzenie dla więźniów obozów koncentracyjnych, więc ma bardzo złe konotacje.
- Niby przez kogo jest tak kojarzona? Pokolenie, które mogło ją w ten sposób kojarzyć już niemal wymarło. Za to tak jak pisałam wcześniej, mnóstwo Polaków miało okazję posmakować brukwi w krajach, w których jest bardzo popularna, a do których wyjeżdżali pracować.

No właśnie trwałość takich stereotypów w kulturze jest dużo większa, niż długość życia ludzkiego XD
Socjologowie, badając i nanosząc na mapy różne dane (np. wyniki wyborów i referendów, dane z ankiet itp.), dostrzegają na tych mapach nie tylko granice dawnych zaborów, ale nawet GRANICĘ ZASIĘGU PIECÓW DYMARKOWYCH. Jak myślisz - czy ta granica jest widoczna dlatego, że jeszcze żyją ludzie, którzy te piece obsługiwali? Oj chyba nie :D
Możesz nie mieć wiedzy kulturoznawczej i socjologicznej, ale przynajmniej przyjmij do wiadomości, że ona istnieje i coś o świecie nam mówi.
Po wojnie nikt nie mógł patrzeć na brukiew i ten stan "odwrotu od brukwi" stał się stanem trwałym. I może takim pozostać pomimo upływu kolejnych 3 pokoleń.
Dziś większość ludzi w PL po prostu nie myśli o tym, że chętnie spróbowaliby brukwi. Co więcej, warzywo to nadal jest obecne w kulturze właśnie jako synonim żywienia w czasach biedy (być może tylko w świadomości 5% ludzi oczytanych, pamiętających wspomnienia dziadków itp. - ale te 5% też oddziałuje). Ludzie mimo wszystko pamiętają, co znaczy określenie "brukwią żyłem" w odniesieniu do czasów wojennych.
Być może brukiew w jakiś sposób na polskie stoły wróci, być może właśnie za sprawą tych Polaków, którzy wracają z wysp - ale może też nie wróci.
Różnice, głupcze!

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 06, 2025, 00:21:59 »
Jest jeszcze jedna sprawa utrwalająca niechęć do brukwi.  Chodzi o lektury szkolne obowiązkowe - jest tam literatura obozowa oraz opisująca nędzę chłopów. Brukiew w nich występuje i nie jest opisywana jako rarytas. Kto więc z własnej woli będzie jadł paszę dla świń?

Jakbyś mieszkała blisko i załatwiłabyś mi dobre nasiona, to wysiałabym je na polu dla Ciebie. Nie masz nikogo w pobliżu, kto by Ci uprawiał upragnioną brukiew?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 06, 2025, 00:33:21 »
Jest jeszcze jedna sprawa utrwalająca niechęć do brukwi.  Chodzi o lektury szkolne obowiązkowe - jest tam literatura obozowa oraz opisująca nędzę chłopów. Brukiew w nich występuje i nie jest opisywana jako rarytas
Nie sądzę, aby wiele osób pamiętało taki szczegół z lektur. Ja nic takiego sobie nie przypominam. Ogólnie jako dziecko o brukwi słyszałam i zawsze byłam jej ciekawa.

Jakbyś mieszkała blisko i załatwiłabyś mi dobre nasiona, to wysiałabym je na polu dla Ciebie. Nie masz nikogo w pobliżu, kto by Ci uprawiał upragnioną brukiew?
W moim regionie ziemia i powietrze są tak skażone, że raczej nie byłoby zdrowo uprawiać tu cokolwiek.

Być może też jest z tą brukwią taki problem, że niewłaściwe odmiany lub niewłaściwa uprawa powoduje, że to warzywo może też być bardzo niesmaczne i z tego powodu niektórzy mogli się zrazić

Offline lukanka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 10, 2025, 17:12:11 »
 Pare lat temu uczestniczyłam w konkursie na najlepszą potrawę z gęsi i postanowiłam ugotowac zupę warzywną z brukwią na mięsie gęsim. Na szczęście jedna z moich uczennic miała w ogrodzie brukiew. Zupa zajęła I miejsce każdy z jurorów wołał o dokładkę. Według mnie  brukiew jest smaczna,  przypomina kalarepę, należy do roślin kapustnych. Wydaje mi się, że jest po prostu rośliną u nas zapomnianą i trzebaby to zmienić.