Autor Wątek: niedobór cholesterolu  (Przeczytany 12035 razy)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: niedobór cholesterolu
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 21, 2015, 09:30:15 »
Zajrzałem do kapownika z recepturami więc - 0,64 kg świeżych owoców głogu jednoszyjkowego  zalałem 1,64 l alkoholu 50%  dodałem 64g suszonych śliwek i macerowałem 4 tygodnie . Zlałem , rozcieńczyłem do 40% wodą z miodem i przefiltrowałem . Po wypiciu 0,5l zauważyłem że wytrąciły się osady więc przefiltrowałem ponownie . To co zostało wygląda tak :
http://zapodaj.net/82e90c6a1d662.jpg.html

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 21, 2015, 10:54:14 »
hyba dobre musi być, bo jak patrzę na te fotkę to widzę jak ta butelka się uśmiecha  :D, też to widzicie?........na lustrze cieczy jest  :)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 21, 2015, 11:01:00 »
Przyznam, że mnie pierwsze wrażenie po obejrzeniu zdjęcia wywołało odruch ślinotoku ;)
Jednak dostrzeganie tego co ukryte dla oczu  (zwyczajnych ) to już prawdziwy mistycyzm :)
Faktycznie uśmiech od ucha do ucha :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 23, 2015, 13:30:31 »
W przypadku owoców suszonych, rozgnieść je, czy można zalać bezposrednio?

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 23, 2015, 14:06:51 »
Lepiej rozgnieść będzie mocniejszy napar.

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 15, 2015, 11:37:11 »
Zbadano mi krew - patrzę  a cholesterol  mi spada  to choroba czy tylko starość ?     2012r                                                 2015 styczeń         2015 maj
cholesterol całkowity  : 219 mg/dl               139                215
cholesterol HDL         :   39,1 mg/dl              23,7               42,5
trójglicerydy             :  184,1 mg/dl            133,3             171,4
                LDL         :  143,08 mg/dl           88,64            138,22

No i wszystko wróciło do stanu początkowego i serducho się uspokoiło i pół litra nalewki zostało ale czy to wina nalewki czy zakochana laborantka ? ???

Offline Moniszka150

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 16, 2015, 18:14:51 »
Z tym niskim cholesterolem to jest ciekawa sprawa. Różne badania pokazują, że ludzie z obniżonym poziomem cholesterolu łatwiej chorują na depresję i różne choroby nerwowe/umysłowe. W końcu mózg to kawał tłuszczu... :)

Od dziecka (nie wiem, czy od urodzenia) mam zaniżony cholesterol, ten dobry i zły, każdy. Nie ma siły, nie wzrasta, tłuszcze mogę spożywać w dużych ilościach. Problemu ze stawami nie mam, mam za to bardzo elastyczne ścięgna, więc mogłabym (mogłabym była, bo już za późno) ćwiczyć wszelkie formy gimnastyki, gdyby ktoś mi tę drogę wskazał. Ale nie wskazał, może i dobrze.
Depresję mam, a jakże. I niskie ciśnienie.

W związku z tym mam do Was pytanie. Jak dotąd nikt nie był w stanie udzielić mi odpowiedzi. W zasadzie mam dwa pytania:

1. Czy mam jakoś podnosić poziom cholesterolu czy uznać, że ten zaniżony, jest moją własną normą?

2. Jakie zioła mogę stosować? Muszę uważać z tymi obniżającymi poziom cholesterolu i obniżającymi ciśnienie? Za duży wybór ziół mi chyba nie pozostaje...

Pozdrawiam, Monka

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 01, 2023, 17:23:16 »
Jak ten czas leci - ledwo znalazłem  wątek a piszę gdyż zbadano mi krew bo coś mi zaczęło kołatać w piersi po kuracji nalewką na bulwy pochrzynu kaukaskiego ( dla udrożnienia naczyń wieńcowych i szumy uszne )  i w kwietniu zarejestrowałem się znów do kardiologa  ( wizyta w sierpniu ) . Wyszły mi wysokie stany cholesterolu a  że została mi jeszcze nalewka z głogu rozpocząłem kurację  niestety nalewki było mało więc kupiłem suszony kwiat głogu i od kwietnie zużyłem 250g po łyżce dziennie no i właśnie mam wyniki -
cholesterol całkowity - było 247   jest 121
                   HDL      -          25           22
           nie HDL         -        222            99
                   LDL       -        175           71,2
trójglicerydy              -        236          139
Ciekaw jestem co powie lekarz rodzinny bo mu mówiłem ze cholesterol to nie problem i się nim sam zajmę .

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 01, 2023, 18:31:20 »
Wacek, a nie masz problemów z pamięcią po tej nalewce?

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 02, 2023, 06:44:11 »
Wacek, a nie masz problemów z pamięcią po tej nalewce?
Problemy z pamięcią mam ze starości, bo już kilkanaście lat jestem na emeryturze a w opisie działania jest że poprawia pamięć i wzrok . Przygotowałem kolejną porcję nalewki ale zacznę zażywać po wizycie u kardiologa .

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 08, 2023, 07:48:12 »
Mam pytanka -  jak zwiększyć ilość dobrego cholesterolu HDL  bo 22 to mało , jak utrzymać właściwy poziom cholesterolu bo poprzednio po skończonej kuracji nalewką w ciągu 4 miesięcy powrócił do wysokiego stanu ?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 08, 2023, 08:54:17 »
Mam pytanka -  jak zwiększyć ilość dobrego cholesterolu HDL  bo 22 to mało , jak utrzymać właściwy poziom cholesterolu bo poprzednio po skończonej kuracji nalewką w ciągu 4 miesięcy powrócił do wysokiego stanu ?

Ty nie miałeś wysokiego cholesterolu - te normy to ściema, żeby dobrze się sprzedawały statyny. Twój organizm wie co robi, jeżeli dąży do utrzymania takiego poziomu cholesterolu. Poczytaj:
https://ziolomed.pl/blog/leczenie-alternatywne-i-fitoterapia/nie-bojmy-sie-cholesterolu-to-nie-jest-przyczyna-miazdzycy-czy-zawalu-serca
Przyczyną miażdżycy jest wysoki poziom homocysteiny wywołujący w naczyniach krwionośnych stany zapalne, a na nich pojawiają się zwapnienia - dopiero na nich osadza się trochę cholesterolu.
Przeciwdziałanie to nie jest obniżanie cholesterolu, tylko obniżanie poziomu homocysteiny.
Gdzieś wyczytałem, że "wysoki cholesterol u ludzi w wieku podeszłym to dobry prognostyk na dalsze długie lata życia"

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 08, 2023, 11:39:40 »
Ale głogu jesienią nazbieram i zrobię nalewkę  żeby lekarz domowy nie faszerował mnie tabletkami które nie wiem czemu dają mi w aptece darmo . 8)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 08, 2023, 13:53:58 »
Przy okazji się zapytam - jak już sobie ten cholesterol obniżyłeś (po swojemu) do 120 - były u Ciebie jakieś objawy za małej produkcji energii w organizmie?. Pytam, bo statyny blokują produkcje Q10 w organizmie, a ta jest konieczna do produkcji energii - w wyniku człowiek się robi słaby jak g (tak miała moja znajoma - nie była w stanie wejść na pierwszy szczebel drabiny).

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 08, 2023, 17:01:37 »
Przy okazji się zapytam - jak już sobie ten cholesterol obniżyłeś (po swojemu) do 120 - były u Ciebie jakieś objawy za małej produkcji energii w organizmie?
Akurat kończę karczować 2 krzaki starej winorośli a to sporo kopania - ale już wykarczowane, zostało tylko zasypać dół i nawieźć kompostu pod przyszłe warzywa - może faktycznie robiłem dłuższe odpoczynki ale myślałem że to normalne zmęczenie .Jutro jak będę ganiał z taczką od kompostownika do grządki to się zastanowię .  :)