"...Czy to nie niesamowite, że nasz język może nam powiedzieć, czy cierpimy na niedobór witaminy D, czy nie? Ale ten niedobór witamin, na który wskazuje nasz język, jest często przez nas lekceważony i pozostaje niezdiagnozowany przez lata i dłużej. Wtedy zaczyna się prawdziwy problem. Więc jeśli ktoś ma którykolwiek z objawów, zaleca się jak najszybszą wizytę u lekarza.
Odkąd pandemia covid-19 położyła się cieniem na życiu ludzkości i odbiła się na wolnej woli ludzi. Ludzie byli bardzo ostrożni w regularnym przyjmowaniu witamin w celu zwalczania choroby lub infekcji. Te witaminy to odpowiednio witamina C i witamina D, witamina C jest składnikiem odżywczym, który pomaga budować odporność, a witamina D jest witaminą słoneczną, której organizm potrzebuje, aby dobrze funkcjonować.
Witamina D jest również przyczyną mocnych kości i pomaga zapobiegać niektórym innym rodzajom raka. Tak duże znaczenie mają w dobrym samopoczuciu organizmu. I słusznie pandemia nauczyła nas wszystkich, aby je regularnie przyjmować i jak ważne są wszystkie te witaminy.
Badania sugerują i słusznie potwierdziły, że rola witaminy D ma ogromne znaczenie, ponieważ pomaga jednostkom w walce ze śmiertelną infekcją wywołaną wirusem koronowym - SARS-CoV-2. Co się dzieje, gdy procent witaminy D jest niski w organizmie? Niska zawartość witaminy D w organizmie jest związana ze wzrostem cytokin zapalnych i najbardziej zwiększonym ryzykiem zapalenia płuc i wirusowej infekcji górnych dróg oddechowych.
Ten niedobór witaminy jest związany ze wzrostem poziomu epizodów zakrzepowych. I wszystkie te objawy są często obserwowane w covid-19.
Niedobór witaminy D częściej występuje u pacjentów z otyłością i cukrzycą. Co robi ten warunek? Uważa się, że wszystkie te warunki powodują wyższą śmiertelność w covid-19. Ale tak, normalnej osobie naprawdę trudno jest wiedzieć, czego brakuje jej w słonecznej substancji odżywczej, zwłaszcza gdy nie przeprowadziła badania krwi. Możesz więc zapytać, czy są jakieś objawy sugerujące, że ktoś ma niedobór witaminy D.
Zespół pieczenia języka/usta
Badanie zostało zaplanowane przez Department of Dermatology, Mayo Clinic, Rochester z siedzibą w USA w roku 2017 . „U pacjentów z objawami zespołu pieczenia w jamie ustnej (BMS) nasze wyniki sugerują, że uzasadnione jest badanie poziomu glukozy we krwi na czczo, witaminy D (D2 i D3), witaminy B6, cynku, witaminy B1 i TSH. Niedobory witaminy B12 i kwasu foliowego były rzadkie”. Badanie nosiło tytuł: „Zespół piekących ust: wyniki badań przesiewowych pod kątem niedoborów witamin i składników mineralnych, hormonu tarczycy i poziomu glukozy – doświadczenie w Mayo Clinic na przestrzeni ponad dekady”.
Po raz kolejny raport został przeprowadzony przez Express.co.uk, ten palący ból lub to uczucie jest zlokalizowane głównie w ustach lub języku, lub w niektórych innych przypadkach jest bardziej rozpowszechnione w całej jamie ustnej. Można również wyczuć inne objawy, w tym drętwienie, suchość i nieprzyjemny smak. To uczucie może sprawić, że posiłki będą bardzo niewygodne. Ale zespół piekącego języka nie jest wyłącznie związany z niedoborem witaminy D i może być również spowodowany różnymi niedoborami witamin i minerałów, takich jak witamina B, żelazo i cynk..."
Słyszałem od kilku osób, ,ze pomocna była B12, a pieczenie np. podniebienia ustąpiło natychmiast po zażyciu 90mg B6. Spróbowałbym na pewno zmniejszyć lub odciąć na kilka dni pokarmy zawierające dużo histaminy ponieważ często jest to dodatkowy istotny kofaktor takich stanów a nie został ujęty w powyższym raporcie.