Autor Wątek: zaburzenia równowagi  (Przeczytany 268 razy)

Offline kasia

• Więcej Pisze
zaburzenia równowagi
« dnia: Grudnia 13, 2024, 11:06:33 »
Dzień dobry,
Od trzech tygodni miewam zawroty głowy, najczęściej w leżeniu, szczególnie na prawym boku, wstawaniu.Objawy zintensyfikowały się po wizycie na pływalni.Okazało się iż mam trudność z pływaniem, utrzymaniem kursu na torze(pływam tylko na plecach, ze względu na kręgosłup), po trzech długościach pływałam już normalnie godzinę, ale później nie mogłam wyjść z basenu, nie mogłam utrzymać się na nogach. Do tego dołączyły się nudności,dolegliwości z układu pokarmowego, odbijanie, dyskomfort , jakby niestrawność, a byłam przed śniadaniem. trwało to ok godziny. Teraz jest już lepiej, nudności są b. rzadko. Rano zawroty utrzymują się dłużej, wieczorem krócej.Natomiast prawie przez cały czas jest lekkie lub większe zaburzenie równowagi, uczucie "pełności" w głowie Do tego zaburzenia snu-czyli dość szybkie wybudzanie się i trudność w ponownym zasypianiu. Mam zwyrodnienie kręgosłupa, w szyjnym między C5i C6 ucisk. Z powodu rwy kulszowej(dwukrotnej) chodziłam do osteopaty. Aktualnie chodzę na masaż raz/miesiąc oraz do fizjoterapeuty manualnego, który ordynuje ćwiczenia oraz stosuje techniki trakcyjne. Z natury miałam ciśnienie niskie, skłonność do bradykardii, jednak po tym incydencie zaczęłam mierzyć ciśnienie i okazało się iż mam umiarkowane nadciśnienie, z jednorazowym skokiem 190/86/47 w momencie ponownego nasilenia zawrotów głowy tydzień temu. Teraz mam średnio ok 130/75/ 55, gdzie puls szybko wzrasta w momencie jakiejkolwiek, nawet niewielkiej, aktywności fizycznej. Rodzinna twierdzi, iż dolegliwości powodują zmiany w odcinku szyjnym. Mam skierowanie do ortopedy i neurologa w trybie normalnym, czyli marzec/kwiecień (podobno nie jest to pilne). Odczuwam stałe napięcie nerwowe(od wielu lat), co pewnie spina mięśnie i mi dodatkowo szkodzi. Mam pytanie- czy ktoś może miał podobne zaburzenia i sobie poradził w jakiś sposób? Może ktoś miałby jakieś porady lub sugestie? Druga sprawa, to prośba o nakierowanie na uspokajające zioła lub preparaty, które pomogłyby starszą już kobitkę  porządnie wyluzować. Wykonałam badanie kwi-morfologia, elektrolity, wit.D(suplementuję). B12, kwas foliowy, wątrobowe, kreatyninia, amylaza, D-dimery, homocysteina- wszystko w normie.

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: zaburzenia równowagi
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 13, 2024, 15:48:34 »
...
 Mam zwyrodnienie kręgosłupa, w szyjnym między C5i C6 ucisk. Z powodu rwy kulszowej(dwukrotnej) chodziłam do osteopaty.
...
Rodzinna twierdzi, iż dolegliwości powodują zmiany w odcinku szyjnym.
 ...

Rodzina może mieć rację: https://mito-med.pl/artykul/niestabilnosc-kregoslupa-szyjnego-przyczyna-chorob-ukladowych
Na rwę kulszową (profilaktycznie i leczniczo) polecam pas Serola:  https://sklep.solvano.pl/pl/p/Pas-Serola-od-Autoryzowanego-Przedstawiciela/37?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIlfr26_ykigMVnQuiAx34EixhEAAYASAAEgLHIvD_BwE - opis nie jest przesadzony, sprawdziłem na sobie. Warto poszukać rady u kogoś z firmy - to jest gabinet rehabilitacyjny dla sportowców.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 13, 2024, 16:40:59 »
Bardzo dziękuję. nabyłam wiosną pas, trochę inny. Otrzymałam zalecenie, by zakładać przy jakimś wysiłku, pracy w ogrodzie itp., nie nosić codziennie. Przyznaję, nie pamiętam by zakładać, zatem w zasadzie jest nieużywany. Chyba muszę umieścić w widocznym miejscu i się skupić na sobie.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 13, 2024, 17:26:09 »
Chyba masz ten szeroki pas - lędźwiowy - to nie jest to samo. Pas Serola ma wspomagać więzadła w stawie krzyżowo-biodrowym - on tylko ściąga szczyty bioder. U mnie zalecenie było nosić pas non-stop przez 8 tygodni dzień i noc, żeby naciągnięte więzadła wróciły do normy. Te noce sobie odpuściłem, ale i tak pomogło - bóle kręgosłupa zniknęły i od 2 lat nie wracają. W zeszłym roku znajomego dopadła rwa kulszowa. Pożyczyłem mu ten pas - pomogło od razu, a po tygodniu już rwy nie było. Wczytaj się w opisy jak to działa.
Poczytaj o ziółku kava kava - to a'propos wyluzowania.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2024, 17:28:02 wysłana przez leo »

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 14, 2024, 10:27:20 »
Tak, mam szeroki pas lędźwiowy. Koniecznie muszę kupić pas Serola, rwa dała mi bardzo popalić,przeciwbólowe opiaty nie działały, po tygodniu zrezygnowałam z zażywania. Kava mnie zainteresowała, pomimo niealkoholowego stłuszczenia wątroby, chętnie zażywałabym jakiś krótki czas, dla zresetowania napięć nerwowych. Czy masz może jakieś sugestie co do formy tego specyfiku, ekstrakt, kapsułki czy ziele? Może jakiś solidny dystrybutor?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 14, 2024, 15:04:08 »
Tutaj mają sporą ofertę: https://www.magicznyogrod.pl/zielarnia/kava_kava.html - z tego wziąłem ekstrakt i robiłem kapsułki ze swoją dawką - na lepsze spanie. Innych nie próbowałem - nie mam porównania co lepsze. Ekstrakt dobrze działa.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 14, 2024, 16:44:11 »
Leo, bardzo serdecznie dziękuję za Twój czas i za podzielenie się konkretną wiedzą. Jestem bardzo wdzięczna za pomoc. Coś mi podpowiada, że będzie dobrze, że uda się opanować sytuację.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 14, 2024, 18:47:11 »
Kasiu - popatrz na stronę solvano.pl - to jest gabinet rehabilitacyjny dla sportowców - wydaje mi się, że warto popytać się u nich o sprawy, które opisałaś. Chętnie udzielają informacji - również przez telefon.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 15, 2024, 15:29:07 »
Leo,jeszcze raz bardzo dziękuję. Kava kava zamówiona. Następny planowany krok to kontakt z tą placówką.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 16, 2024, 19:42:26 »
Witam, kopę lat :-)))

Jestem fanką pompek jako środek rehablitacyjny przy problemach z górnymi kawałkami kregosłupa i barkami.
Nie musisz ich robić na podłodze, wystarczy, że zaczniesz się odpychać od ściany lub od stołu stojacego pod ścianą, by nie odjechał. Parapet, wanna, barierka - cokolwiek, byle stabilne.

Przy okazji ważny jest oddech: intensywny wydech w czasie odpychania się, niewymuszony wdech przy opuszczaniu się do podpory.

Trzeba mięśnie, które są ciągle napięte dla rąk do przodu odgiąć do tyłu.

Do tego też można użyć tanie gumy treningowe - poszukaj w sieci ćwiczenia z gumami po pracy przy komputerze.

Jeśli chodzi o pływanie, to się nie martw zygzakiem na grzbiecie - patrz na lampy na suficie i staraj się płynąć równo względem nich.
Na mdłości imbir, który też nieźle wpływa na trawienie i krążenie, a bez krążenia i odpowiedniego ruchu nie ma szans na porządek ze stawami.

Rozejrzyj się za sensowną rehabilitacją, jakies ćwiczenia typu zdrowy kregosłup dla starszych osób. Nie wiem, czy u Was są domy sąsiedzkie. U nas one często oferują zajęcia ruchowe nawet bezpłatne dla uczestników, bo aiasto lub inni wielcy finansują ruch dla różnych grup społecznych (o ile mają zaradnego koordynatora, który napisze wniosek i go rozliczy).

Pozdrowienia :-)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 17, 2024, 11:30:56 »
Basiu, serdeczne dzięki, za całokształt! Na razie nie pływam, boję się pogorszenia sytuacji. Być może głowę utrzymuję w wodzie w nieodpowiedni sposób ze względu na zmiany w szyjnym (czyli ucisk i zanik lordozy), że mnie tak po pływaniu sponiewierało. Mam ćwiczenia na kręgosłup od osteopaty oraz fizjoterapeutki, które wykonuję. dołączę "pompki". Medycyna skierowałą mnie na holtera oraz echo serca, w związku z pojawieniem się nadciśnienia, bradykardią oraz tętniakiem aorty. Póki co, zaczęłam pić zioła- dziurawiec, kocankę, podagrycznik, czarcie żebro,pokrzywę, mniszek ziele, liść brusznicy oraz jemiołę. Od nalewki z chmielu jakoś mnie odrzuca. Chodzę też pod krzak głogu objadać owoce. W zasadzie ciśnienie się poprawiło, sporadycznie mam 140, przeważnie od 110-130/ 70-80. Miewam niewielkie zaburzenia równowagi, ale na razie zniknęły zawroty głowy.
Dziekuję bardzo za wsparcie i oparcie  :), pozdrawiam.
Zdrowia i radości dla każdego czytającego.