Dzień dobry,
Od trzech tygodni miewam zawroty głowy, najczęściej w leżeniu, szczególnie na prawym boku, wstawaniu.Objawy zintensyfikowały się po wizycie na pływalni.Okazało się iż mam trudność z pływaniem, utrzymaniem kursu na torze(pływam tylko na plecach, ze względu na kręgosłup), po trzech długościach pływałam już normalnie godzinę, ale później nie mogłam wyjść z basenu, nie mogłam utrzymać się na nogach. Do tego dołączyły się nudności,dolegliwości z układu pokarmowego, odbijanie, dyskomfort , jakby niestrawność, a byłam przed śniadaniem. trwało to ok godziny. Teraz jest już lepiej, nudności są b. rzadko. Rano zawroty utrzymują się dłużej, wieczorem krócej.Natomiast prawie przez cały czas jest lekkie lub większe zaburzenie równowagi, uczucie "pełności" w głowie Do tego zaburzenia snu-czyli dość szybkie wybudzanie się i trudność w ponownym zasypianiu. Mam zwyrodnienie kręgosłupa, w szyjnym między C5i C6 ucisk. Z powodu rwy kulszowej(dwukrotnej) chodziłam do osteopaty. Aktualnie chodzę na masaż raz/miesiąc oraz do fizjoterapeuty manualnego, który ordynuje ćwiczenia oraz stosuje techniki trakcyjne. Z natury miałam ciśnienie niskie, skłonność do bradykardii, jednak po tym incydencie zaczęłam mierzyć ciśnienie i okazało się iż mam umiarkowane nadciśnienie, z jednorazowym skokiem 190/86/47 w momencie ponownego nasilenia zawrotów głowy tydzień temu. Teraz mam średnio ok 130/75/ 55, gdzie puls szybko wzrasta w momencie jakiejkolwiek, nawet niewielkiej, aktywności fizycznej. Rodzinna twierdzi, iż dolegliwości powodują zmiany w odcinku szyjnym. Mam skierowanie do ortopedy i neurologa w trybie normalnym, czyli marzec/kwiecień (podobno nie jest to pilne). Odczuwam stałe napięcie nerwowe(od wielu lat), co pewnie spina mięśnie i mi dodatkowo szkodzi. Mam pytanie- czy ktoś może miał podobne zaburzenia i sobie poradził w jakiś sposób? Może ktoś miałby jakieś porady lub sugestie? Druga sprawa, to prośba o nakierowanie na uspokajające zioła lub preparaty, które pomogłyby starszą już kobitkę porządnie wyluzować. Wykonałam badanie kwi-morfologia, elektrolity, wit.D(suplementuję). B12, kwas foliowy, wątrobowe, kreatyninia, amylaza, D-dimery, homocysteina- wszystko w normie.