Autor Wątek: Nowa, prosta metoda na bezsenność  (Przeczytany 188 razy)

Offline 44

• Średnio Pisze
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2024, 15:02:48 wysłana przez 44 »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Nowa, prosta metoda naukowa na bezsenność
« Odpowiedź #1 dnia: Października 20, 2024, 14:43:18 »
Jak widzę w nagłówku artykułu "Rewolucyjna metoda lekarza...", to już mi się zapala czerwona lampka :P
Następnie czytamy:
"Choć przedstawiona metoda nie ma udowodnionego działania naukowego" - więc skąd to "naukowa" w tytule posta? ;)
"Metoda zabawy ze słowami jest nieco inna, ale również polega na doborze incydentalnego wyrazu. W pierwszej kolejności należy wybrać sobie literę alfabetu, a następnie liczyć uderzenia swojego serca." - mam spać ze stetoskopem na uszach?? Przecież bez tego, to nijak nie wyczuwam tych uderzeń. Musiałabym przyłożyć palce do szyi, ale to niezbyt wygodne przy zasypianiu :P Tak więc akurat ta część metody wcale nie taka prosta ;)
 Aczkolwiek generalnie stosuję trochę podobne metody i czasami pomaga, ale to zależy od wielu czynników. Jeśli po prostu nie jestem śpiąca, to nie zadziała. Jeśli czymś naprawdę mocno się stresuję, to też niestety nie zadziała. W każdym razie nie jest to ani rewelacja, ani szczególnie odkrywcze. Trochę podobne do znanego od wieków liczenia baranów ;)
Generalnie przy czytaniu artykułów na takich klikbajtowych bieda-portalach jak Onet warto włączyć krytyczne myślenie ;).
Podsumowując, na pewno warto wypróbować, ale nie jestem zwolenniczką podawania informacji w taki sposób

@Edycja:
Widzę, że tytuł posta edytowano ;)
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2024, 15:48:54 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Nowa, prosta metoda na bezsenność
« Odpowiedź #2 dnia: Października 20, 2024, 18:48:25 »
Jak się słyszy uderzenia własnego serca przed zaśnięciem, to znaczy, że chyba coś ciśnienie skoczyło (stres?), albo człowiek się głupio położył. Bicie własnego serca wiele osób całkiem dobrze budzi, nieraz aż za dobrze.
Opisanymi metodami można się pobawić, ale ja myślę, że instrukcja obsługi pilota od telewizora też dobrze uśpi.

Pozdrowienia :-)

Offline Paprotka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Października 30, 2024, 08:04:31 »
Przy mojej walce z bezsennością jedyna metoda jaka działa, to skupienie się na własnym oddechu. Naprawdę działa. A ile tych różnych "cudów" już wypróbowałam, to moje.

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Października 30, 2024, 09:20:56 »
Ja kiedys na poduszce slyszalem pulsowanie ucha tak jakby.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 30, 2024, 13:11:14 »
Przy mojej walce z bezsennością jedyna metoda jaka działa, to skupienie się na własnym oddechu. Naprawdę działa. A ile tych różnych "cudów" już wypróbowałam, to moje.
Heh, ja bym się przy takiej metodzie udusiła. Gdy tylko skupię się na własnym oddechu, tracę umiejętność automatycznego oddychania i albo się duszę, albo popadam w hiperwentylację. Częściej to drugie :P
Podejrzewam, że słuchanie własnego serca też by było dla mnie niepokojące, więc dobrze, ze go nie słyszę :P

Ja często wymyślam sobie jakieś przepisy kulinarne, albo nowe, nie istniejące rasy psów lub np. próbuję w myślach opisać mieszkańców jakiejś obcej planety albo wymyślić jak najwięcej imion pasujących np. do czarnego kota itp. bzdurki :)
« Ostatnia zmiana: Października 30, 2024, 13:14:42 wysłana przez qwerta »