Autor Wątek: Wstawianie obrazka do komentarza  (Przeczytany 12624 razy)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Wstawianie obrazka do komentarza
« dnia: Lutego 03, 2015, 19:07:15 »
Otrzymałem na PM prośbę o opisanie sposobu zamieszczania zdjęć w komentarzach, więc ją spełniam (oczywiście można wstawiać skutecznie zdjęcie inną metodą, aniżeli opisaną poniżej - to tylko jedna z wielu możliwości).

Najpierw należy skorzystać z jakiegoś darmowego hostingu. Ja polecam stronę pokazywarka.pl, bo jest prosta w użyciu. Warto założyć na niej konto, choć nie trzeba tego robić, żeby korzystać z ich serwera, ale tak jest wygodniej, ponieważ dodawane zdjęcia można swobodnie przeglądać w przyszłości (zakładka "Moje strony").

Po wgraniu zdjęcia w Pokazywarce i przejścia do adresu pod którym jest ono widoczne, należy je powiększyć (chyba, że wyświetla się już w pełnym rozmiarze), kliknąć na nie prawym przyciskiem myszy i wybrać opcję "Kopiuj adres obrazka" (jest potrzebny do tego, żeby system forumowy poprawnie wyświetlił zdjęcie - pobrał je z tego adresu). Kiedy już skopiuje się ten adres, można go użyć do wstawienia zdjęcia, trzeba jednak być w zaawansowanej edycji swojego komentarza, a nie szybkiej odpowiedzi, czyli należy wpisać sobie jakiś tekst i kliknąć "Pogląd", aby uruchomić edytor.

W edytorze trzeba kliknąć ikonę Monalisy (pierwsza od lewej, zaraz pod ikonką pogrubiania tekstu), wkleić do okienka, które się pojawi skopiowany wcześniej adres obrazka i zatwierdzić. Powinno pojawić się zdjęcie w treści komentarza. Zdjęcie wkleja się tam, gdzie jest migający kursor tekstu, więc można je wstawiać w dowolnym miejscu. W podglądzie komentarza będzie ono widoczne jedynie w miniaturze, ale po jego dodaniu, czytający będą mieli możliwość powiększenia danego obrazka.

Mam nadzieję, że to klarownie wyjaśniłem, gdyby jednak ktoś miał pytania, to doprecyzuję. Powodzenia. :)

P.S. Nie znalazłem odpowiedniego działu dla tego wątku, więc poproszę moderatora o jego przeniesienie, jeżeli jest w niewłaściwym miejscu. Dziękuję.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Wstawianie obrazka do komentarza
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 03, 2015, 22:55:29 »
Ja to po prostu przypnę
Dzięki :-)

Offline clara

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 04, 2015, 11:43:46 »
A jak się wstawia adres do strony, tak by pisało "tutaj" a po kliknięciu otwierała się ta strona? Albo inaczej, jak Ty załączasz linki? :)

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 04, 2015, 11:55:23 »
Basia, jasne.

clara, będąc w zaawansowanej edycji komentarza, zaznacz wyraz, który ma być linkiem, kliknij w ikonkę kuli ziemskiej (to chyba Ziemia) ;) , tę obok Monalisy, wklej w okienku adres www, do którego ma prowadzić odnośnik i zatwierdź.

Offline clara

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 04, 2015, 12:13:16 »
Coś mi nie idzie...

Czy zaznacz znaczy podkreśl? Gdzie ma być zaznaczone słowo w stosunku do adresu www?

Sorki, że Ci tak zawracam głowę...
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2015, 12:20:06 wysłana przez clara »

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 04, 2015, 12:34:41 »
Zaznaczanie tekstu: cz. 1, cz. 2.

Dane słowo, które ma być linkiem zaznaczasz w treści swojego komentarza, a o okienko, w którym wklejasz adres www pojawia się po kliknięciu w ikonkę Monalisy - te opcje są dostępne w zaawansowanej edycji pisania, a nie szybkiej odpowiedzi, czyli należy wpisać sobie jakiś tekst i kliknąć "Pogląd", aby uruchomić edytor.

Offline clara

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 04, 2015, 14:20:57 »
Wielkie dzięki. Będę uskuteczniać jak będę na komputerze z porządną klawiaturą lub myszką, na smartfonie niestety nie umiem zaznaczać.   :-\

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 04, 2015, 14:26:25 »
Kliknij szybko (podobnie jak przy otwieraniu pliku myszką) dwa razy w miejscu, od którego chcesz zacząć zaznaczanie i po drugim kliknięciu nie odrywaj palca od ekranu i przesuń nim po zaznaczanym słowie.

EDIT: powinno być "stuknij", zamiast "kliknij", bo to przecież palec. ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2015, 14:28:18 wysłana przez Moc jest w Tobie! »