Pisał Ahmedow w "Rastenija twoi druzja i niedrugi"
W czasie wojny, kiedy latem byłem na wsi, polowaliśmy z chłopcami na jadalne zioła, zwłaszcza na szarańczę - kędzierzawą lilię ze słodkimi soczystymi bulwami, nie przechodziliśmy obok dzikiej marchwi. Z daleka widzisz jej parasol, biegnie, wyciąga go z ziemi, wyciera o trawę i przeżuwa, połykając cierpki, słodkawo palący sok z marchwi. Można biegać po wszystkich łąkach w okolicy. Widzisz, uczucie głodu zostanie przytępione.
Teraz wiem, że sok z dzikiej marchwi jest stosowany wewnętrznie i zewnętrznie na raka. Teraz już wiem, że całą roślinę gotuje się i pije z naparem na choroby wątroby, żółtaczkę, omdlenia, warzywa korzeniowe je się na zapalenie żołądka, sok ziołowy pije się na zaparcia, starte marchewki są wyłożone guzami. W przypadku żółtaczki i zapalenia pęcherzyka żółciowego skuteczny jest wywar z nasion.
WRZÓD NOWOTWOROWY. Świeże zmiażdżone liście dzikiej marchwi są stale nakładane na gnijący wrzód nowotworowy, który się rozpada. Przydatne jest mycie tych wrzodów sokiem i wywarem z liści.
RAK SKÓRY. Rób balsamy z soku z dzikiej marchwi tak często, jak to możliwe. W tym samym czasie należy przyjmować ten sok doustnie 1 łyżeczkę 3-4 razy dziennie.
KAMICA NERKOWA. 1 łyżkę nasion zalać szklanką wrzącej wody. Zaparzać przez całą noc. Rano rozgrzej się i pij gorącą 1 szklankę 3 razy dziennie. Kamienie rozpuszczą się i wyjdą jako piasek.
W przypadku odmiedniczkowego zapalenia nerek preparaty z nasion marchwi są przeciwwskazane, ponieważ mogą powodować zaostrzenie choroby.