Autor Wątek: Popłoch pospolity  (Przeczytany 1724 razy)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Popłoch pospolity
« dnia: Marca 11, 2023, 01:40:58 »
Popłochu nie odnajduje w książkach mi dostępnych, jednak dr HR zamieścił wzmiankę o jego znaczeniu w terapii G. Madausa, jako surowcu przeciwnowotworowym. Ktoś spotkał się z tym surowcem albo wie jak przetworzyć-przygotować, lub jak działa? Znalazłem tylko ślad, że Rosjanie stosują zioło:
W maju na zlocie u Janka opowiadałam o rosyjskich mieszankach z książki Olega Barnaułowa regulujących sen u osób przemęczonych i nerwowych  ... ziele popłocha    30

Zgaduję, że podczas kwitnienia pozyskiwane to rzeczone zioło (z łodygą więc?) ...ale co dalej? I czy działanie tylko antynowotworowe czy immunostymulujące czy/jak ...? Ktoś wie?
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Popłoch pospolity
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 11, 2023, 12:33:09 »
Popłoch - surowcem zielarskim jest korzeń (roczny), liście i kwiat, a nawet nasiona. Gdzieś spotkałem się ze stwierdzeniem, że kiedy stosujemy liście to najbardziej wartościowe są liście jednorocznej rośliny... Stosuje się proszek, soki ze świeżego surowca, maceraty zimne i gorące (w odróżnieniu od naparu, który musi naciągać 4 godziny) napary, wywary, ekstrakty alkoholowe. Przed przerobem surowca należy pozbawić go kolców - głowy nie dam, ale najprawdopodobniej z powodu jakichś niepożądanych składników...

Działanie potwierdzone badaniami: właściwości przeciwzapalne, antyproliferacyjne, kardiotoniczne, moczopędne, uspokajające, hemostatyczne, przeciwobrzękowe.

Roślina jadalna - substytut karczocha, paszowa, miododajna więc uznaje się iż nadaje się do długotrwałego stosowania z pewnymi wyjątkami (wysokie ciśnienie, ciąża, dzieci).

« Ostatnia zmiana: Marca 11, 2023, 12:48:11 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 12, 2023, 00:21:11 »
Bardzo dziękuje za Twoje odpowiedzi.

Masz koncepcję, kiedy pozyskiwać korzeń roczny i liście roczne? Korzeń wczesną wiosną, czyli teraz? Liście też wiosną? Jaki to surowiec, ... działanie kardiotoniczne może być od alkaloidów, znów maceraty podpowiadają białka lub polisacharydy chyba?
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2023, 01:24:10 wysłana przez Adamlas »
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 12, 2023, 13:27:39 »
Korzeń pewnie jesienią i wczesną wiosną, liście w pełni wegetacji pierwszego roku, ale i zanim zawiąże kwiaty w roku drugim...

Od działania poszczególnych składników to nie ja - można sobie zniekształcić obraz ogólny patrząc przez taki pryzmat. Tak naprawdę to jeszcze długo nie będziemy znali dokładnego składu roślin. To co wiemy dziś, to wynik przeszukania pod kątem tych znanych i zastrzeżenie, że jest tego dużo więcej, ale aby powiedzieć co konkretnie, trzeba stworzyć wzorzec... którego brak :-)

edit:
Pub-Med podaje, że w skład popłochu wchodzą: olejek eteryczny, flawonoidy, fenylopropanoidy, lignany, triterpenoidy, laktony seskwiterpenowe, sterole, pochodne kumaryny, cholinę, stachydrynę, inulinę, gorycz, żywice i śladowe ilości alkaloidów.
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2023, 14:29:52 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 12, 2023, 15:24:56 »
Ziele popłocha ma oficjalne działanie przeciwnowotworowe w przewodzie pokarmowym. Widziałam je w mieszance na polipy w żołądku i jelitach. Czasem jest tak, że polipów jest mnóstwo, ale są tak maleńkie, że chirurg praktycznie nie ma co robić.

Jest nietoksyczne. Ktokolwiek bawił się tym surowcem, ten wie, dlaczego radzono usuwać kolce: jest ich mało, ale są ostre, twarde i mogą zaleźć za skórę.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 12, 2023, 19:12:02 »
[...] Ktokolwiek bawił się tym surowcem, ten wie, dlaczego radzono usuwać kolce: jest ich mało, ale są ostre, twarde i mogą zaleźć za skórę [...]

Moją uwagę zwróciła wzmianka o usuwaniu kolców przed rozdrobnieniem ziela do uzyskania soku - wtedy wszystkie części stałe pozostają w odpadach... ale być może przy którejś z kolei edycji ktoś niefortunnie zredagował i tak wyszło :-)

Z drugiej jednak strony były też wzmianki o toksyczności zioła - może to właśnie chodzi o kolce, których lepiej nie używać. Przyznam się, że wziąć ususzyć w całości liście jest mi łatwiej niż przed suszeniem obierać z nich kolce. Susz z kolcami można wrzucić do maszynki i zmielić razem z nimi, jeśli to tylko kwestia "kłucia".

A jeśli chodzi o kłucie - pamiętam jak kiedyś czegoś szukałem na półce i naturalnie, znaczy energicznie zagłębiłem dłoń w worku z uschniętymi kwiatostanami...

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 19, 2024, 00:30:52 »
Rewelacyjne efekty w chorobie alkoholowej - spokojny sen, większa możliwość skupienia...
Obieranie liści z kolców nożyczkami jest dość proste, przy roślinie o wysokości 3m :-)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 19, 2024, 00:55:00 »
Rewelacyjne efekty w chorobie alkoholowej - spokojny sen, większa możliwość skupienia...
Obieranie liści z kolców nożyczkami jest dość proste, przy roślinie o wysokości 3m :-)

Skoro taka choroba, to czy znaczy, że zastosowano napar lub odwar? Z liści? O tej porze roku?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 20, 2024, 23:01:43 »
Mocny napar z liści. Moje źródła sugerują, że liście można stosować podczas całego sezonu wegetacyjnego.
Wziąłem się za popłoch, bo zakres jego działania jest imponujący. Zamierzałem wypróbować na sobie, ale w międzyczasie trafił się potrzebujący, który od dłuższego czasu "jedzie" na ketrelu, a zapomniał wziąć w podróż. Jakoś mi popłoch wpasował sie w potrzeby... i okazał się strzałem w dziesiątkę. Potrzebującemu trudno wstać rano przed 9.00, zgłosił wyciszenie, możliwość skupienia się na zadaniu, jasność myśli.
Będę jeszcze próbował różnych zastosowań :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 21, 2024, 11:53:20 »
Rosjanie wybadali, że goi jelita, w tym i przy polipach i podobnych stanach przednowotworowych. Warto dawać do mieszanek przy wrzodach i Crohnie. Oczywiście, gwarancji nie ma, ale jest to roślina nietoksyczna i warto próbować.

Działanie na wątrobę jest podobne do ostrożenia warzywnego, stąd może pozytywne skutki u człowieka.

Pozdrowienia :-)

Offline Wojciech M.

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 24, 2024, 21:26:49 »
Gdzie taką roślinę będzie najłatwiej znaleźć?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 25, 2024, 12:25:05 »
Ja znalazłem na wyrobisku piaskowni. Raz introdukowana kolo domu, rozsiewa się systematycznie.