Autor Wątek: Przyczyny wypadania wlosow.  (Przeczytany 45700 razy)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Odp: Przyczyny wypadania wlosow.
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 03, 2011, 11:47:29 »
Inez,
Biotyne lykalam, - cala kuracja.
Regaine (Minoxidil), Kaliumcarnenoat, Clarelux-Pianka, Deflatop - to juz mialo zastosowanie.
Przerozne maski, wcierki, kompresy cieple, nornalne na bazie olejkow i olei, jakie tylko moglam osiagnac,
z dodatkiem zoltka, kozieradki, roznych form Lopianu, jest na aktualnej liscie.
W dalszym ciagu wszystkie te sposoby  stosuje. ;D
Caly czas jestem w "akcji"... Tak, jak napisalam - jestem uparta...
Nie powiem.... czasem dopada mnie rezygnacja, ale maz wkracza blyskawicznie do Akcji  ;D :)

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 03, 2011, 13:35:07 »

Jak cudownie obecnie (nie)działa mój mózg ;D. Wkleiłam linka, którego już wcześniej wkleiła Inez.
W czwartek dałam koleżance przepis, który od niej dostałam tydzień wcześniej. Jak tak dalej pójdzie, to podpiszę się własnym nazwiskiem pod czyimś zacnym dziełem :(.

O patencie z cieciorką czytałam, ale na razie nie próbowałam i bardzo mnie kusi.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 03, 2011, 14:13:06 »

Kryniu,
nie Ty pierwsza i nie ostatnia ;D z takimi "momencikami" jestes... :)
Ja w tej chwili, siedze z glowa zakrecona recznikiem, na masce z oleju kokosowego i cytryny.
paste z cieciorki zaraz bede przygotowywac...
Jestem ciekawa efektu...
Z pewnoscia po jednym razie nie icdzie spodziewac sie nie wiadomo czego, ale... ;D

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 03, 2011, 14:31:12 »

Crumb z laboratorium pisze, że olej łatwiej wchodzi w strukturę włosa , jeśli włosy są uprzednio umyte. Myślę , że chodzi o otwarcie łusek.
Może warto zrezygnować z soku z cytryny jako dodatku do oleju do wcierki, przecież środowisko kwaśne zamyka łuski.

Myłam cieciorką już 2 razy pod rząd. Nie jest to dobra dla mnie taktyka. Pamiętajmy, że mąka z ciecierzycy to "mięsna mąka", ma dużo protein, przekarmimy nią włosy tak samo, jak proteinami jedwabiu, piwem czy keratyną. Stosować zamierzam cieciorkę co drugie mycie.

Super z ciecierzycy peeling do buzi.

Kryniu - małostkowa nie jestem, chodziło tylko o cieciorkę.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 03, 2011, 17:22:04 »
Dlatego jeszcze raz radzę przeczytać rozdziały w książce "Ziołolecznictwo poradnik dla lekarzy" o łysieniu plackowatym (wiem, że akurat nie to dokładnie jest Twoim problemem) i stosowaniu ziół fotouczulających w leczeniu problemów skórnych, w tym i łysienia. Pisałaś, że stosujesz grzebień świetlny - to przecież podobna droga, a zioła fotouczulające mogą tylko wzmocnić jego działanie.

Dalej wracam do Biostyminy (wyciąg z aloesu) i jakiejś odżywki doustnej z biotyną (witamina H lub inaczej B7). Weterynaryjne odżywki biotynowe są tanie i nie mają perfum - mam w szafie torbę pół kilo - Biotiderm, w sklepach internetowych kosztuje 7+ złotych.

Pozdrowienia :-)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 03, 2011, 23:04:35 »
Basia pisze
(witamina H lub inaczej B7). Weterynaryjne odżywki biotynowe są tanie i nie mają perfum - mam w szafie torbę pół kilo - Biotiderm, w sklepach internetowych kosztuje 7+ złotych.

nie ma sensu przepłacać za Galacet itp.
Basiu, jakie są ludzkie dawki?

Basia pisze też
Dla psów (i innych zwierząt) na wzmocnienie włosów stosuje się Biostyminę. Z jakiegoś powodu obecnie ludziom chyba daje się ją tylko w zastrzykach. U weterynarzy można dostać odżywki z biotyną na włosy w proszku. Warto spróbować - zaszkodzić nie może.
(dodałam): Ampułki Biostyminy można pić

tu oto do picia
http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.php?c=272&products_id=2293
a ta zwierzęca wersja jest jakaś bardziej ekonomiczna?

Ktoś z was stosuje Biostyminę?

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 03, 2011, 23:09:04 »
Inez, żeby nie to, że jeszcze raz o cieciorce zaczęłam czytać, to zażywałabym sławy niezasłużenie  ;D, a o małostkowości z Twojej strony ani przez chwilę nie pomyślałam. Sporo udzielasz się na forum więc jakiś mglisty obraz osoby Twojej w głowie mojej majaczy i rysy na nim w postaci cech niepięknych (w tym małostkowości) nie dostrzegłam  :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 03, 2011, 23:51:56 »
Basia pisze
(witamina H lub inaczej B7). Weterynaryjne odżywki biotynowe są tanie i nie mają perfum - mam w szafie torbę pół kilo - Biotiderm, w sklepach internetowych kosztuje 7+ złotych.

nie ma sensu przepłacać za Galacet itp.
Basiu, jakie są ludzkie dawki?

Dla psów 1 gram na 5 kg wagi. Myślę, że dla człowieka może być coś podobnego. Ponieważ preparat zawiera w większości zwykły cukier buraczany, dlatego wyobrażam sobie zrobienie na przykład kubka kefiru z malinami posłodzonymi tym preparatem.

a ta zwierzęca wersja jest jakaś bardziej ekonomiczna?
Ktoś z was stosuje Biostyminę?

Kiedyś, jak moja poprzednia psica prawie wyłysiała, bo była uczulona na pchły, to u weterynarza kupowałam proszek - jakieś 1/4 litra i cena mnie nie powalała. Dosypywałam to do mokrej paszy i psica zjadała bez stosowania przemocy. Teraz próbowałam dojść do tego, co to dokładnie było, ale widzę tylko wersję ludzką w ampułkach. Włosy psicy odrosły, nawet aż za bardzo odrosły, bo z psa średniowłosego zrobił mi się pies, którego trzeba było obcinać kilka razy w roku :-)

Offline jolanta

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 04, 2011, 20:42:16 »
Ingwer,
Nasz Gospodarz pisze o hormonach "W roślinach wykryto również sterole podobne do ludzkich horomonów: estron w nasionach i pyłku palmy daktylowej, estron w nasionach granatu, estron w kwiatach i pączkach dyni, estron w kwiatach hiacynta, estron w zielu komosy czerwonej, estradiol w liściach i nasionach fasoli, męski androsteron w Haplopappus (puszec) i w pyłku sosny Pinus. Podobnie jeak u zwierząt horomony sterydowe u roślin są syntetyzowane poprzez pregnenolon i progesteron. Progesteron i pregnenolon wyizolowano z nasion jabłoni, z ciemiężycy Veratrum czy z Nerium odoratum. Hormony sterydowe zwierzęce stymulują wzrost i rozwój roślin i odwrotnie, sterole roślinne oddziałują na procesy biologiczne u zwierząt i ludzi. Hormony sterydowe zwierząt mogą być metabolizowane u roślin do giberelin, czyli hormonów roślin (fitohormony). " - źródło: http://luskiewnik.strefa.pl/fitosterole/sterole/pages/p6.htm

Podaje również, że hormon DEHA jest "ojcem wszystkich hormonów" - " jest ważnym czynnikiem związanym ze starzeniem się organizmu człowieka. DHEA nazywany jest "ojcem wszystkich hormonów", ponieważ przetwarzany jest w organizmie na estrogeny, testosteron i progesteron, które są hormonami płciowymi"

Ja również borykam sie z łysieniem (chociaz sama nie wiem czy androgennym czy telogenowym" - stawiam na androgenne " włosy wypadają i to widac podczas mycia", przeswity mam na czubku głowy i na skroniach.  DHEA - zrobiłam badanie i wynik w mojej ocenie oraz endykronologa jest dobry. Potwierdziła moja diagnozę i stwierdziła, że chociaz jest jeden lek (steryd) to nie zapisze mi go z uwagi na duzo skutków ubocznych. Nier mam problemów z tarczycą - mam niski estrogen z uwagi na wiek [50 lat] . Z problemem borykam się od 3 lat wstecz.  Stosowałam i stosuję :
- pyłek kwiatowy,
- szałwię, koniczyne czerwoną, poldanen - kora sliwy afrykańskiej na hiperandrogenizm pomimo wskazań, że jest to lek na przerost gruczołu krokowego (ale zaufałam naszemu Gospodarzowi i temu co o tym preparacie pisał), stosowałam mieszanki estrogenne i antyandrogenne zalecane przez naszego gospodarza na trądzik i nie tylko  "Mieszanki te działają antyandrogennie, czyli zmniejszają stężenie androgenów (testosteron, dehydroepiandrosteron) we krwi i w skórze. Zwiększają równocześnie stężenie estrogenów we krwi. Zmniejszają rogowacenie skóry i mieszków włosowych. Uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegając teleangiektazjom i plamicom. Zwiększają nawodnienie skóry oraz syntezę elastyny i kolagenu. Zapobiegają cellulitis. Działają lipotropowo, regulując gospodarkę tłuszczową, węglowodanową i obniżając stężenie cholesterolu we krwi. Działają przeciwmiażdżycowo, silnie przeciwzapalnie, odkażająco, przeciwalergicznie, przeciwwysiękowo. Wywierają wpływ uspokajający i przeciwlękowy i wzmacniający ogólnie. Składniki czynne zawarte w preparatach zwiększają wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, regulują wypróżnienia i gospodarkę wodno-elektrolitową poprzez układ hormonalny. Regulują również cykl miesiączkowy. Wpływają na skład ilościowy i jakościowy łoju, zapobiegając jego zaleganiu w mieszkach włosowych. "
(źródło: http://luskiewnik.strefa.pl/acne/acne_fito.html

Pomoglo ale trzeba kontynuować. Wypada mniej włosów pomimo niskiego estrogenu. Dodatkowo stosuję zewnętrznie do wcierania nalewkę z niecierpka oraz z wyki.

Całą wiedzę czerpię garściami ze stron dr Różańskiego za co mu serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2011, 09:34:31 wysłana przez Basia »

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 04, 2011, 22:13:57 »

Aktualnie jestem w trakcie kuracji z wyciagiem Saw palmeto, fasolka adzuki,
sok z granatu pije czesto, herbate z czerwonej koniczyny
i liscmi brzozy popijam miedzy - miedzy,
nalewka z paczkow sosny i pakow brzozy robie wcierki,
nasionka jabloni wraz z nasionami moreli, orzeszkow bukowych,
(przegrzanych na patelni), sproszkowanych dosypuje codziennie do jedzenia,
nagietek - zmielone platki zmieszane z miodem, codziennie przed spaniem,
soja, pod wieloma postaciami - tofu, mleczko, platki sojowe, prazone nasiona soi,
bardzo czesto sa w menu, bob, seler, dynia pod wieloma postaciami.
Przeswity sa u mnie w tych samych miejscach...
DHEA - zrobiłam badanie i wynik w mojej ocenie oraz endykronologa jest dobry.
Gdyby u mnie hormonalne badania na poczatku cos wykazaly,
z pewnoscia bym ruszyla w tym kierunku, ale u mnie bylo zbyt duzo podejzen,
a hormony lekarz okreslil, jako w porzadku...
Mysle, ze juz wowczas zaczelo sie cos dziac z estrogenem, i calkiem mozliwe,
ze u Ciebie podobnie sie dzieje.
Na zasadzie " im dalej w las - tym wiecej grzybow ", jak zaczyna w badaniach
cos sie pokazywac, moze sie okazac, ze juz jest duzo , duzo trudniej okielzac to...
chociaz jest jeden lek (steryd) to nie zapisze mi go z uwagi na duzo skutków ubocznych.
Z wielka niechecia, ale tez stosowalam sterydy, jednak nie zauwazalam zadnej zmiany,
nawet powiedzialabym, pogorszenie, ( moze to byl zbieg okolicznosci), szybko jednak zrezygnowalam z tego.
Ja robilam juz kuracje lekiem na prostate, gdzie byla Saw palmeto, pokrzywa, macznica lekarska i dynia. Przez 2 miesiace.
Teraz wzielam samo Saw palmeto.
To co dalej piszesz, wszystko sie zgadza...
Ja dlugi czas borykalam sie sama, nie wiedzac od czego zaczac.
Teraz, prowadzac wszystko dalej, probuje znalezc cos na telogenowe  :(
Musze to poruszyc ! Musze je zmusic do wzrostu...  >:(
Stosowanie grzebienia swietlnego nie jest szkodliwe. On ma specjalne promienie,
to nie ma bezposredniego zwiazku z fotouczulaniem.
Ponadto - staram sie najpierw zapoznac z roslina, preparatem, sposobem,
zanim cos zaczynam stosowac.
Postaraj sie polozyc wiekszy nacisk na soje, wcierki w sklad ktorych
wlaczyc olej lopianowy, kozieradke, oraz picie naparu z czerwonej koniczyny.
Wiele z nas krepuje sie tej przykrej dolegliwosci, lecz im wczesniej zacznie sie cos radzic,
tym wieksza jest szansa na poprawe, czy tez wstrzymanie procesu niszczacego...
Temat z pewnoscia bedzie dalej prowadzony, gdyz - nie my pierwsze i nie ostatnie.
Pozdrawiam.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 09, 2011, 22:43:23 »
Maka gryczana, podobnie jak maka z cieciorki, nadaje sie do mycia calego ciala.
Cialo po umyciu ta maka jest gladkie, i bardzo istotna rzecz - maka gryczana nie wysusza skory.

Musze przyznac z zadowoleniem, ze przepis podany przez Mire -
na mycie wlosow maka z cieciorki, po nalozeniu kompresu z oleju kokosowego z cytryna, daje swietne wyniki.  ;D
Robilam ta kuracje juz trzy razy, wlosy sa bardzo ladne i odczucie na skorze glowy jest bardzo przyjemne.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 15, 2011, 22:19:05 »
Basiu, wracam do Twojego postu z Grudzień 01, 2011, 09:59:54...
Bardzo slusznie i trafnie wyluskalas przyczyny moich problemow...
choroby autoimmunologiczne
zatrucia jakimiś toksynami lub zakażenie jakimiś wirusami
skutek uboczny żółtaczki typu C
w wyniku zaburzeń hormonalnych
jako odczyn alergiczny na niektóre leki lub z powodu stresu.

Wszystkie punkty maja miejsce w mojej epikryzie.
I tak, jak zaznaczylas -
Ale, podejrzewam, że na to nie ma łatwej recepty,...

Jednak - cos sie zaczyna dziac. :-\ :)
Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze gdybym chciala, nie potrafilabym udzielic rad w tej kwestii,
gdyz niewiarygodnie eksperymentuje .
Ostatnio przeprowadzilam 2 miesieczna kuracje lekiem przeznaczonym dla mezczyzn, Prostenal
Skład:
Zawartość w 1 kapsułce
Ekstrakt z owocu Saw Palmetto 300mg
Olej z dyni 300mg
Pokrzywa 250mg
Mącznica lekarska 50mg
Likopen 500ug
Po miesiecznej przerwie, zaczelam brac sama palme sabalowa ( Serenoa repens,Saw palmetto )
Nie chcialabym zapeszyc - ale cos sie dzieje !!!  :)
Mam wrazenie, ze mam wiecej wlosow na glowie.
Tak, jak juz powiedzialam, to jest kolejna proba, stosowania ciagle czegos innego...
Jednakze nie moge jeszcze nic powiedziec, czy NOWE wlosy wyrastaja,
czy stan dotychczasowych radykalnie sie poprawil...
Gdy zaobserwuje cos kolwiek, czego bede pewna - dopisze.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 16, 2011, 17:11:07 »
To nie ja wymyśliłam możliwe przyczyny, ja je tylko spisałam od innych.

Powodzenia i pisz dalej o swoich doświadczeniach :-)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 16, 2011, 19:43:53 »

Basiu,

Bardzo slusznie i trafnie wyluskalas przyczyny moich problemow...
chyba Cie tym nie urazilam ?:D
Czemu piszesz ? :
To nie ja wymyśliłam możliwe przyczyny, ja je tylko spisałam od innych.

Pozdrawiam Cie  ;D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 16, 2011, 21:57:39 »
A, bo właściwie sama to podpowiedziałaś, ja tylko znalazłam potwierdzenie w innych źródłach.
Fajnie, że coś Ci wychodzi, nie tylko włosy. Tak kiedyś mi powiedział kolega: "jedyne, co mi w życiu naprawdę wyszło to włosy". Rzeczywiście nie miał ich dużo...