Autor Wątek: Przyczyny wypadania wlosow.  (Przeczytany 49706 razy)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Przyczyny wypadania wlosow.
« dnia: Listopada 29, 2011, 19:52:48 »

Tak jak obiecalam, uzupelnie w tym watku, " ciemna strone " kobiecego klimakterium. ;)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Odp: Przyczyny wypadania wlosow.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 30, 2011, 13:45:21 »

Jeszcze jedna sprawa, ktora potrafi kazda kobiete w okresie menopalzy " dobijac "
jest  - wypadanie wlosow ! ...

Tym zdaniem zakonczylam poprzedni temat, ktory jest podstawa do obecnego...
Cala "rewolucja" hormonalna, stanowi dla wielu kobiet istna katastrofe w zyciu.
Tak jakby malo bylo innych problemow :)
To co sie potrafi w tym czasie dziac z calym organizmem kobiety, jej psychika,
to znow trzebyby zaczac nowa "linijke". :)

Podczas HTZ korzystajac z preparatu  hormonalnego, nie doinformowalam sie nalezycie o faktycznych skutkach ubocznych.
A to dosc istotna sprawa. Miedzy innymi skutkami ubocznymi znalazo sie " wypadanie wlosow w " 50% przypadkow...
Otworzyla sie przede mna nowa karta zycia...
Dermatolodzy brali pod uwage wszystko - co tylko mozliwe.
Przeszlam najprawdopodobniej wszystkie mozliwe badania: pierwiastkowe badanie struktury wlosa,(Trichogram), proby grzybiczne, badania hormonalne, CT, badanie mieszkow wlosowych, biobsje skory glowy.
Poniewaz jestem epi, duza czesc winy - z wielka ulga - skladano na leki epileptyczne
( co tez w moim przypadku, oczywiscie, nie jest bez znaczenia ).
Podawano Regaine (Minoxidil), Kaliumcarnenoat, Clarelux-Pianka, Deflatop, robione mikstury z udzialem pruritus, urea, thesid, vaseline album w Ungt. emulsificans aquosum,
(podaje te detale, gdyz sadze, iz freshbynature  bedzie w tym zakresie zorientowany,
a byc moze kiedys Jemu sie to przyda... ), nastepnie otrzymalam naswietlania
tz. Lichtkamm - grzebien swietlny.
Trza razy w tygodniu jezdzic do Unikliniki, sprawa troche uciazliwa,
kupilam sobie taki grzebien, uzywam do dnia dzisiejszego...
traktuje to jako wspomaganie calego mojegoratowania kazdego wloska na glowie.  ;D
Jest to SAALMANN PSOR-Kamm stosowany barzo czesto w Luszczycy.
Proby o dostanie sie do TCM-Kliniki, spelzly na niczyn...
Lekarze na komisji byli bardzo sceptyczni co do tego typu leczenia, niestety... :)
W sumie - zdiagnozowano Lichen planopilaris. Stwierdzono, iz przyczyna choroby
jest nie do ustalenia, najczesciej powstaje na skutek stresu, potrafi trwac cale lata,
i zakonczyc sie rownie niespodziewanie, czy to z leczeniem, czy bez...
Bylam zalamana, byc moze sa na forum kobiety, ktore cos niecos z tego juz poczuly ?...
Ale wiemy doskonale wszyscy o tym, ze bez nadziei, bez wiary,
mozna tylko zaczac sobie "dolek kopac" .
Ja mialam i mam Wiare, mialam i mam Nadzieje.
Zaczelam walczyc (trwa to do dzis :) ), jak na razie,
nie jest to pierwsza walka w moim zyciu:) ...

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 30, 2011, 14:35:21 »

Zaczelam metoda "prob i bledow" ...
Tak jak to mowia - potrzeba matka wynalazku...  ;)
Gdyby ktos sledzl moje poczynania...  ::) :o
Swiadkie naocznym byl tylko moj maz  :-*
Wykazywal tyle zrozumienia, ale bywaly momenty, kiedy "obrywalo mi sie "...
Teraz wiem - stawial mnie na nogi.  :D

Ok,
w ruch poszedl  internet - (stad mam wiele spraw wynotowanych,
lecz nie spisywalam adresow  ::) )
medycyna ludowa, medycyna rosyjska, Ayurveda, homeopatia,
zielarstwo, aromaterapia, urynoterapia, medytacje z afirmacjami,
a nawet szczypta bialej magii... :(
To co znajdowalo sie juz na mojej glowie ...  >:(
Wiele przepisow uwazam za dobre, poprawily rzeczywiscie kondycje mych pozostalychwlosow,
zapalenie mieszkow wlosowych prawie przestalo dokuczac,
ale caly czas rozwazam, zastanawiam sie,
dlaczego, od samego poczatku, nie widze wypadnietych wlosow?  ???
Lekarze pytali, ile wlosow widze wypadajacych - to bylo pare - 5 - 10 wlosow...
Na zdrowej skorze glowy moga w ciagu dnia wypasc do 100 wlosow dziennie, i to jest normalne...
Doszlam do - " EUREKA " - ze jest to lysienie telogenowe.
http://zdrowieiuroda.blox.pl/2009/04/Jak-leczyc-lysienie-telogenowe.html
Tu znalazlam odpowiedz na brak wypadnietych wlosow.
Natomiast podczas zmian hormonalnych, spadku estrogenow , wystepuje sucha skora,
oraz czestym jest  łojotokowe zapalenie skory glowy.
Czyli przyczyny, jak dla mnie, staly sie jasniejsze.
Tu nastapilo (wylacznie moje wnioski) polaczenie lysienia androgenowego (u kobiet),
charakteryzujacego sie zachwianiem rownowagi hormonalnej, z lysieniem telogenowym,
a do tego doszlo jeszcze poprzez gwaltowny spadek estrogenu zapalenie mieszkow wlosowych.
Przy lysieniu androgenowym nawet jesli wzmocnimy nasze wlosy,
to one i tak predzej czy pozniej wypadna, bo mieszki włosowe sa osłabione.
Ale moje wlosy czaly czas  s p a l y ... Mysle, ze jeszcze jakas tajemnica tkwi w tym wszystkim ... :o
Moze ktos z WAS pomoze mi doszukac sie tej tajemnicy i ja rozwiklac ?
Badz co badz - Nadzieii nie trace, i nie poprzestane w dalszych poszukiwaniach.
Od TAMTEGO czasu, bedac wsrod ludzi, zwracam wieksza uwage na glowy kobiet...
Nie jest to wcale pocieszajace, ale - nie jestem w tym problemie osamotniona...
To co obserwuje, jest wprost szokujace...  :o :o :o
To co moge zasugerowac dla wszystkich Pan, ktore sa " PRZED " -
starajcie sie duza uwage zwrocic na zdrowe odzywianie,
majace na uwadze profilaktyczne dawki estrogenow, odpowiednia pielegnacje wlosow,
poswiecenie czasu na maski, wcierki, oklady, kompresy dla dobra
naszych - pieknych przeciez - wlosow.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 01, 2011, 21:59:54 »
Wikipedia określa liszaj płaski i jego odmiany jako choroby autoimmunologiczne: pl.wikipedia.org/wiki/Liszaj_płaski
Warto przeczytać - jest napisany dość zrozumiale.

W książce - składance z różnych źródeł Edwarda Wawrzyniaka "Leczenie ziołami - kompendium fitoterapii" autor napisał, że możliwe też są wyniki zatrucia jakimiś toksynami lub zakażenie jakimiś wirusami. Zalecana jest witamina B.

Ogółem, choroba występuje często jako skutek uboczny żółtaczki typu C, w wyniku zaburzeń hormonalnych, jako odczyn alergiczny na niektóre leki lub z powodu stresu.

Co z tego by wynikało? Jeżeli to choroba autoimmunologiczna, to warto przeczytać wątek Fresha o jego potyczkach z łuszczycą. Jeżeli to zatrucie, to warto pić dużo ziół czyszczących krew - moczopędnych. Jeżeli to zaburzenia hormonalne - to trzeba by poszukać równowagi ziołami estrogennymi. Naczytałam się o żagwicy listkowatej - na przykład: http://www.shiitake.pl/maitake.htm. Jeśli to żółtaczka, to trzeba bardzo wspomóc wątrobę.

Trochę tego dużo, ale warto by spróbować kompleksowo - zrobić sobie mieszanki ziół pod kątem tych możliwych przyczyn i codziennie pić coś innego, przeciwko innym elementom układanki.

We wspomnianym "Leczeniu ziołami" są dwie mieszanki do picia:

Według Klimuszki:
ziele majeranku, korzeń mniszk, kłącze tataraku, liść bobrka, liść mięty pieprzowej, kora kruszyny, owoc kolendry, kłącze pięciornika - wszystkie składniki wagowo po równo. 3 łyżki ziół zaparzyć trzema szklankami wrzątku i odstawić w termosie min. na 3 godziny. Pić po szklance 3 x dziennie.

Według Sroki:
liść orzecha włoskiego 100, ziele krwawnika 50, kwiat jasnoty białej 50, koszyczek rumianku 50, liść babki lacentowatej 50, korzeń mniszka 50, ziele przywrotnika 50, ziele centurii 20.
ŁYŻECZKĘ ziół zalać szklanką wrzątku i ogrzewać w łaźni wodnej 20-30 min. Wypić szklankę gorącego naparu wieczorem, przed snem.

do kąpieli według Sroki:
ziele krwawnika 50, liść szałwii 100, liść babki lacentowatej 50, kwiat nagietka 50, koszyczek arniki 20. Kilka czubatych łyżek zalać 3l wrzątku i ogrzewać pod przykryciem 30 min. Przecedzić i wlać do wanny z wodą o temp. 37-40oC. Kąpać się 20-30 minut, co drugi dzień.
(myślę, że przy włosach to byłoby dobrze zrobić sobie turban z pieluchy tetrowej namoczonej w takim wywarze.

Ale, podejrzewam, że na to nie ma łatwej recepty, jednak warto spróbować.

Powodzenia :-)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 01, 2011, 22:24:53 »
Basiu,
Uzupelnilas wieloma bardzo waznymi informacjami. :)
Ja osobiscie serdecznie dziekuje, bo z pewnoscia moge wyprobowac cos nowego.
Mowia - kto pyta, nie bladzi, kto szuka, ten znajdzie. ;D
A z pewnoscia znajda sie osoby, ktorym tez sie wiele z tego przyda.
Pozdrawiam.  :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 01, 2011, 22:39:22 »
Napisz, jak wygląda Twoja dieta od tłustej strony? Jakie tłuszcze i w jakich ilościach możesz spożywać?

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2011, 18:09:59 »

Inez,
pytasz mnie -
Jakie tłuszcze i w jakich ilościach możesz spożywać?
przez lekarza, czy tez dietetyczke, nie mam zadnych przeciwskazan.
Kierujac sie wlasnym pogladem na "zdrowe zywienie" wewnetrznie zuzywam :
Maslo ghi:
Wikipedia.
W przeciwieństwie do masła, ghi może być przechowywane przez długi czas bez użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze zniszczeniem mikroorganizmów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji, pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do głębokiego smażenia.
Trawienie: ghi pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtworzyć śluz na ścianach żołądka.
Umysł: ghi poprawia wszystkie trzy aspekty mentalnego funkcjonowania - uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie.
Równowaga w medycynie indyjskiej: ghi przywraca równowagę elementów vata i pitta (kontroluje ruch w ciele i umyśle, a także kontroluje procesy ogrzewania ciała i metabolizm).
Jak każde oczyszczone masło, ghi jest złożone wyłącznie z tłuszczów nasyconych i według Ajurwedy jego konsumpcja działa korzystnie na zdrowie i organizm na przykład leczy choroby serca.
Klarowane masło ma niespotykane wśród innych tłuszczów nasyconych właściwości lecznicze.
Jednak według współczesnej wiedzy medycznej spożywanie nasyconych tłuszczów zwierzęcych jest przyczyną chorób serca i miażdżycy.
:)
Oczywiscie zachowane granice normy  ;D = umiar
Olej z pestek winogron - zachowane granice normy.
Do salatek, surowek, sosow przyprawowych, egzotyki kuchennej, oleje z : dyni, orzecha wloskiego, laskowego, sojowy, sezamowy, lniany, ziolowe.
1 sloiczek (250ml.) smalcu domowego / wieprzowina, dziczyzna, drob, mieszany tluszcz, duzo przypraw), na miesiac na dwie osoby.
Profilaktyka :
Codziennie kapsulka tranu, lyzeczka oleju z rokitnika.
kuracja dr. Budwig raz w roku.
dziennie - 5 nasionek fasolki adzuki, 5 calych migdalow , soja pod roznymi postaciami.(zawarosc tluszczow).
codzienny tluszcz zawarty w kawie neutralizuje przyprawami, z ktorymi kawe gotuje.
Oliwe z oliwek, rzadziej, nie kazda ma przyjemny zapach...
Maslo krowie w znikomych ilosciach, bardzo, bardzo rzadko.
Uwazam, ze jest dobre jedynie w okresie wzrostu, budowy organizmu i okresie dojrzewania.
Tluszcze zawarte w zoltych serach - w tygodniu 3-4 plastry, pelnotlustego. Nie uwazam produktow "leicht", wszelkiego rodzaju "mielonek" - zastosowanie MOM, korzystam ze wszystkich produktow wysokowartosciowych, tyle, ze w ograniczonych ilosciach.

Zewnetrznie :
Olej z rokitnika,(owoce rokitnika (od 8 do 12% oleju.) zaliczane sa do najbardziej odzywczych i bogatych w witaminy, mineraly i polifenole, karotenoidy, jako jedyny olej roslinny zawiera wysokie stezenie - Omega-7, wysoka dawke witaminy E ),
na twarz, szyje i dekold, jako make-up, przedewszystkim zima,
latem natomiast olej sezamowy -  masaz calego ciala cieplym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn, pielegnuje skore, chroni przed szkodliwymi promieniami -  takze wlosy ( wcierka ). Do wlosow na kompresy dwugodzinne najczesciej w sklad min. wchodzi olej z lopianu.
Olej babassu.
Masło shea  (Karite).
Masło kakaowe.
Kapiele pelne - zawsze z zastosowaniem, poza innymi (w/g fantazji) skladnikami - olejki.
Jesli o czyms zapomnialam, prosze - pytaj, odpowiem.
Pozdrawiam Cie.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 02, 2011, 19:09:08 »
Proponuję tłuszcze roślinne zawierające znaczne ilości fitosteroli.
ryżowy    1055
słonecznikowy 975
kukurydziany      952
zarodków pszennych   553
lniany     338
bawełniany   327
sojowy    221
orzeszków ziemnych   206
pestek winogron  180
oliwa     176

mogłoby to wpłynąć na podniesienie poziomu progesteronu, co w efekcie przyniesie poprawę kondycji włosów.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 02, 2011, 19:19:17 »

ineslik,
fitosteroli w moim odzywianiu mam naprawde wystarczajaco...
Ale dziekiuje,  ;D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 02, 2011, 21:25:41 »
Tylko jak zamienić te fitosterole na własciwe hormony - oto jest pytanie? Może rzeczywiście warto spróbować przeróżne oleje i naturalne witaminy.

Dla psów (i innych zwierząt) na wzmocnienie włosów stosuje się Biostyminę. Z jakiegoś powodu obecnie ludziom chyba daje się ją tylko w zastrzykach. U weterynarzy można dostać odżywki z biotyną na włosy w proszku. Warto spróbować - zaszkodzić nie może.
(dodałam): Ampułki Biostyminy można pić

Czy masz książkę pod redakcją Ożarowskiego "Ziołolecznictwo poradnik dla lekarzy"? Na Allegro zwykle jest za kilka-kilkanaście złotych, a jak się poszuka, to i Google wyrzuci plik do sciągnięcia. Tam jest rozdział o łysieniu plackowatym i jego leczeniu naświetlaniami i ziołami fotouczulającymi. Chodzi o poprawienie ukrwienia skóry głowy. Może warto spróbować? Poza tym jest rozdział o liszaju płaskim.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2011, 17:25:33 wysłana przez Basia »

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 02, 2011, 22:49:57 »

Basiu,
kombinacje roznych olei i olejkow, mam juz dawno za soba, teraz uzywam wybiorczo, to co zauwazylam, ze "dziala"...
Sama dieta dr. Budwig mowi sama za siebie.

Z lysieniem plackowatym, to nie ma nic wspolnego.
Jak na razie - stres, spadek estrogenu, uboczne dzialanie lekow P/epi, skutki uboczne chemii przy leczeniu watroby.
Co stosowalam, juz pisalam...
Wlosy, ktore sa na glowie, sa w b. dobrej kondycji. Ladnie i szybko rosna. Sa sredniej grubosci.
Te co " usnely " sa dla mnie teraz problemem,musze pobudzic je do pracy - wzrostu.
Liszaj plaski juz dlugi czas nie dokucza. Czy jest wyleczony - nie wiem.
Na nastepna biopsje nie mam ochoty.
Co dalej, to sie okaze.

Zerknijcie na Linkowisko - to co tam dalam, dla zaiteresowanych tematem, przyda sie bardzo.
Z podanych tam rzeczy sama stosuje Saw Palmetto, Koniczyne czerwona i Wierzbownice.

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 02, 2011, 22:53:09 »
Ja coś ostatnio nie mam nastroju do publicznych wystąpień  :(, ale gorliwie podczytuję.
A to coś na włosy i z kręgu Ingwer  :)
http://www.laboratoriumurody.pl/forum/wladca-wlosow-czyli-eclipta-alba-bhringaraj,t10619.html

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 02, 2011, 23:14:37 »
Kryniu - Serdeczne Dzieki.  ;D
Bardzo interesujace.
Moze rzeczywiscie cos nowego wkroczy w moje "wlosowe problemy ?"  ;D
Eva - Pozdrawiam  :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 03, 2011, 08:33:42 »
są jeszcze takie wątki w laboratorium (z http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=610.msg6109#msg6109)

http://www.laboratoriumurody.pl/forum/biotyna,t356.html

http://www.laboratoriumurody.pl/forum/przerzedzone-wlosy-produkty-roboty-wlasnej,t1303.html

Ingwer - masz włosy rosnące i uśpione na raz?
Basiu - wierzę w teorię, że fitosterole zamieniają się , w co nam najbardziej potrzeba do szczęścia. Same z siebie.

Chodzi głównie o to , żeby przełamać dominację kortyzolu - hormonu stresu. Stosuję od pewnego czasu zwiększone ilości oleju ryżowego . Efekty - m.in. minimalizacja napięcia przedmiesiączkowego, wzrost włosów w tempie 1,6 cm na miesiąc .

Kryniu - widziałaś , jaki patent podała Mira z myciem włosów mąką z cieciorki? http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=406.msg7626#msg7626
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2011, 09:09:56 wysłana przez ineslik »

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 03, 2011, 11:32:13 »

ineslik,
Ingwer - masz włosy rosnące i uśpione na raz?
Dokladnie, tak wlasnie jest...
Sa miejsca na glowie - zadne "placki", tyle, ze widac czubek i boki glowy mocno przezedzone,reszta wlosow rosnie b. dobrze. ;D
Z tylu glowy niczym sie nie roznia od tych jakie mialam przed laty. A mialam bardzo geste i mocne wlosy.  :) Nosze krotkie wlosy, podcinac musze dwa razy w miesiacu. Chcac zalozyc bluzke, czy sweter typu golf - caly klab wlosow podnosi sie z tylu glowy,  :)
nie idzie sobie t tym poradzic. Ale w miejscach, ktore przerzedzily sie, od 3-4 lat nic nie chce urosnac.
Dermatolodzy mowia, ze jesli cebulki wypadly, to juz wlos nie urosnie.
Ale ja nie widzialam wypadnietych, wypadajacych wlosow.
Zrozumialam ta sprawe, dopiero po zapoznaniu sie z telogenowym "wypadaniem" wlosow. Czyli o uspionych wlosach.
Wiadomo, ze nasze wlosy okresowo przechodza w stan telogenowy, ale pozniej na nowo rosna.
Tu jest " pies pogrzebany " - jak je obudzic?, jak zdopingowac do aktywnosci?. Bo jesli nie wypadaly, to chyba logiczne jest,
ze cebulki, obojetne, w jakiej formie, ale sa... Probowalam naprawde wiele sposobow.
Ale nadziei nie trace, i z pewnoscia dojde do tego momentu - ze zaczna rosnac na nowo !
Nie wiem, czy cebulka wlosa moze " zaniknac "... Ale na ten temat, tez kiedys czytalam, ze pomimo zanikniecia cebolki wlosa,
po trzech latach kobiecie zaczely odrastac wlosy, na poczatku "niesmiale", cieniutki, slabiutkie, a pozniej wrocily do formy.
Nie bylo dokladniejszego opisu sprawy... A ja - "czuje", ze ONE tam, w skorze glowy sa !  ;D