Autor Wątek: WItamina D3  (Przeczytany 279608 razy)

Offline Optimus

• Dużo Pisze
Odp: WItamina D3
« Odpowiedź #405 dnia: Stycznia 23, 2017, 19:28:51 »
No to nieźle ... tym bardziej że kilkadziesiąt osób kupiło
A już myślałem, że Ty sprzedajesz te kapsułki za 50 zł i że chciałeś się wypromować :)

Offline GrzesR

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #406 dnia: Stycznia 23, 2017, 20:29:52 »
Firma była podana na początku postu prze inną osobę :-)

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #407 dnia: Lutego 12, 2017, 20:45:58 »
"....Badacze wymienionej pracy analizowali koncentracje 25OHD u niemowlaków od 2 do 10 dnia po porodzie z żółtaczką.

Wnioski z tej pracy;

Średni poziom wit.D u noworodków z żółtaczką wynosił tylko 10 ng. Norma nawet ta stara to jest powyżej 30, a powinno być powyżej 50 ng.

Obecnie, 80 lat po wojnie, widzę nadal wyraźne objawy krzywicy u dzieci w pierwszym roku życia, w mieście wyższej uczelni medycznej!!!

Co  w takim razie jest w miasteczkach czy na wsi?

Dziwnym trafem osoba będąca konsultantem krajowym z pediatrii niejaka p. prof. T. Jackowska zajmuje się częściej reklamą sprzedaży szczepionek lub pracami administracyjnymi w rodzaju książeczek zdrowia dziecka zamiast przypominaniem, że przeczosy na potylicy są dowodem wprost, braku witaminy D u dziecka......."

c.d.:
http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=19696&Itemid=119

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #408 dnia: Marca 25, 2017, 13:52:02 »
Ej jak myślicie, przy poziomie wit D 8.. jaka dawka byłaby stosowna na pierwsze powiedzmy 3 miesiące żeby to miało jakiś sens pojechać w górę.. ?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #409 dnia: Marca 25, 2017, 14:11:12 »
Tutaj masz opisane dokładnie: http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/Stosowanie%20witaminy%20D%20w%20praktyce%20klinicznej.pdf - w skrócie - zapotrzebowanie na wit. D to 70IU/kg wagi ciała - jak chcesz w realnym czasie podbić sobie poziom D3 trzeba brać więcej. Np. - moja siostra (60kg) brała przez okres jesienno zimowy 4000IU/dzień - pomiar 25(OH)D3 wykonany w lutym wyniósł 28ng/ml

Offline stokrotka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #410 dnia: Marca 25, 2017, 14:13:49 »
Zauważyłam, że młode pediatryczki przy badaniach bilansowych dzieci zalecają suplementacje wit D3 w okresie jesienno-zimowym 400-1000 .

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #411 dnia: Maja 27, 2017, 09:01:07 »
O witaminie D3 pisaliśmy dużo.
Jednak podaję link do filmu, ponieważ są w nim pewne interesujące rzeczy (w kontekście choroby nowotworowej i tzw. "zakresu norm").
Mgr farm. Janusz Nawolski - witamina D3:
https://www.youtube.com/watch?v=K5S8LYGJhCI

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #412 dnia: Listopada 25, 2017, 06:44:41 »
Doktor Hubert Czerniak mówi, że od kiedy sam osiągnął poziom wit. D3 120 czuje po prostu, że żyje… Niebo a ziemia, śpi 4 na dobę, zero zmęczenia

Pacjentka z chroniczną bezsennością, problem zniknął przy
poziomie 240 ng/ml..

Do wyleczenia paru chorób potrzeba poziomu 400, a nawet 600 (SM, schizofrenia- USA)
A u nas jak ktoś ma 150 to panika i pół przychodni dzwoni przerażone…  :D

Od min. 6:00

Hubert Czerniak 16.11.2017 Gliwice
https://youtu.be/aVcGivU_eHo

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #413 dnia: Października 09, 2018, 23:35:05 »
Trochę czasu minęło od ostatniego postu,więc może pojawiły się jakieś nowe badania na temat dodatkowego suplementowania przy wit D3 słynnej wit K2MK7? Czy to dalej chwyt marketingowy?

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #414 dnia: Października 10, 2018, 09:53:00 »
To tak. Uczestniczyłam ostatnio w wykładach gdzie był poruszany temat D3 i tej otoczki co z czym łączyć itd. Po tych dwóch dniach wiem że co prof to inne racje i to wszystko podparte badaniami. Inną kwestią są laboratoria, którym się zdarza nie przyłożyć się do wykonywanych badań a na tych wynikach my staramy się pracować. Świat złudzeń i wiary czy też świat tez i dowodów czarno na białym  ;D

Z racji tego, że wyszło mi 9 (30–80 ng/ml) to zaczęłam przyjmować około 10000 z k2 rzędu 150. Efekt? Wzrok pogorszył mi się znacząco. Z 0.5 na jednym oku mam 1,5 na obu i co więcej okularów nie noszę tylko do czytania ale do zwykłych, codziennych czynności. Wniosek mój prywatny jest taki, że nie samym D i K człowiek żyje.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #415 dnia: Października 10, 2018, 11:05:57 »
Teraz bierzesz D3 dalej z K2MK7?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #416 dnia: Października 10, 2018, 12:58:44 »
Z racji tego, że wyszło mi 9 (30–80 ng/ml) to zaczęłam przyjmować około 10000 z k2 rzędu 150.

Jeśli chodzi o witaminę D, to może być kwestia osobniczego metabolizmu, dlatego, że znam wiele osób, które czuły się źle przy takich dawkach i takie osoby, które przy suplementacji w tej samej wysokości dalej miały niedobory a i badania nie wykazywały jakiegoś szczególnego wzrostu poziomu witaminy D.
Oczywiście może być też kwestia producenta, szczególnie jeśli są to suplementy diety.

Natomiast jeśli chodzi o witaminę K, to kiedyś na blogu u Sławka Ambroziaka była dyskusja nad dawkami i wyszło z niej, że nie ma potrzeby / sensu / uzasadnienia przyjmowania więcej niż 100 mikrogram. niestety już nie pamiętam, czym to było motywowane.

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #417 dnia: Października 10, 2018, 13:25:22 »
A jest w ogóle zasadność przyjmowania wraz z wit D3 K2MK7,bo poświęciłem sporo czasu ,by znaleźć jakiekolwiek badania na ten temat i nic nie znalazłem.Wobec wzrostu zainteresowania wit.D3 pojawia się sporo wzmianek o konieczności stosowania również K.Też powołują się na badania,ale żadnych konkretów,źródeł.Tak jak kiedyś pisało się ,że jak pijemy kawę wypłukuje się magnez i należy suplementować,to teraz wydaje się to bardziej niż wątpliwe.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #418 dnia: Października 10, 2018, 14:04:49 »
axel40 Tak ale z dodatkiem a+e i w mniejszych dawkach. Sporo jest doniesień, że przydałby się jeszcze bor z magnezem i krzemem.

Zielarzu p. Ambroziak często pisze pod producenta. Kiedyś sporo się na jego wiedzy wzorowałam.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #419 dnia: Października 10, 2018, 14:13:44 »
Zależy ile bierzesz D3, zwykła witamina K1 też powinna załatwić sprawę ewentualnej kalcyfikacji (jak zjesz brokuła, czy sałatkę z warzyw liściastych to dostarczysz masę tej witaminy. Zresztą magnez też chroni przed kalcyfikacja naczyń (witamina D jest mocno magnezożerna).

Te magiczne numerki przy witaminie K pachnie mi na odległość marketingiem.