Autor Wątek: WItamina D3  (Przeczytany 282075 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: WItamina D3
« Odpowiedź #75 dnia: Października 28, 2013, 22:09:34 »
W forum uczestniczą Panowie (i fajnie, że są)....
a więc z myślą o nich przesyłam te streszczenia z badań nad witaminą D i rakiem prostaty.
Jest tych badań sporo, wklejam dwa:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11384870
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23220550

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #76 dnia: Października 29, 2013, 13:23:56 »
Witamina D ma b. szeroki zakres działania, działa wielokierunkowo. Jest na to określenie - "plejotropowe działanie witaminy D". Można długo wymieniać
co ona robi. O tym jest b. dużo np. na stronie:  http://www.solarium.pl/ .
Proponuję zabawę w przeciwnym kierunku. Może ktoś znajdzie - na którą z chorób cywilizacyjnych (będących najczęstszymi przyczynami zgonów) nie ma wpływu jej niedobór? Czy jest taka ?

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #77 dnia: Października 29, 2013, 14:04:36 »
A ja proponuję na temat skutków przedawkowania - to będzie też przeciwny kierunek a temat zyska.
I am back to save the universe

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #78 dnia: Października 29, 2013, 14:51:55 »
Na temat dawkowania i możliwości przedawkowania wyczerpująca informacja jest np. tutaj: http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/Stosowanie%20witaminy%20D%20w%20praktyce%20klinicznej.pdf
Przedawkować można wszystko, nawet wodę. Co możesz powiedzieć o zatruciu wodą? Ja cały czas mówię o dawkowaniu i na wszystkie swoje tezy podaję linki do pozycji w których je znalazłem, żeby tą informację można było zweryfikować. Może napisz precyzyjniej co masz dokładnie na myśli. To co piszesz wg mnie jest  w bok od tematu. Ja piszę że witamina D jest potrzebna, ty - że można się nią zatruć.  Z tego sprawę sobie zdaje każdy.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #79 dnia: Października 29, 2013, 15:04:28 »
Ja cały czas mówię o dawkowaniu i na wszystkie swoje tezy podaję linki do pozycji w których je znalazłem, żeby tą informację można było zweryfikować.
Zweryfikować, to można w laboratorium. Na przykład badając poziom wapna w moczu.
Może napisz precyzyjniej co masz dokładnie na myśli. To co piszesz wg mnie jest  w bok od tematu. Ja piszę że witamina D jest potrzebna, ty - że można się nią zatruć.  Z tego sprawę sobie zdaje każdy.

Nie każdy jest taki sam i nie każdemu ta sama dawka będzie służyć. Nie można łykać wysokich dawek niczego, bo jest gdzieś napisane, albo dlatego,że sąsiad tak robi i ma się dobrze.Forum często przeglądają osoby chore i zdesperowane. I czytając same ochy i achy nie będą myśleć nad szkodliwością.
Zaatakowałeś mnie jakbyś osobiście był witaminą D i bym cię uraziła. Przepraszam, że obraziłam Witaminę.
Pozdrawiam.
I am back to save the universe

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #80 dnia: Października 29, 2013, 15:36:53 »
Dondarrion, nie czytasz całości a wypowiadasz się na temat całości. Przeczytaj moje wpisy w tym wątku z 09.10.12 i 10.10.12 od informacji na temat dawkowania i możliwości przedawkowania zacząłem udzielanie się w tym wątku. Tam też jest umieszczony ten link, co w moim poprzednim wpisie. Jeśli chcesz powiedzieć coś więcej na temat działania witaminy D np. tego negatywnego chyba wszyscy to chętnie przeczytają - zapraszam.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #81 dnia: Października 29, 2013, 20:29:48 »
Poczytajcie co odbyło się w ub. roku w październiku w Warszawie. Patronował przedsięwzięciu Prezydent RP. Dlaczego temat jest tak skrzetnie pomijany w mediach?
http://www.witaminad.waw.pl/
a tu jest program konferencji:
http://www.witaminad.waw.pl/program
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2013, 20:34:39 wysłana przez ewaryn »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #82 dnia: Listopada 04, 2013, 13:05:50 »
Książkę dr Sarfiraza Zaidi:"Witamina D kluczem do zdrowia" mam. Autor jest endokrynologiem.
Tylko ją przejrzałam. Pod każdym rozdziałem autor podaje przypisy do badań.
Szczegółowo omawia uzupełnianie niedoborów.
Lektura zapowiada się interesująco.
W wolnej chwili podam ważniejsze informacje.
Ewa

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #83 dnia: Listopada 04, 2013, 16:44:58 »
Wcześniej napomknąłem, że suplementuję wit. D w ilości 6000IU dziennie. W zeszłym tygodniu zrobiłem sobie badanie 25(OH)D3. Wynik: 38,4ng/ml. W normie, ale bez rewelacji. Wg formularza wartość prawidłowa to 30-100,
wartość b. niska 10-30, niedobór <10, wartość toksyczna >100. Na wynik wpływ prawdopodobnie miało to, że latem odpuściłem sobie suplementację starając się więcej przebywać na słońcu. I jeszcze jedno - moja waga to 99,9kg (ale nie wyglądam na tyle  :) ). Wg przelicznika
70IU/ kg masy ciała powinienem brać o 1000IU więcej.
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2013, 17:37:09 wysłana przez leo »

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #84 dnia: Listopada 04, 2013, 17:02:34 »
Leo,a jak długo się suplementujesz już?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #85 dnia: Listopada 04, 2013, 17:29:28 »
Od 2 lat

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #86 dnia: Listopada 05, 2013, 08:27:55 »
Dondarrion poruszyła temat toksyczności witaminy D3.
W ksiązce Sarfraza Zaidi jest na ten temat oddzielny rozdział.
Autor jest nie tylko praktykującym endokrynologiem, zalicza się go do czołowych badaczy tej witaminy, pracuje na Uniwersytecie Kalifornijskim.
Wracając do toksyczności:
Pisze on, że przypadki toksycznego działania D3 pojawiają się niezmiernie rzadko, On osobiście z takim działaniem się nie spotkał. Jego pacjenci najczęściej przyjmują dawki dzienne z przedziału 1000 - 6000 j.m. lub też tygodniową dawkę witaminy D2  w wysokości 50 000 j.m.
Pisze, że u żadnej z tych osób poziom 25(OH)D w organiźmie nie przekroczył 100 ng/ml.
Cytat:"Wprawdzie bardzo rzadko, jednak zdarza się, że u pacjenta występuje lekkie podwyższenie poziomu wapnia; wówczas redukcja wapnia (ja rozumiem, że mówi o redukcji w pożywieniu, ponieważ nie pisze o suplemntowaniu wapnia) pozwala przywrócić jego poziom w granice normy. Natomiast, podobnie jak większość ekspertów z tej dziedziny, nie uważam tego za przejaw toksyczności witaminy D".
Pisze o ważnej kwestii, która wymaga sprostowania. Cytat:" Pisząc o toksyczności witaminy D, autorzy tych artykułów w sposób ogólny odnoszą się do zawierających ją suplementów, co jest odniesieniem błędnym. Na rynku dostępnych jest kilka środków stosowanych w suplemntacji witaminy D. Wśród nich znajdują się: witamina D3 (cholekalcyferol), witamina D2(ergokalcyferol, w Polsce jako Sterolgyl), kalcyfediol (w Polsce :Devisol25) oraz kalcytriol sprzedawany pod marką Rocartlor (niedostepny w Polsce).
Kalcytriol jest syntetyczną formą witaminy D. Ponieważ środek ten traktowany jest jak lek, wymaga recepty od lekarza. Zazwyczaj przepisuje się go pacjentom z niewydolnością nerek poddawanym dializie. Czasem podaje się go także osobom, którym usunięto przytarczyce, co często ma miejsce podczas operacji gruczołu tarczycy. Kalcytriol (Rocartrol, Kalcytriol) jest znacznie silniejszy niż naturalna witamina D3 oraz D2, dlatego też niekiedy może wykazać działanie toksyczne. Lekarze, którzy przepisują kalcytriol (Rocartrol,Kalcytriol), przeważnie są świadomi ( a z pewnością powinni być świadomi) tej ewentualności i kontrolują przyjmujących lek pacjentów pod kątem wszelkich przejawów toksycznego działania."

tyle na dzisiaj, cdn...

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #87 dnia: Listopada 06, 2013, 14:28:27 »
To dla sportowców i lubiących aktywność fizyczną.
Przy suplementacji witaminy D pierwszym, zauważalnym od zaraz jest przyrost siły, energii. Przekłada się to bezpośrednio na wyniki. Unikający słońca po prostu nie mają szans. I nie jest to doping.
Tutaj jest artykuł napisany przez fachowca:  http://slawomirambroziak.pl/legalne-anaboliki/witamina-d-zwieksza-zdolnosci-wysilkowe/

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #88 dnia: Listopada 06, 2013, 14:45:08 »
Wielkie dzięki za przemyślenia, cytaty i odnośniki!!!

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #89 dnia: Listopada 06, 2013, 18:51:44 »
Ewaryn dzięki wielkie za podanie postaci i nazw handlowych wit D, z ciekawością poczytam co jeszcze o niej napiszesz:) Swego czasu używałam regularnie razem z wapniem, ale gdzies znikły z rynku te tabletki [bardzo wygodne były do żucia, bez słodzików] i od tamtej pory temat mi się rozmył, teraz sporadycznie w użyciu były kropelki z obawy przez przedawkowaniem właśnie, a chętnie by się zwiększyło dawkę..