Autor Wątek: WItamina D3  (Przeczytany 275160 razy)

Offline Alinge

• Więcej Pisze
Odp: WItamina D3
« Odpowiedź #465 dnia: Grudzień 22, 2018, 15:48:23 »
Najciemniej pod latarnią mówią .
Mój syn (27l) wrócił do Polski. Pierwsze kilka dni przesypiał, najpierw uważałam że odsypia zarówno pracę, stres i długą podróż. Jednak rano 3 dnia, wzięłam chłopa w garść, przepytuje o samopoczucie, jak długo trwa to zmęczenie itp. po czym wsadziłam w auto zawiozłam do laboratorium, zrobiliśmy ileś badań, a w tym 25 (OHD) . Wynik tej pozycji mnie samą z nóg ściął - było to 6 ng/mL.
Dziś wyciągnięty jest w granicach 18  ng/mL - i to przy  suplementacji stąd też rozważamy kwestię mutacji w genie MTHFR, być może VDR, a może  to  kwestia nagalazy -> a wtedy to  już inna bajka :/ Tak czy inaczej, po świętach zaczynamy szukać przyczyny tego stanu rzeczy.

Offline Przebiśnieg

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #466 dnia: Grudzień 22, 2018, 15:56:06 »
Małgosiu, tarczyca ok. Z okazji urodzin /60/, poprosiłam o wszystkie badania. Trzy dni chodziłam na badania. Wszystko w normie, tylko/aż/, ta d3.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #467 dnia: Lipiec 03, 2020, 00:32:06 »
Całkiem przypadkiem trafiłem na ten wątek i widzę, że polecacie Puritan's Pride jako pewnego producenta vitaminy D3 z USA. Mnie zastanawia jak się ma do produkcji tejże witaminy produkcja GMO - z tego co wiem USA przodują w tym zakresie (produkcja GMO). Postanowiłem sprawdzić jaki jest skład tej kapsułki z Puritan's Pride i o dziwo na popularnym serwisie aukcyjnym sprzedaje się ją bez podawania dokładnego składu. Szukając dalej znalazłem w końcu skład... ale jakiś taki: "... Cholekalcyferol (witamina D3), olej sojowy, olej kukurydziany, żelatyna, gliceryna roślinna..." Niby nic złego, ale te oleje mnie zastanawiają...

Wiem, wiem - lepsze GMO od "nie wiadomo czego z Chin"! A jednak mimo iż nawet w polskim Vitrum D3 Forte trudno spodziewać się zimno tłoczonego oleju z krokosza barwierskiego, ale raczej nie będzie GMO...

Co sądzicie o tym? Cena polskiej vit D3 jest wyższa niestety.
Znalazłem też coś, co mi najbardziej odpowiada z opisu... i też wyższa cena, ale chyba jednak to będzie to :-) Singularis Superior Wit. D3 Forte 5000IU 120 kaps za 64 złote - vit D3 rozpuszczona w oleju z oliwek i też USA.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2020, 01:41:49 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #468 dnia: Lipiec 03, 2020, 10:11:01 »
Amerykanie i tak surowce do wyrobu suplementów sprawadzają z Chin, tak, że to tylko sprawa wiary i zaufania, że akurat ta partia będzie zgodna z oczekiwaniami.
Oleje z USA spokojnie moga być GMO, z Chin też.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #469 dnia: Lipiec 04, 2020, 13:48:32 »
Z ciekawości sprawdziłem producentów wspomnianych vitamin i:

- Singularis: wygląda na wydmuszkę marketingową, bo nie znalazłem nic na temat tej firmy, poza super marketingiem
- Puritans Pride: jedna z wielu marek dużej korporacji amerykańskiej

Tym razem największe zaufanie wzbudziła polska marka Aliness, należąca do firmy Medicaline, ale to tak na pierwszy rzut oka :-) Mają dobry skład (D3 w oliwie z oliwek), całkiem przyzwoitą cenę i nie wygląda to na wydmuszkę
Jakie jest Wasze doświadczenie, zdanie?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2020, 13:55:31 wysłana przez Pragmatyk »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #470 dnia: Lipiec 04, 2020, 15:39:47 »
Farmacja zarabia przede wszystkim na konfekcjonowaniu - sam składnik czynny jest tani, dość trwały. Zysk na jakimś drobnym oszukaństwie jest niczym w porównaniu z utratą wizerunku firmy i stratami z tym związanymi. A ten 1ml jakiegoś oleju to nie robi żadnej różnicy jeśli chodzi o rodzaj. Zjadamy  w wielkich ilościach byle jakie tłuszcze bez mrugnięcia okiem - np. w słodyczach i nikt się nie zastanawia co tam jest w składzie.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #471 dnia: Lipiec 04, 2020, 23:39:30 »
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem: konfekcjonowanie gwarantuje, że dobre (naszym zdaniem) produkty nie różnią się w zasadzie od tych które mają nieco słabszy marketing?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #472 dnia: Lipiec 05, 2020, 04:59:56 »
Odniosłem się tylko do D3. Konfekcjonowanie to nadanie składnikowi czynnemu postaci leku gotowego - kapsułki/ tabletki z odmierzoną dawką,zapakowanego w opakowanie jednostkowe, oznaczonego nr serii, datą ważności, opisanego jak należy, wcześniej - jeszcze cała otoczka proceduralna przy produkcji - trzeba spełnić wysokie wymagania, żeby móc w ogóle zacząć produkcję. Na koszt leku w większości wpływają koszty produkcji, koszt składnika czynnego jest mniejszy. Kombinowanie na jakości grozi utratą zezwolenia na tą produkcję, wycofaniem leku z obrotu.Tak, że jest to zupełnie nieopłacalne.
Na przyswajalność wpływa forma leku - tabletki/ kapsułki z proszkiem są formą gorzej przyswajalną od D3 w płynie czy kapsułek żelatynowych ze względu na rozpuszczalność w tłuszczach (zawsze jest zalecane branie tego w trakcie posiłku. A to w jakim tłuszczu rozpuszczona jest D3 zamknięta w kapsułce ma mniejsze/małe znaczenie - musi być w każdej formie zaźywana w trakcie posiłku - najlepiej tłustego - dopiero to gwarantuje przyswajalność.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #473 dnia: Sierpień 07, 2023, 13:58:30 »
Po Aliness testowałem Puritans Pride. Pół roku Aliness lekko podniosło poziom, po pół roku Puritans Pride poziom spadł nieznacznie...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2023, 16:49:00 wysłana przez Pragmatyk »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #474 dnia: Sierpień 07, 2023, 15:34:48 »
Proponuję wit. D własnej roboty :) - grzyby poddane działaniu UVB np. suszone na słońcu blaszkami/rurkami do góry - będzie to wit. D2, ale ta jest tylko 30% mniej aktywna od D3
Źródło -  np. : https://kopalniawiedzy.pl/boczniaki-gruzlica-slonce-witamina-D2-leki-przeciwgruzlicze-odpowiedz-immunologiczna-interferon-gamma-TibebeSelassie-Seyoum-Keflie,30213
 Można w ten sposób potraktować też drożdże , albo kromkę chleba z masłem (prawdziwym, z cholesterolem). w drożdżach powstanie wit. D2, w maśle - D3.