Autor Wątek: WItamina D3  (Przeczytany 279490 razy)

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
Odp: WItamina D3
« Odpowiedź #45 dnia: Października 22, 2013, 22:18:54 »
Wczesną wiosną jest najniższy poziom witaminy, bo zimą jest ciemno i mało czasu spędza się na dworze. Pewnie większość ludzi w Polsce ma wtedy niedobór. Jeżeli używałaś całe lato kremów z filtrami to już teraz poziom może być niski. Z wit. D lekarz polecił mi badać wapno i fosfor. A jeśli już ma być kłucie to warto zrobić z tej próbki więcej badań, jakie ci są potrzebne, żeby dziecka nie męczyć więcej w najbliższym czasie.
Ja standardowo dokładam morfologię z rozmazem, badanie tanie a dużo może pokazać. Za określenie poziomu wit. D płaciłam połowę tego co ty, więc może zadzwoń do innych laboratoriów i się zapytaj. Nie wiem czy badaliście w kierunku celiakii, ma ona "skórną wersję" - chorobę Duhringa. Badanie jest dość drogie, nie namawiam cię, tylko sygnalizuję, że coś takiego jest. Płaciłam za test jakościowy 60 zł. Pozdrawiam.
I am back to save the universe

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Października 22, 2013, 22:24:22 »
Tusia! Tak, trzeba je robić równocześnie. Zwiększysz D3 to równocześnie przy następnym badaniu badasz wapń.
Musisz najpierw przekonać się czy są niedobory.
Czytałam, że uzupełnianie deficytu D3 wcale nie trwa krótko. Może to zając nawet kilka miesięcy.
Czytałam wypowiedź młodej kobiety, która nie stroniła od słońca. Pierwsze badanie D3 i ...tylko 11,6 ng/ml. Zaczęła suplementować witaminę w ilości 4 000/dzień. Po 2 miesiącach powtórzyła badanie. D3 wzrosła TYLKO do poziomu :16,3. A więc nadal była na dużym deficycie.
Inny przykład- kobieta  po 50-tce ( Kalifornia). Niedoczynna tarczyca. Endokrynolog zlecił hormony tarczycy. Nie można było ustabilizować TSH. Ona- czuła się fatalnie. Trafiła do innego endokrynologa. Ten momentalnie zlecił nadanie D3. Wynik: 0,05 ng/ml!!! Ona ciągle na słońcu, w Kaliforni go nie brak, nie używała kremów z filtrami, opalała się. Endo zlecił: przez pierwsze 2 tyg. dawka 50 000 tyś. przez 2 tygodnie, potem przez miesiąc dawka 10 000 tyś. 2 razy w tyg., potem dawka 5 000 codziennie. Ustabilizował się wynik D3, ustabilizowało się TSH  przy minimalnej dawce hormonu tarczycy., a ona zaczęła czuć się
bardzo dobrze.
Ja już przestałam liczyć na lekarzy. Sama muszę podejmować decyzje z pełnym poczuciem ciążącej na mnie odpowiedzialności (jeśli chodzi o decyzje dotyczące męża).
Ewa

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Października 22, 2013, 22:41:25 »
Na wegedzieciaku ktoś opisuje uzupełnianie niedoborów D3:
http://wegedzieciak.pl/printview.php?t=10595&start=0&sid=594074c50020f264f92c297db7bb5708

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #48 dnia: Października 23, 2013, 11:25:35 »
Tusiu- podajesz dzieciakowi wit.D w dawce 1500IU widzisz poprawę, ale cały czas masz obawy,czy dobrze robisz. Naprawdę, nie masz się czego obawiać.Wszystkie artykuły Tobie podsuwane przez Ewę,  przeze mnie to potwierdzają. Dla swojego spokoju po prostu zrób dzieciakowi poziom 25(OH)D3. Będziesz wiedziała, czy suplementacja jest potrzebna. Wg ostatniego linka podpowiedzianego przez Ewę - polecają suplementację 1000IU/15kg masy ciała - potwierdza sie to co wyczytałem - 70IU/ kg.
Wg tego linka wcale nie tak łatwo zmienić poziom 25(OH)D3. Jeśli mimo wszystko masz obawy - spróbuj na sobie suplementacji. Ja suplementuję się od 2 lat dawką 6000IU. Efekty? Poziom cukru zszedł mi ze 130 na 90-100, Wydolność fizyczna, samopoczucie znacznie poszły w górę. Minusów żadnych nie zauważyłem.
Jeszcze jeden aspekt sprawy. Obserwując tematy poruszane na forum, często zauważyłem, że na stronie Gospodarza równolegle pojawiają się informacje będące jakby podsuwaniem rozwiązania problemu. Czy przypadkiem to nie o Was chodziło, jak się pojawiły ostatnie wpisy?

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Października 23, 2013, 13:26:20 »

Jeszcze jeden aspekt sprawy. Obserwując tematy poruszane na forum, często zauważyłem, że na stronie Gospodarza równolegle pojawiają się informacje będące jakby podsuwaniem rozwiązania problemu. Czy przypadkiem to nie o Was chodziło, jak się pojawiły ostatnie wpisy?
[/quote]

Leo,nie bardzo rozmumiem.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Października 23, 2013, 13:39:24 »
Przepraszam, ze nie leo...myślę, że Gospodarz "rzuca okiem" na to co się dzieje na forum, widzi aktywne tematy, powtarzające się.  Nie odpowiada każdemu z osobna na jego problem, wychodząc ze słusznego założenia, że się chociażby "nie rozmnoży", że pisują tu ludzie inteligentni, którzy sami potrafią szukać, czytać i  wyciągać wnioski.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Października 23, 2013, 15:28:34 »
Tusiu! Wydaje mi się, że nie zaglądałaś ostatnio na stronę dr Różańskiego. Ostatnie 4 opisy to:
- owoc lipy:  http://rozanski.li/?p=3216
- olej rokitnikowy:  http://rozanski.li/?p=3220
- olej z lnianki:  http://rozanski.li/?p=3222
- olej z pestek róży:  http://rozanski.li/?p=3225
Wszystkie mogą być pomocne w leczeniu Twojej córy. Idąc tropem można korzystając z tych wpisów dokopać się do dużo większej ilości informacji.
Przede wszystkim w tym przypadku masz gwarancję, że jest to rzetelna informacja od dobrego fachowca, a nie od przypadkowych osób jak np. ja.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #52 dnia: Października 23, 2013, 15:50:12 »
Leo!
Mam do Ciebie pytanie:
czy wiesz jak wyglądał u ciebie poziom D3 przed suplemntowaniem? A jak wygląda teraz, po dwóch latach?
Czy witaminę D bierzesz w jednej dawce czy dzielisz?
Pozdrowienia:)
Ewa

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Października 23, 2013, 18:06:53 »
Ewo - przed suplementacją - nie wiem. Pewnie niski, bo nie miał od czego być wysoki. Teraz też nie wiem. Chyba nie najgorzej, bo gdzieś czytałem, że poziom cukru i insuliny leci w dół jak poziom wit. D zbliża się do optymalnego. Przymierzam się do pomiaru od jakiegoś czasu, żeby móc nanieść ew. korektę na dawkę, może w najbliższym czasie w końcu się zmobilizuję. Najczęściej biorę ją w jednej dawce raz na dzień. Jak zapomnę, na drugi dzień biorę podwójną porcję. Czasem nie biorę wogóle, jak zdarzy mi się pobyć na słońcu.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #54 dnia: Października 23, 2013, 20:36:37 »
To szkoda Leo, ze nie zrobiłeś. Gratuluję natomiast spadku cukru.
No, właśnie....
Po leczeniu onkologicznym (kilka miesięcy później) pokazała się u męża  nietolerancja glukozy. Było to jesienią 2010 r. Ponieważ zawędrowałam na to forum,  z czasem i przy pomocy życzliwych tu osób, ziołami udało mi się "zbić" tą glukozę z poziomu 110 do ok. 87-90. Ale  widzę, że jak  zioła odstawię- już wyskakuje nawet 94. Czuję przez skórę, że tu się coś dzieje. Mąż jest szczupły, o dietę dbam ile mogę...a tu coś nie gra.
Następny problem: profil lipidowy. W ostatnim roku spory spadek HDL-u...znów ni z tego ni z owego....reszta OK.
Również w ostatnim roku bóle stawów dłoni. Zresztą pisałam o tym w innym wątku.Stawy nie są spuchniete, zresztą CRP bliskie zera. Próbowalam przeróżnych mikstur, smarowideł i ziół. Bez efektu.
Po "oczytaniu się " w temacie witaminy D3 zaczęłam podejrzewać, że może tu chodzi o tą witaminę.
-jest udowodnione, że jej niedobory mogą mieć związek z rakiem prostaty (dieta też)
-przy tych niedoborach występują bóle kostno-stawowe
-niedobory mają związek z cukrzycą typu1 i 2 i nietolerancję glukozy.
-D3 bezpośrednio wpływa na poziom HDL.(czytałam o tym w jakimś naukowym opracowaniu).
Dodatkowo...mój mąż unikał całe życie opalania się. Ja wylegiwałam się na słońcu, a on obok mnie w koszuli z długim rękawem.Ma trochę pieprzyków na ciele i obawiał się je przypalać słońcem.
Po niedzieli idziemy na badanie. Zobaczymy co się pokaże.
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2013, 20:42:08 wysłana przez ewaryn »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #55 dnia: Października 23, 2013, 21:33:13 »
Kiedyś w Świecie Nauki był artykuł o poszukiwaniach substancji, która by przedłużała życie - "pigułki na starość". Jedynym tropem była dieta ubogokaloryczna, albo markery jej skutków: niskiego poziomu glukozy,insuliny, trójglicerydów, insulinopodobnego czynnika wzrostu i coś tam jeszcze.
W każdym razie razie przy spełnieniu tych wymogów organizmy żyją 7x czas dochodzenia do dojrzałości płciowej, tzn. o wiele dłużej niż ludzie.
Wyszło mi, że żeby długo żyć trzeba się leczyć na cukrzycę. Teraz coraz bardziej utwierdzam się  w przekonaniu, że każda z chorób cywilizacyjnych jest skutkiem jakiegoś niedoboru. W przypadku cukrzycy - witaminy D. Kto wie czy to nie jest właśnie ta "pigułka na starość".

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #56 dnia: Października 23, 2013, 21:38:23 »
U córki z poziomem cholesterolu nie halo, bóle stawów nasilające się przed miesiączką pomyślałem o D3 ale zacznę od inuliny...bo szwenda mi sie po głowie http://rozanski.li/?p=342

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #57 dnia: Października 23, 2013, 23:03:33 »
Ja inulina wcinam juz od dobrych paru miesiecy,uwilbiam kawkę z nią,aczkolwiek jak przesadze z iloscia to pózniej wzdecia męczą  :P

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Października 24, 2013, 10:59:04 »
leo, a słyszałeś o baikalinie pozyskiwanej z tarczycy bajkalskiej? Zerknij na wywiad z dr Janem Pokrywką w NTV: http://www.youtube.com/watch?v=V1xPzmq7cfs#t=23 Strona lekarza: http://www.longevitas.pl/

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #59 dnia: Października 24, 2013, 12:31:49 »
leo, a słyszałeś o baikalinie pozyskiwanej z tarczycy bajkalskiej? Zerknij na wywiad z dr Janem Pokrywką w NTV: http://www.youtube.com/watch?v=V1xPzmq7cfs#t=23 Strona lekarza: http://www.longevitas.pl/

Dr Jan Pokrywka pozytywnie zakręcony facet...pierwszy wywiad, który z jego udziałem obejrzałem.