Autor Wątek: WItamina D3  (Przeczytany 288616 razy)

Offline Darshan

• Średnio Pisze
Odp: WItamina D3
« Odpowiedź #420 dnia: Października 10, 2018, 14:14:26 »
Musisz się podciągnąć w wyszukiwaniu ;-)
Prac naukowych, przeglądowych i doniesień czy opracowań na temat roli wit K2 i sensu ich używania sięga sięga co najmniej kilkunastu tysięcy pozycji w ciągu ostatnich 20 lat.
Chyba nie robią tego dla zabawy i bez potrzeby.
To nie jest moda, ani marketing tylko pure science.
W ciągu kilku minut znalazłem dla Ciebie czytanki - jest ich całe morze, pewnie po polsku też.
Pamiętaj że istnieje wiele form menachinonów  od MK4. MK7, MK9,  -12, -14 do Q10, kamfory i paru innych, których działanie często się przekrywa w realnym organizmie.

https://www.thehealthyhomeeconomist.com/the-latest-scoop-on-wonder-nutrient-vitamin-k2/

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/01/02/what-are-the-benefits-of-vitamin-k2.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4600246/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494092/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24089220

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28646812

Istnieje jeszcze inny obieg informacji praktycznych, case study, clinical trial i zwykłe relacje ludzi, którzy wyszli z niezłych opałów przy pomocy megadawek K (MK4) rzędu 10-40mg dziennie.
Na co dzień ludzie kupują popularne dawki rzędu 0,1- 0,2mg powiązane z D3  i to też w wielu przypadkach bywa pomocne.

Np. dawki 10-20mg dziennie przez ok 5-6 miesięcy zazwyczaj odwracają całkowicie osteoporozę u kobiet.
Nie mówiąc już o czyszczeniu złogów miażdżycowych z naczyń krwionośnych czy przywracaniu dobrych poziomów oddychania mitochondrialnego.
I nie robią tego tzw. znachorzy bo wieści na te tematy jeszcze do nich nie dotarły.
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz wiele dowodów.

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #421 dnia: Października 10, 2018, 18:31:33 »
Darshan, czytałem swego czasu o MK4 - faktycznie działała, ale w dawkach miligramowych, a nie takich stosowanych powszechnie w suplementach. Można na Amazonie znaleźć takie suplementy.

Czytam powoli badania które podałeś, wychodzi jak na razie na to, że działa K1 jak i zarówno K2.

Nie neguje, że warto suplementować się K2 (sam to robię), ale co do dawek powszechnie stosowanych w suplementach i ich jakości to szczerze ciężko stwierdzić co tam siedzi, nie widziałem badań, z których by wynikało, że w tym, a tym suplemencie faktycznie jest K2. Piszę o badaniach w miarę obiektywnej instytucji, a nie producenta - ten ci napisze, że zawsze wszystko jet ok.

A próbowałem już trochę różnych produktów - polskich producentów (zaklinają się, że surowiec mają od najlepszego włoskiego laboratorium), podjadałem już wersję Crystals, z Pipinrocka, z Lef-a (tutaj akurat była mieszanka K1 i K2) i inne. Czy to działa? Powiem szczerze - nie wiem.

Nie próbowałem wersji miligramowych/dzień - może się skusze kiedyś.

Fajnie byłoby, aby wypowiedział się ktoś, kto taką wysoko dawkową suplementacje zastosował - np. w celu odwróceniu zwapnienia tętnic - np. miał mieć by-pasy, zjadł przez pół roku 20mg/dz K2mk4. Później zrobił badania i zmiany mu się cofnęły. To byłby konkret.

Pozdrowienia

Ps. jak zwykle dobrze się Ciebie czyta :-)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #422 dnia: Października 10, 2018, 21:26:15 »
W sumie znam tylko jedną osobę, która stosowała takie wysokie dawki. Odstawiła, bo prócz pocenia i ciągłego uczucia gorąca (opowiadała, że czuła się jak na termogeniku), pogorszyły się parametry krwi. Co do osteoporozy, nic się nie zmieniło.
Znam historię tylko z jej opowieści, nie była moją Pacjentką, tylko mamą jednej z koleżanek mojej córki (przypadkowa rozmowa po wywiadówce).
Opowieści, że znajomej coś tam koleżanka mówiła jak to córka sąsiadki stosowała i jakie były efekty, nie traktuje poważnie. :)

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #423 dnia: Października 10, 2018, 22:15:26 »
Czytałem ostatnio artykuł lekarza endokrynologa o wit.D. Wnioski są takie,że leczenie wysokimi dawkami witaminami pomimo,że nie są toksyczne nie są bez znaczenia dla organizmu oraz,że w zdrowym organizmie ze zbilansowaną dobrze dietą nie ma potrzeby suplementacji witaminami za wyjątkiem wit.D.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #424 dnia: Października 10, 2018, 22:54:34 »
Co do wysokich dawek witaminy D, to w zeszłym roku na konferencji w Warszawie (dotyczącej właśnie tej witaminy) podnoszona była kwestia, że choć wysokie dawki nie są toksyczne, to nikt nie prowadził badań dotyczących bardzo długiego suplementowania takich dawek.

Z tą zbilansowaną dietą, to jest teraz taki problem, że jak nie masz swojego ogródka i kilku kur albo naprawdę dobrego źródła, to tak naprawdę nie wiesz, co zjadasz.
Dlatego obawiam się, że zbilansowana dieta nie zawsze może być wystarczająca. Choć oczywiście jak najbardziej powinno się jeść rozmaitości.

A jako ciekawostki
- miałem kiedyś Pacjentkę, która tak się "zakręciła", że przez kilka miesięcy piła tylko mleko w ilości dwóch litrów dziennie. Nic nie jadła i nie piła ponad to. Stan straszny, żal było na kobietę patrzeć,
- na zajęciach w Poznaniu pewien wiekowy profesor opowiadał, że gdyby już miała być monodieta (no może nie do końca taka klasyczna), to "długodystansowo" dało by radę pociągnąć na ziemniakach i kiszonej kapuście. Nie sprawdzałem ale ma sens. :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #425 dnia: Października 11, 2018, 12:33:49 »
Fajnie byłoby, aby wypowiedział się ktoś, kto taką wysoko dawkową suplementacje zastosował - np. w celu odwróceniu zwapnienia tętnic - np. miał mieć by-pasy, zjadł przez pół roku 20mg/dz K2mk4. Później zrobił badania i zmiany mu się cofnęły. To byłby konkret.

Znajomy wypadł z kolejki na angioplastykę po zimie z kroplami / dżemem na motywach Toda i ziołach do picia na motywach herbapolowskiego Sklerosanu i Cardiosanu razem.
O ile wiem, gigant dawek witamin nie stosował, ale miał gigant dawki czarnych jagód, borówek i swoich porzeczek.

Wiem, że to nie o witaminie, ale o wypadnięciu z kolejki tak ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #426 dnia: Października 11, 2018, 15:41:04 »
To już konkretnie brzmi - akurat jeśli w składzie była papryka chili to to mogło pomóc (pewnie synergizm zrobił swoje).

Też znam taka anegdotyczną opowieść, Gość 130 kg żywej wagi, wielbiciel wieprzowiny i generalnie tłustego jedzenia - ale kocha również zjadanie ostrych papryczek pod każdą postacią i w każdej ilości.

Jego lekarz rodzinny nieco przerażony jego sposobem żywienia wysłał go na badania - naczynia czyściutkie jak u 20-stolatka :-)

Trzeba dodać obiektywnie - że za kołnierz też nie wylewa, a jak wiadomo wódeczka akurat na czystość naczyń - dobrze robi.

Pozdrowienia

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #427 dnia: Października 12, 2018, 09:08:42 »
Tego o tej witaminie nie wiedziałem
Na tegorocznym spotkaniu Europejskiego Towarzystwa Endokrynologii Dziecięcej w Atenach przedstawiono wyniki badania, które wykazało, że suplementacja witaminy D u otyłych dzieci sprzyja spadkowi masy ciała i chroni je przed wystąpieniem groźnych chorób w przyszłości.
Więcej: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,24022979,witamina-d-sprzyja-utracie-masy-ciala.html#s=BoxLSLink

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #428 dnia: Października 12, 2018, 23:36:48 »
Podzielę się ciekawostką odnośnie zastosowania K2MK7 .  Nasza forumowa * a bardziej krosnieńska koleżanka, mająca dziecko z historią w tle pt: "epilepsja" zauważyła, że jej córka pozbyła się większości napadów własnie po zastosowaniu suplementu z K2MK7.  Juz nie pamiętam jak wpadła na samą suplementacje k2MK7,  ale na pewno  przy  tej suplementacji mama dziecka była bardzo zaskoczona że epi sobie tak mocno odpuściła.

pzdr :-)

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #429 dnia: Października 13, 2018, 09:54:47 »
A wiesz jakie dawki stosowała?

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #430 dnia: Listopada 05, 2018, 13:48:44 »
No i zbadałem poziom witaminy D3.Wynosi 47.Magnez w normie.Jak dalej suplementować tą witaminę?

Offline nikt

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #431 dnia: Listopada 05, 2018, 14:29:03 »
47 ng/ml czy nmol/l?

Jeśli ktoś chciałby brać sobie do serca, że pod pewnymi względami bardziej obiecująca wydaje się być forma mk4, to jest taki preparat co ma mix mk4 i mk7 i to po 500 mcg do przyjmowania podjęzykowo - k2 country life, do kupienia np na iherb.

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #432 dnia: Listopada 05, 2018, 15:03:31 »
47ng/mL

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #433 dnia: Listopada 10, 2018, 20:06:29 »
Mógłby się ktoś jeszcze odnieść do tego wyniku,co dalej i jak suplementować?

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #434 dnia: Listopada 17, 2018, 22:01:58 »
Lekarz u którego byłam ostatnio rzekł, że poziom witaminy d3, który mieści się w normie to 50-150, optymalnie 100 ng/ml. Sama mam 29 czyli bardzo mało i mam suplementować codziennie d3 10,000 jednostek.

Ponoć najlepsza witamina d3 to taka w formie kapsułek w oleju albo w formie kropli. Spożywamy do posiłku z tłuszczem.
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2018, 22:07:25 wysłana przez Mitra »