Darshan, czytałem swego czasu o MK4 - faktycznie działała, ale w dawkach miligramowych, a nie takich stosowanych powszechnie w suplementach. Można na Amazonie znaleźć takie suplementy.
Czytam powoli badania które podałeś, wychodzi jak na razie na to, że działa K1 jak i zarówno K2.
Nie neguje, że warto suplementować się K2 (sam to robię), ale co do dawek powszechnie stosowanych w suplementach i ich jakości to szczerze ciężko stwierdzić co tam siedzi, nie widziałem badań, z których by wynikało, że w tym, a tym suplemencie faktycznie jest K2. Piszę o badaniach w miarę obiektywnej instytucji, a nie producenta - ten ci napisze, że zawsze wszystko jet ok.
A próbowałem już trochę różnych produktów - polskich producentów (zaklinają się, że surowiec mają od najlepszego włoskiego laboratorium), podjadałem już wersję Crystals, z Pipinrocka, z Lef-a (tutaj akurat była mieszanka K1 i K2) i inne. Czy to działa? Powiem szczerze - nie wiem.
Nie próbowałem wersji miligramowych/dzień - może się skusze kiedyś.
Fajnie byłoby, aby wypowiedział się ktoś, kto taką wysoko dawkową suplementacje zastosował - np. w celu odwróceniu zwapnienia tętnic - np. miał mieć by-pasy, zjadł przez pół roku 20mg/dz K2mk4. Później zrobił badania i zmiany mu się cofnęły. To byłby konkret.
Pozdrowienia
Ps. jak zwykle dobrze się Ciebie czyta :-)