Autor Wątek: WItamina D3  (Przeczytany 279603 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: WItamina D3
« Odpowiedź #375 dnia: Lutego 08, 2016, 17:57:42 »
Próbuję zażywać D Vitum 2000j. (w czasie obiadu) i zauważyłam że gdy ją wezmę to pod wieczór boli mnie żołądek (mam niestrawność, lekkie podtrucie).

Powiedz Bogdan, jak z tego tekstu wywnioskowałeś, że dziewczyna ma chorą wątrobę?

Nie jestem Bogdanem, ale bym się z nim zgodziła, że coś jest nie tak z trawieniem, nawet nie wdając się w biochemię. Witamina D jest "tłusta", to pewnie znak zapytania jest między trzustką a wątrobą.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #376 dnia: Lutego 08, 2016, 19:01:17 »
Basiu - te 2000i.u. to bodajże 1 kapsułka. Tłuszczu miała prawdopodobnie wiele więcej w tym co zjadła, więc to nie o tłuszcz chodzi i niestrawność tylko o samą D3. Możliwe, że w krótkim czasie cała wylądowała w wątrobie (MCT jako środek transportu) i stąd te objawy podtrucia.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #377 dnia: Lutego 08, 2016, 19:23:13 »

Powiedz Bogdan, jak z tego tekstu wywnioskowałeś, że dziewczyna ma chorą wątrobę?. Ona na napisała tylko, że za mało bywa na słońcu i podejrzewa niedobory D3
nie  chodziło mi o chorą wątrobę ale o pokazanie mechanizmu. Na pewno organizm produkuje więcej białka nośnikowego niż mu potrzeba także do dawek jakie są zalecane przez medycynę ta witamina zostanie prawidłowo przyswojona. Tego białka brakuje przy chorobach wątroby ale to nie znalazłem mechanizmu co wpływa na jego produkcję. Jego ewentualni niedobór to pewnie może być chora wątroba. Dziewczyna tak generalnie nie wie czy jej witaminy D brakuje. Ona tylko podejrzewa. Samo podejrzenie to mało by się suplementować. Nadmiar witaminy D tak jak każdej witaminy która potrzebuje jakiegoś nośnika nic dobrego nie czyni. Ona jest traktowana jako toksyna i jako taka jest rozkładana w wątrobie. Jaki jest więc sens dodatkowo obciążać  wątrobę. My i tak przez czynniki środowiskowe i wszelkiego rodzaju dodatki mamy ją bardzo obciążoną.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #378 dnia: Lutego 08, 2016, 19:25:45 »
Czyli wątroba, witamina wzięta z posiłkiem nie powinna spowodować bólu brzucha.

Pozdrowienia :-)

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #379 dnia: Lutego 08, 2016, 22:16:49 »
Potwierdzam - ja biorę D3+K2 W KROPLACH - I ZAWSZE PODCZAS OBIADKU. Żadnych sensacji nie ma.

Offline ArturZ

• Mało Pisze
  • **
    • Czterolistna Koniczyna
« Odpowiedź #380 dnia: Kwietnia 06, 2016, 22:08:03 »
Witamina D3 poprawia funkcje serca u chorych z niewydolnością
Codzienne zażywanie witaminy D3 poprawia funkcje serca u chorych z przewlekłą niewydolnością serca.
To [...] znaczący przełom. Zdobyliśmy pierwszy dowód, że witamina D3 może poprawić funkcje serca u pacjentów z opisywaną chorobą - podkreśla dr Klaus Witte z Uniwersytetu w Leeds.
źródło: http://kopalniawiedzy.pl/przewlekla-niewydolnosc-serca-witamina-D3-funkcje-serca-frakcja-wyrzutu-Klaus-Witte,24311

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #381 dnia: Kwietnia 12, 2016, 21:11:03 »
"Stwierdzono, że ponad 600 000 przypadków raka piersi i jelita grubego można by każdego roku wyleczyć, gdyby ludzie mieli odpowiedni poziom witaminy D-3 we krwi.

Prawidłowy poziom witaminy D-3 to 50 - 70 ng  25OHD.

Ten poziom jest wystarczający do zwalczania aż 16 rodzajów raka, między innymi takiego jak rak trzustki, płuc, prostaty, piersi, jajników, skóry.

Prowadząc takie badania od 10 lat stwierdzić muszę z przykrością, że średni poziom witaminy D-3 w Polsce to około 15 ng, a u kobiet po 50. roku życia to poniżej 10 ng. Jeszcze gorzej wgląda to u starszych pań. Często spotyka się poniżej 4 ng albo informację podaną przez laboratorium: poziom nie oznaczalny.

Podobnie beznadziejnie wygląda sprawa w Zakonach. Średnio u sióstr zakonnych koncentracja witaminy D-3 wynosi około 5 ng. ...
c.d.:

http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17874&Itemid=119

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Przypomnę więc, co należy robić:

1. Po zimie zacząć opalanie od 15 – 30 minut już wczesną wiosną na balkonie.

2. Starać się przynajmniej w weekendy te 30 minut siedzieć rozebranym na słońcu.

3. Jeżeli w ogóle musicie się smarować, to najlepiej olejem kokosowym, lub zwykłą oliwką jadalną.

4. Nigdy nie leżeć pierwszego dnia wakacji na słońcu więcej, aniżeli 30 minut. Koniecznie potem ubrać koszulę z długim rękawem

5. Pamiętać, że w naszej szerokości geograficznej tylko od marca do września słońce jest pod takim kątem w stosunku do osi Ziemi, że promieniowanie UVB przechodzi przez atmosferę w godzinach 10.00 – 14.00. Przedtem i potem się odbija od atmosfery. Tak więc jego skuteczność w wytwarzaniu witaminy D gwałtownie spada.

Wykonane przez nas pomiary wykazały, że w godzinach od 11.00 do 13.00 wystarczy koło 30 minut, aby otrzymać 100% witaminy D. Natomiast w godzinach od 13.00 do 16.00, czyli przez 3 godziny, otrzymaliśmy tylko 20% dziennej normy.

6. Od września trzeba niestety brać witaminę D-3. Obliczmy dawkę mnożąc masę naszego ciała w kilogramach przez 30  dla osób szczupłych i 35 dla osób puszystych. Oczywiście trzeba dodać odpowiednią ilość na straty wynikające z braku tłuszczu w czasie posiłku. Moje doświadczenie uczy, że dodatkowo trzeba doliczyć około 40% więcej, aniżeli wynikałoby to z wyniku mnożenia. Czyli praktycznie dorosły osobnik o masie 80 kg, powinien przyjmować dziennie koło 5000j witaminy D-3 i 100 mcg witaminy K-2.

7. Zasady te dotyczą osób w każdym wieku od 0 do 90 roku życia, proporcjonalnie. To nieprawda, że starsze osoby nie mają się opalać. Wręcz przeciwnie, muszą się bardziej opalać od młodych osób. Jedyny problem dla osób starszych, to uzupełnianie wody. Starsze osoby maja mniejsze rezerwy adaptacyjne. Przebywając na słońcu muszą wypijać przynajmniej 1-2 szklanki wody więcej. Czyli najlepiej co godzinę – dwie wypijać szklankę lub dwie, wody, kawy, soku. To że będzie trzeba cześciej siusiać to dobrze. Siusianie jest jednym z najlepszych sposobow detoksykacji...."
c.d.
http://www.polishclub.org/2015/06/12/dr-jerzy-jaskowski-opalanie-reklama-strachu/

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #382 dnia: Sierpnia 02, 2016, 13:46:26 »
Odnośnie witaminy K2: http://naturalneleczenie.com.pl/

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
« Odpowiedź #383 dnia: Sierpnia 02, 2016, 16:04:48 »

Odnośnie witaminy K2: http://naturalneleczenie.com.pl/

MK4:

Podawana w bardzo dużej dawce 45 mg razem z witaminą D2, zmniejszyła siedmiokrotnie (!) ilość złamań w stosunku do placebo, bardzo mocno zwiększając gęstość kości.

Autor tego artykułu podpiera się badaniami z witaminą D2, która nie jest przyswajalna u ludzi?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #384 dnia: Sierpnia 02, 2016, 18:02:28 »

Autor tego artykułu podpiera się badaniami z witaminą D2, która nie jest przyswajalna u ludzi?

To nie jest artykuł o witaminie D2. Tytuł artykułu: "Witamina K2 – forma MK7 vs forma MK4" 

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #385 dnia: Sierpnia 02, 2016, 18:22:00 »

To nie jest artykuł o witaminie D2. Tytuł artykułu: "Witamina K2 – forma MK7 vs forma MK4" 
Ja też nie o artykule wspominam lecz o badaniach, na które autor artykułu wskazuje jako dowód przeciw wit.KMK-7

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #386 dnia: Sierpnia 02, 2016, 18:49:14 »
Wczytaj się dokładnie w artykuł - zdanie które cytujesz jest o działaniu pozytywnym K2MK4, D2 wymieniona jako składnik aktywny używany równolegle w tym badaniu. W tym badaniu o MK7 nie ma mowy.
 W ogóle jest to artykuł porównujący działanie form MK7 i MK4 witaminy K2 z linkami do artykułów opisujących badania. Generalnie facet pisze, żeby cudów się nie spodziewać po żadnej K, że nagłaśnianie tematu MK7 to dmuchanie balonu.

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #387 dnia: Sierpnia 02, 2016, 19:22:48 »
 Zawsze czytam dokładnie i zdaje się :) zrozumiale. Może piszę nie bardzo zrozumiale bo Ty w dalszym ciągu nie rozumiesz o co mi chodzi. Wyjaśnię więc, że mam wątpliwości co do racji zawartych w artykule autora (tomtom) dlatego, że powołuje się na badania, którymi nic nie można  udowodnić ponieważ użyto do nich witaminy D2 nieprzyswajalnej zamiast D3 i do tego ogromnej ilości K2 formy MK4. I na kim odbyły się te badania, na zwierzętach czy na ludziach, bo to istotna różnica. Ja sama przyjmuję witaminę D3 + K2 MK-9  i wierzę, że z pożytkiem. :)

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #389 dnia: Sierpnia 02, 2016, 22:10:15 »
Nie można otworzyć stron :'(