Autor Wątek: WItamina D3  (Przeczytany 278902 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Odp: WItamina D3
« Odpowiedź #15 dnia: Października 10, 2012, 18:26:44 »
Adrianie,znałazłam ta witaminę,zapewne chodziło ci o tą:
http://allegro.pl/witamina-d3-w-plynie-plynna-5000iu-mocna-dawka-i2697896905.html

Chciałam Cie równiez zapytac,czy jeden ml to nie za duzo dla dziecka 4 letniego?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Października 10, 2012, 19:03:04 »
Tusia -wydaje mi się , że najwygodniejsza do precyzyjnego odmierzenia i podania byłaby forma wit. D w kroplach. Proponowąłbym odliczoną porcję witaminy podawać np. wymieszaną z jogurtem z dodatkiem śmietany dla lepszego przyswajania. Adrian - dajesz dziecku dawkę dla b.dużego dorosłego (140kg). Proponuję zmierz dzieciakowi poziom 25(OH)D, czy
rzeczywiście są mu potrzebne takie ilości - nadwyżek nie da rady zrzucić w żaden sposób.W ogóle też trzeba brać pod uwagę własną produkcję pod wpływem UV latem. Dla osób nie chowających się przed słońcem latem suplementacja w tym okresie nie jest potrzebna.
Co do porównania jakości różnych form witaminy kładłbym nacisk na stosowanie D3 - D2 jest gorzej przyswajalna. Poza tym ważne jest podanie witaminy razem z innymi tłuszczami (do przyswojenia jej potrzebna jest żółć)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 07, 2013, 00:08:52 »
Pytanie do Adriana,przez jaki czas podawałes synowi ta witaminę d,ja w opracowaniach znalazłam,ze maksymalnie bezp dawka wit d3 dla dzieci 1-18 lat to 2000j.m.
Bardzo zastanawiam sie nad podaniem tej witaminy dziecku tym bardziej,ze sa badania gdzie wit d leczy astme a moja mała juz miała takie ataki,teraz jeszcze została alergiczny niezyt nosa,a na to to tylko sterydy pomagaja ale nie stosuje.
Napisz cos wiecej o twoich doswiadczeniach z ta wit.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #18 dnia: Października 07, 2013, 13:09:06 »
"Witamina D została zidentyfikowana w latach 20 ubiegłego wieku jako czynnik przeciwkrzywiczy [7,51]. Stwierdzono jej istotny wpływ na prawidłowe uwapnienie kości i ich właściwe ukształtowanie. Głównym źródłem witaminy D są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, tj. ryby, jaja, wątroba zwierzęca, produkty mleczne. Nie mniej ważna jest ekspozycja na światło słoneczne, ponieważ metabolizm witaminy D przebiega z udziałem promieniowania UV. W dobie epidemicznego występowania krzywicy u dzieci, tran, jako bogate źródło witaminy D3, stał się podstawowym lekiem stosowanym w tym schorzeniu. Obecnie witaminę D stosuje się w leczeniu krzywicy, osteoporozy [97]. Wprowadzono także nowe analogi witaminy D do terapii wtórnej nadczynności przytarczyc [8,71,91,99], nerkopochodnej osteodystrofii [8,63], łuszczycy [27,53,55,77,98]. Istnieją także doniesienia o potencjalnych zastosowaniach nowych analogów witaminy D w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych [10,12], cukrzycy typu I [2,102], a także w transplantologii [11,40]."
http://www.phmd.pl/fulltxthtml.php?ICID=15862
Witamina D3 wykazuje również działanie zapobiegające rozwojowi choroby nowotworowej. Wykazano zależność pomiędzy stężeniem kalcytriolu w surowicy a zachorowalnością na raka prostaty. Stwierdzono, że stany długotrwałego niedoboru witaminy D przyczyniają się do wzrostu ryzyka zachorowania na ten nowotwór [103]. W badaniach na myszach transgenicznych wykazano działanie ochronne kalcytriolu wobec komórek stercza [74]. Podobnie jest w raku piersi u kobiet. Efekt protekcyjny został także potwierdzony w zwierzęcych modelach raka sutka [83,94]. Warto zauważyć, iż produkty sojowe, zawierające m.in. genisteinę hamują aktywność 24-hydroksylazy. W ten sposób zmniejszają katabolizm kalcytriolu i przyczyniają się do zwiększenia jego efektu protekcyjnego [20,49]."

Mam nadzieje, że przebywając na słoneczku (bieganie) pomagam organizmowi w produkcji witaminy D .
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2013, 13:12:19 wysłana przez aqarel »

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Października 17, 2013, 17:43:29 »
Podaję mojej córce od ok 3 tygodni wit D3 w kropelkach,podaje jej 3 kropelki tj 1500j,cierpi ona na atopie praktycznie od urodzenia ,ma 5 lat i z dnia na dzien jej skóra robi sie coraz czystsza,tz wysypki,strupki znikają,swedzenie ustepuje,dodam,ze mała pije zawsze rano szklanke wody z miodem i lyczeczka octu jabłkowego.Byłam dzisiaj u alergolog i poprosilam ja aby zlecila córce badanie na poziom wit d3,bo wg mnie ma ona duzy wplyw,jak nie jedyny na poprawe skóry,a ona mi powiedziala,ze ta witamina wogóle nie ma zwiazku z choroba i ona nie ma wogóle podtaw aby takowe badanie zlecić,poprostu jestem wsciekla,ze tak potrafiła olac to co do niej mowilam,skoro ja na 99 % jestem pewna ze dzievcko ma niedobór tej witaminy i to w zacznym stopniu.Badania tak czy inaczej musze wykonac,zebym nie zaszkodzila dziecku zbyt wysoka dawką,chociaz z tego co podaje LEO,to prawie mieszcze sie w bezpiecznej dawce,70j/kg,ona ma 19kg,wiec troche podaje ponad,ale zaczynam byc dobrej mysli,ze moze tu tkwi przyczyna tej atopii.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Października 17, 2013, 18:15:58 »
Nie wiem czy oni mogą "zlecać" takie badania. Polecono mi je zrobić dziecku, ale na własny koszt. Nie przy okazji atopii, tylko u drugiej córki przy lordozie. Zrobiłam w ogóle mnóstwo badań laboratoryjnych na własny koszt i jedyne, co wyszło, to właśnie niedobór witaminy D u obu dziewczynek. Jednak poziom fosforu i wapnia był właściwy, więc lekarz powiedział, że ten niedobór nic nam nie wyjaśnił (lordoza).
Badanie robiłam wczesną wiosną, więc w momencie kiedy większość ludzi w Polsce ma ten niedobór. Powinnam je powtórzyć teraz, po słonecznym lecie bez suplementacji i mogłabym coś wtedy wnioskować.
Wcześniej nie podawałam dzieciom witaminy D. Teraz, gdybym miała niemowlę i karmiła je piersią, podawałabym tą witaminę. Obecnie podaję dziewczynom właśnie w kroplach. Nie jemy ryb w ogóle, a nabiału mało.
Nie chcę się mądrzyć, ale wydaje mi się, że suplementacja witaminą AZS nie wyleczy. Może jednak to nie AZS tylko zmiany na skórze spowodowane niedoborem witaminy. Powodzenia.
I am back to save the universe

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Października 17, 2013, 20:20:19 »
No i wąłsnie o to chodzi,ze lekarze teraz prawie wszystkie prolemy ze skora u dzieci wrzucaja do wora o nazwie atopia,a przeciez nie szukaja wogole przyczyn gdzies indziej aby wykluczyc inne podłoze tej choroby,narazie podaje 3 krople ale boje sie podawac dluzej bez tego badania wlasnie.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Października 17, 2013, 21:21:51 »
Myślę, że w całym tym zamieszaniu najważniejsze to pilność, obserwacja i zdrowy rozsądek. Cechy i umiejętności zanikające wśród wielu znawców.

Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Października 17, 2013, 21:25:43 »
Może to dobry trop. U większości "atopowców" latem jest poprawa a zimą zaleca się solarium.
Jest o tym w wykładzie dr Grzesiak, można przeczytać na atopedii, albo obejrzeć na YT.
I am back to save the universe

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Października 17, 2013, 22:54:29 »
Mam nadzieje,ze te 1500 j to nie za duzo,stosuje od 3 tygodni.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Października 20, 2013, 02:45:26 »
Tusia - zrób dzieciakowi badanie metabolitu 25(OH)D3, będziesz na 100% pewna czy ma niedobory D3. Jak ma niedobór to zgodnie z cytowanym wcześniej artykułem nie ma ryzyka przedawkowania. Przeczytaj ostatnie wpisy na stronie Gospodarza. Przy opisie owocu lipy dał opis działania NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) - wynika z niego, że są one konieczne dla utrzymania skóry w dobrej kondycji oraz że młode organizmy są wrażliwe na ich niedobór. Może warto byłoby równolegle do suplementacji wit. D3 zasuplementować wit. F ? Nieco wcześniej opisuje dobre jej źródła - oleje z lnianki, rokitnika, pestek róży.
Przy okazji dorzucę jeszcze jeden artykuł o wit. D3 : http://kopalniawiedzy.pl/witamina-D-cukrzyca-nowotwor-uklad-kostny,15351,1

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Października 20, 2013, 16:38:00 »
Rozmawiałam tym razem z pediatrą nt tej witaminy  ona stwierdziła,ze to moze miec duzy zwiazek,ale powiedziala tez ze te 3 kropelki czyli 1500j moge utrzymac nawet przez 3 mce,bo teraz jesien i tej witaminy ze slonca mozna juz coraz mnie uzyskac,badanie mam wykonać,na poczatku wiosny aby sprawdzic poziom,ale nie wiem czy jednak teraz tego nie wykonam,badanie to bardzo drogie jest bo 80 zl kosztuje a nfz tego nie refunduje-tak nawiasem mówiąc-cała ta sluzba zdrowia to jeden wielki koszmar!!!

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Października 20, 2013, 19:48:56 »
Dorzucę Wam film na temat wit. D:
http://www.youtube.com/watch?v=olVRph4agLU

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Października 20, 2013, 22:52:00 »
Dziekuje za filmik,ewaryn,z tego wynika,ze za nic nie mozna do konca zaufac lekarzowi,poniewaz oni czasem sami sa nieswiadomi tego co zalecaja,poprostu tak uczyli ich na studiach i tak postepuja,a moze lepiej oszukiwac pacjenta,szukac mu chorób,przepisywac pigułki a pozniej leczyc skutki uboczne tych pigułek i biznes sie kreci.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Października 20, 2013, 22:59:26 »
Lekarzom , to ja już dawno przestałam ufać....
Znalazłam jeszcze taką stronę na omawiany przez nas temat. Warto ją przejrzeć. Wiele ciekawych informacji włacznie z omówieniem badań:
http://www.solarium.pl/index.php/aktualnosci/62/badania/