Autor Wątek: WItamina D3  (Przeczytany 284090 razy)

Offline Bodzio

• Nowy
  • *
WItamina D3
« dnia: Stycznia 07, 2010, 17:52:23 »
Mam niski poziom metabolitów witaminy D3 hydrowitamian 25(OH)D3 coś koło 4ng/ml jakie zioła moga na to pomóc?

Dodatkowo normalny wapń całkowity a obnizony wapń zjoniozwany i nsikie wydalanie wapna w DZM.

Nie wiem czy wogóle zioła sa dobrym pomysłem na te problemy

Wogóle chciałbym zacząć watek o witamine D.

Pozdrawiam
Niepoprawny inżynier matematyk

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: WItamina D3
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 03, 2010, 12:44:01 »
Widać, że jakoś nikt nie miał koncepcji na ten temat.
Może zacznijmy od innego końca:
czy oprócz wyników badań labolatoryjnych coś Ciebie niepokoi, coś dokucza?
Pozdrowienia :-)

Offline Bodzio

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 20, 2011, 12:15:28 »
Widać, że jakoś nikt nie miał koncepcji na ten temat.
Może zacznijmy od innego końca:
czy oprócz wyników badań labolatoryjnych coś Ciebie niepokoi, coś dokucza?

Tak generalnie jestem bardzo osłabiony nie mam na nic siły i do detgo kosci mnie strasznie bolą mam obłożony język podobno paciorkowiec zieleniejacy. Zaczynam się zastanawiać co z tym zrobić.
Niepoprawny inżynier matematyk

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 20, 2011, 22:54:50 »
Rzut oka na Google wskazuje na to, że Twój naturalny paciorkowiec z jakiegoś powodu się mógł zmutować, możliwe, że z powodu osłabienia.
Jednak ja się zastanawiam nad jeszcze jednym pytaniem: czy możliwa jest borelioza? Te stawy?

Jakby nie było, to mam wstępne propozycje:
1. pójdź do apteki lub sklepu ziołowego i kup płyn Dentosept do płukania jamy ustnej. To jest meszanka nalewek z różnych pożytecznych roślinek. W tym samym miejscu kup zioła (sypane, nie w torebkach) Septosan lub składniki, czyli miętę, tymianek i szałwię. Zaparz to sobie porządnie, czyli 15 minut po zalaniu wrzątkiem podgrzewaj w garnku z gotującą się wodą na małym gazie, w ostateczności w wygrzanym wrzątkiem termosie i popijaj w wolnych chwilach. Dawka: 3 łyżki stołowe na litr wrzątku i to na cały dzień. Możesz doprawić sobie czystym sokiem owocowym, bez cukru, chociaż osobiście uważam, że Septosan jest smaczny, czego o Dentosepcie nie mogę powiedzieć.
2. W sklepie spożywczym kup sobie kwaśny, ociekający serwatką twaróg lub kefir - to będzie dla Ciebie źródłem nowych bakterii. U mnie w Gdańsku bym polecała zawijany w papier klinek i kefir z Maćków. Ten kefir raczej jest bez mąki - zsiada się, kwaśnieje, wzdyma pudełko i się rozwarstwia. Wyraźnie jest ograniczona ilość krochmalu i innych poprawiaczy.
3. Możesz w aptece kupić jakiś prebiotyk, czyli porządne bakterie do hodowli w brzuchu.

Wynik przynajmniej w jednym punkcie jest gwarantowany: luźna kupka, ale nie rozwolnienie :-)

Następna sprawa, to osłabienie. Wydaje mi się, że po ostatnich odwilżach zaczyna się sezon na kwiatki olchy, brzozy i leszczyny. Ostatnio trochę oberwałam tego z okolicznych krzaków, pewnie w innych częściach Polski też tak jest. Warto z nimi spróbować - mają silne działanie wzmacniające i odtruwające - na Twoje stawy - jak znalazł. Poczytaj u naszego Gospodarza o gemmoterapii. Przy okazji będziesz mieć spacer, najlepiej, jeśli znajdziesz sobie towarzystwo.

Jak trafisz na krzew dzikiej róży, głogu lub kaliny z jagodami, to też się poczęstuj i zabierz do domu na później. Chyba najprościej jest po umyciu przechowywać je w stanie zamrożonym - w końcu i tak były zamrożone, a do jedzenia przepuścić przez maszynkę do mięsa i zjadać z chlebem, nie przejmując się zbytnio pestkami. Następnego dnia i tak będą spłuknięte :-)

Pewnie inni będą mieć więcej pomysłów.

Powodzenia :-)

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 29, 2011, 13:44:19 »
Witam
Na forum jestem nowy, ale ogólnie fitoterapią i medycyną alternatywną interesuje się 6 lat.
Co do układu pokarmowego posłuchaj się Basi.
Na kości proponowałbym zakup Tranu (duże opakowanie) polecam firmy Gal.
Bezpieczną maksymalną dawką witaminy D będzie ok: 50 µg / dzień
Na opakowaniu będzie podana ilość witaminy D w tranie.
I teraz pewnie zdenerwuje kilka osób.
Zastosuj mega dawki witaminy C. Zacznij od 1g co godzinę, jeśli po 4 dawkach pojawi się biegunka, zmniejsz dawkę o połowę, jeśli biegunki nie będzie to zwiększ dawkę dwukrotnie.
I tak przez ok 48 godzin. Ważne jest systematyczne branie, gdyż będzie wysokie jej stężenie we krwi. Zwiększy ona produkcję kolagenu, i zadba o odpowiednią gospodarkę minerałów. 
Dodatkowo zwalczy stres oksydacyjny w organizmie.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 08, 2012, 16:20:50 »
jaka bezpieczna dawka wit.D byłaby dla dziecka o wadze 17 kg chorym na atopowe zapalenie skóry?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 09, 2012, 18:00:11 »
 Bodzio - drążysz w dobrym kierunku. Masz drastycznie niski poziom witaminy D. Objawy które opisujesz są objawami niedoboru wit. D. Basia zapytała o boreliozę - to też są objawy boreliozy, ale ty podałeś wynik analizy witaminy D - bardzo niski. Daję linka do artykułu o witaminie D - nowych trendach w medycynie na jej temat, o bezpieczeństwie stosowania, zakresie działania, optymalnym poziomie itp. :http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/Stosowanie%20witaminy%20D%20w%20praktyce%20klinicznej.pdf
A tutaj o objawach niedoboru (z artykułu o boreliozie): http://vegie.pl/topics218/3249.htm
Z osobistych  doświadczeń - skutki działania po rozpoczęciu suplementacji widoczne są bardzo szybko.
W ziołach witaminy D nie znajdziesz. Jako D2 występuje w grzybach i drożdżach, ale w niebyt dużych ilościach.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 09, 2012, 18:13:45 »
Nie działa link do artykułu o wit. D. Wklejam jeszcze raz: http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/Stosowanie%20witaminy%20D%20w%20praktyce%20klinicznej.pdf

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 09, 2012, 19:08:35 »
Ups... nie spojrzałem na daty wpisów. Tak czy inaczej artykuły warte przeczytania.Do Tusi - spotkałem się z przelicznikiem 70jm/ kg masy ciała.Zgadza się to zdanymi z artykułu nr. 1

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 10, 2012, 10:03:21 »
Ups... nie spojrzałem na daty wpisów.

Datami się nie przejmuj, ożywienie starego wątku może być czasem lepsze, niż tworzenie nowego o takiej samej prawie treści

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 10, 2012, 10:05:53 »
Leo,jak by sie to miało do stosowania takich kapsułek,ile miałabym podawac tego dziecku?

http://www.doz.pl/apteka/p57523-Witamina_D3_kapsulki_100_szt

Offline Adrian Budek

• CRAZY HERBALIST
  • Mało Pisze
  • **
    • Zapraszam na swój FanPage
« Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2012, 11:49:18 »
Ja podaje synowi 10 tyś j.m. zwanych także IU dziennie.
Zacząłem dawać jak miał już 3 lata tyle że mam witaminę D3 innej firmy i o większym stężeniu.
8) ░▒▓█ Zapraszam na swój FanPage KLIKNIJ! █▓▒░ 8)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Października 10, 2012, 12:14:01 »
Adrian,a mozesz napisac gdzie taka witamine moge dostac?

Offline Adrian Budek

• CRAZY HERBALIST
  • Mało Pisze
  • **
    • Zapraszam na swój FanPage
« Odpowiedź #13 dnia: Października 10, 2012, 15:11:30 »
www.allegro.pl :)

wpisz tam witamina D 5000 IU.

Przed zakupem dowiedz się najpierw czy w jakiej ma postaci. Bo są 2. Postać płynna i co mnie zdziwiło postać w proszku. Producent tej witaminy to Puritan's Pride.
8) ░▒▓█ Zapraszam na swój FanPage KLIKNIJ! █▓▒░ 8)

Offline maleoo

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Października 10, 2012, 17:22:09 »
No właśnie. Ja mam pytanie. Która postać wit. D jest lepsza?? Kapsułki czy w płynie?? Tylko Puritan's Pride robi wit D w płynie a dawka wychodzi 1ml = 5000 jednostek.