Autor Wątek: Jak ograniczyc garbniki?  (Przeczytany 281 razy)

Offline schorowany_89

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 45
Jak ograniczyc garbniki?
« dnia: Października 23, 2024, 00:16:19 »
Parzac herbate wydzielaja sie garbniki neutralizujace alkaloidy takie jak teofilina i kofeina,. Trzeba wiec parzyc krotko by garbnikow bylo malo. Ale krotkie parzenie sprawia ze nie zdazy sie wydzielic odpowiednio duzo alkaloidow. Do tego herbata czarna zawiera barwniki dzialajace jak insulina - czym dluzej sie parzy tym wiecej tego barwnika, na mnie wplywa on pozytywnie gdy jest mocno poslodzona wiec on jest tez wazny. Jak to pogodzic by bylo duzo tych skladnikow aktywnych a malo garbnikow?

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1068
Odp: Jak ograniczyc garbniki?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 23, 2024, 11:48:17 »
To i ja się podłączę, bo też mi te garbniki w herbacie przeszkadzają, jako że pijam ją właśnie dla efektu pobudzającego. Natomiast garbniki u mnie wywołują mdłości. Poza tym też brudzą zęby.
Mam jednak obawy, że poza krótszym parzeniem, raczej nie ma sposobu na ich ograniczenie... :(

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1068
Odp: Jak ograniczyc garbniki?
« Odpowiedź #2 dnia: Października 25, 2024, 11:15:18 »
Z tego co wygooglowałam, to najmniej garbników będzie mieć herbata cold brew ("parzona" na zimno, czyli taki macerat). Niestety kofeiny też będzie mieć nieco mniej. Ew. można zaparzyć herbatę wodą o temp. 700C, to również zmniejszy ilość garbników, ale znów nie można jej parzyć zbyt długo. Innych sposobów chyba już niestety nie ma :(

Ja mam jeszcze dodatkowo problem z mlekiem do herbaty. Piję ją rano, na czczo i bez mleka, nie dość że okropnie smakuje, to również wywołuje mdłości. Natomiast z mlekiem bardzo lubię i pijam właśnie tylko z mlekiem. Aczkolwiek dobrej jakości mleko krowie można kupić tylko w Lidlu (przynajmniej w innych sklepach nie spotkałam), w szklanych butelkach. To w plastikowych śmierdzi "krową" (podobno dlatego, że w plastiku szybciej się utlenia), a UHT ma dziwny, lekko mydlany smak i w ogóle jest niezdrowe. Chciałam ogólnie ograniczyć krowie mleko i zastąpić je roślinnym, ale żadne mi nie pasuje do herbaty :(
Tęsknię bardzo za czasami, w których mleko w szklanych butelkach było z rana stawiane pod drzwiami mieszkania
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2024, 11:52:52 wysłana przez qwerta »

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1068
Odp: Jak ograniczyc garbniki?
« Odpowiedź #3 dnia: Października 25, 2024, 14:06:49 »
W ogóle to jeszcze dziś testowałam mleko migdałowe i przede wszystkim, w przeciwieństwie do krowiego, nie zniwelowało on tego uczucia ściągania i wysuszania, za które są odpowiedzialne właśnie garbniki.
Zapytałam o to ChatGPT:
Cytuj
To białka, w tym kazeina w mleku krowim, odgrywają kluczową rolę w neutralizacji astringencji. Kazeina może wiązać się z taninami, co zmniejsza ich działanie i łagodzi uczucie ściągania w ustach.
Z tego wynika, że garbniki są wiązane przez białka, więc trzeba dodać do herbaty jakieś białko. Pijąc herbatę z mlekiem nie zauważyłam, aby to mleko osłabiało działanie kofeiny. Mam nawet wrażenie, że bawarka działa bardziej pobudzająco niż herbata bez mleka. Niestety mleko może utrudnić przyswajanie jakichś innych, korzystnych dla zdrowia substancji zawartych w herbacie...
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2024, 16:18:56 wysłana przez qwerta »

Offline schorowany_89

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 45
Odp: Jak ograniczyc garbniki?
« Odpowiedź #4 dnia: Października 26, 2024, 00:23:29 »
Ja czesto czat o rozne rzeczy pytam ale on bardzo ogolnie odpowiada. Nie przeszukuje tak jak myslalem calego internetu nawet jak sie mu powie "sprawdz caly internet" to zajrzy tylko na pierwsze strony google i tyle.

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1068
Odp: Jak ograniczyc garbniki?
« Odpowiedź #5 dnia: Października 26, 2024, 12:57:37 »
A z którego konkretnie korzystasz? Bo ja pytałam ChatGPT-4. Jest spora różnica pomiędzy różnymi modelami, ale też trzeba odpowiednio zadawać pytania i wyciągać informacje. Trzeba również weryfikować odpowiedzi, bo AI często zmyśla albo odpowiada tendencyjnie.

A jeszcze odnośnie mleka migdałowego, to chyba był najgorszy wybór, bo to sklepowe jest produkowane z nieobranych migdałów, a ich skórki zawierają garbniki i jak posmakowałam samego mleka, to właśnie wyczułam ich gorzkawo-cierpki smak.
Kiedyś zrobiłam sobie mleko z obranych, młodych migdałów i było naprawdę pyszne, ale niestety samodzielna produkcja takiego mleka jest mocno uciążliwa. Nie da się go zrobić na zapas, bo szybko się psuje. No i trzeba mieć odpowiednie migdały, takie młodziutkie, z których ta skórka częściowo schodzi nawet bez moczenia. Tylko takie nie mają silnego aromatu i bardzo delikatny smak, ale ciężko je dostać

Offline schorowany_89

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 45
Odp: Jak ograniczyc garbniki?
« Odpowiedź #6 dnia: Października 26, 2024, 18:04:41 »
Korzystam z tej darmowej wersji, ale mam codziennie troche rozmow z najnowsza wersja gratis chyba za to ze o duzo rzeczy pytam.

Pytalem kiedys ta darmowa wersje o synteze chyba fludrokortyzonu ciekawe czy dobrze napisal. Na chemii sie nie znam ale mam zamiar kiedys sie nauczyc, kupilem w tym celu na przyszlosc ksiazki.