Autor Wątek: Kwiaty czosnku niedźwiedziego  (Przeczytany 671 razy)

Offline Bajkalina

• Nowy
  • *
Kwiaty czosnku niedźwiedziego
« dnia: Czerwca 28, 2024, 11:56:47 »
Czy kwiaty czosnku niedźwiedziego są jadalne? Znalazłam w Internecie sprzeczne informacje na ten temat. Jedni autorzy twierdzą, że cała roślina jest jadalna, inni - że kwiaty czosnku niedźwiedziego są trujące (nie podają jednak nazwa tej trującej substancji).  Niestety nie znalazłam opisu składników czynnych kwiatów czosnku niedźwiedziego. Proszę o pomoc :) Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2024, 12:01:35 wysłana przez Bajkalina »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Kwiaty czosnku niedźwiedziego
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 29, 2024, 12:33:24 »
Surowcem zielarskim jest całe ziele wraz z cebulkami. Praktyczne jest wykorzystywanie liści, bo roślina się wtedy bez przeszkód rozmnaża - to chyba decyduje o propagowaniu informacji, że kwiat jest trujący :-) Najwartościowsza jest cebula. Sam zbieram liście tylko w początku kwitnienia, bo liście tracą wtedy powoli jędrność, zachęcającą do spożycia :-)

Offline Bajkalina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2024, 07:43:55 »
Dziękuję za odpowiedź. Zaniepokoiły mnie znalezione w sieci informacje o trujących kwiatach, ponieważ autorzy artykułów podpisują się jako mgr farmacji lub dietetycy. Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że należy weryfikować informacje z sieci.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2024, 17:25:45 »
Nie koniecznie jest to informacja całkowicie wyssana z palca, bo pozostaje kwestia dawki :-)
Czosnek niedźwiedzi to zioło i pożywienie. O ile w przypadku zioła wiadomo, że zażywane ilości są znikome, o tyle jako pożywienie rzecz się ma zgoła inaczej - można zjeść na tyle dużo, że skutki będą zaskakujące. Wtedy niekorzystnie mogą zadziałać składniki zgromadzone w kwiatach. Liście są bezpieczne, na co wskazują źródła kulinarne.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 17, 2024, 21:46:19 »
Nie wiedziałam, że kwiaty są trujące. Traktowałam je zawsze spożywczo i nie poczułam żadnego skutku innego, niż gastronomiczny. Pewnie się jakiś analityk dorwał do listy związków, stwierdził, ze liliowate, no i bęc! jest trucizna medialna

Pozdrowienia :-)